IPv6 a DS-Lite na Ubiquiti UXG Lite

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 21
  • 80
  • 1

Jeszcze dodam dla zainteresowanych użytkoników UniFi (na Network 10.0.160+ z DS-Lite przez PPPoE). Ubiquiti upiera się przy sztywnie zdefiniowanym lokalnym NAT. Może ich przekonam, może nie 🤣

Wywalić to można na dwa sposoby: w Policy Table dodajemy sobie regułę z Exclude albo na urządzeniu wyłączamy "Global NAT Settings". Drugiej opcji nie polecam bo jeśli macie dwa WANy i drugi WAN potrzebuje NAT44 to go stracicie.

shimmywtf_0-1764495013403.png

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 16
  • 54
  • 0

Dziś Unifi Network 10.0.160 wpadło mi w normalnym kanale (Official)

DS-Lite przez PPOE się pokazało ale nie połączenie z Orange się nie zestawia (z /ipv6 i bez).

Prawdopodobnie dlatego, że to wymaga UnifiOS na 4.4.6 lub więcej, a ja mam 4.4.3

• 21
  • 80
  • 1

Tak, 4.4.6 musi być. 

Do tego polecam 10.0.162 (dzisiaj wpadło na Official jako gradual rollout) które poprawia wodotryski związane z monitorowaniem stanu połączenia.

Integracja wciąż nie jest idealna i kilka rzeczy powinno być zrobione lepiej, ale samo połączenie działa bez zarzutu. Niestety wychodzi ich legendarde zaniedbanie IPv6 i kiedy mamy połączenie oparte przede wszystkim na v6 to się gubią co ma jak działać 😅

• 16
  • 54
  • 0

Dzięki. 
Jak ustawić IPv6: slaac czy dhcp ? Jak dhcp to trzeba tam coś wpisać ?
Pytam na przyszłość, jak już wpadnie mi 4.4.6 

• 21
  • 80
  • 1

DHCP, prefix size na auto i powinno działać. Jak nie to można ręcznie wpisać rozmiar prefixu 56, ale u mnie nie było potrzebne.

Potem jeszcze trzeba sobie włączyć w każdym vlanie IPv6, jeśli jeszcze nie jest włączone. Dla mnie sam SLAAC wystarcza, ale można dodać DHCP.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8858
  • 36001
  • 301

A wiesz jak te wasze rutery dostają ten prefix i co z nim robią? Jaki komponent OSa obsługuje PD? Pytam z ciekawości, bo pod linuxem trochę trzeba się nagimnastykować żeby znaleźć działające rozwiązanie - samo pppd (jak dla IPv4) nie wystarcza.

• 21
  • 80
  • 1

Niestety ja się nie dokopałem do tego jak to działa i sami się nie chwalą jak to działa pod spodem.

• 16
  • 54
  • 0

Unifi OS na Cloud Key wpadło dziś do kanału Release Candidate więc dostałem na swojego Cloud Key Gen2 Plus. 
Ustawiłem DHCP, prefix size na auto, w username w PPoE dodałem /ipv6 . Strony z testami IPV6 wyglądają ok. 

Jedyne co mnie dziwi, to w Unifi Network w Settings => Internet, jako ipv4 mam 192.0.x.x a ipv6 jako "-". Rozumiem że tak ma być?

• 21
  • 80
  • 1

@Pogarnapisał(-a)

Unifi OS na Cloud Key wpadło dziś do kanału Release Candidate więc dostałem na swojego Cloud Key Gen2 Plus. 

Rozumiem, że na Cloud Key dostępny tylko taki Network app jaki jest dołączony do OS?

@Pogarnapisał(-a)

Jedyne co mnie dziwi, to w Unifi Network w Settings => Internet, jako ipv4 mam 192.0.x.x a ipv6 jako "-". Rozumiem że tak ma być?

Nie ma tak być, ale tak to zaimplementowali i na razie nie będzie inaczej.

shimmywtf_0-1767023056551.png

Przynajmniej dla subnet pokazuje się co trzeba:

shimmywtf_1-1767023121556.png

• 16
  • 54
  • 0

Rozumiem, że na Cloud Key dostępny tylko taki Network app jaki jest dołączony do OS?

Normalnie to Unifi Network się aktualizuje samo ; obecnie mam 10.0.162 ; nie pamiętam jakie było przed aktualizacją.

Ciekawe o co chodzi z tym 192.0.0.2