IPv6 a DS-Lite na Ubiquiti UXG Lite

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 13
  • 51
  • 0

Jeszcze dodam dla zainteresowanych użytkoników UniFi (na Network 10.0.160+ z DS-Lite przez PPPoE). Ubiquiti upiera się przy sztywnie zdefiniowanym lokalnym NAT. Może ich przekonam, może nie 🤣

Wywalić to można na dwa sposoby: w Policy Table dodajemy sobie regułę z Exclude albo na urządzeniu wyłączamy "Global NAT Settings". Drugiej opcji nie polecam bo jeśli macie dwa WANy i drugi WAN potrzebuje NAT44 to go stracicie.

shimmywtf_0-1764495013403.png

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 10
  • 37
  • 0

Dziś Unifi Network 10.0.160 wpadło mi w normalnym kanale (Official)

DS-Lite przez PPOE się pokazało ale nie połączenie z Orange się nie zestawia (z /ipv6 i bez).

Prawdopodobnie dlatego, że to wymaga UnifiOS na 4.4.6 lub więcej, a ja mam 4.4.3

• 13
  • 51
  • 0

Tak, 4.4.6 musi być. 

Do tego polecam 10.0.162 (dzisiaj wpadło na Official jako gradual rollout) które poprawia wodotryski związane z monitorowaniem stanu połączenia.

Integracja wciąż nie jest idealna i kilka rzeczy powinno być zrobione lepiej, ale samo połączenie działa bez zarzutu. Niestety wychodzi ich legendarde zaniedbanie IPv6 i kiedy mamy połączenie oparte przede wszystkim na v6 to się gubią co ma jak działać 😅

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 10
  • 37
  • 0

Dzięki. 
Jak ustawić IPv6: slaac czy dhcp ? Jak dhcp to trzeba tam coś wpisać ?
Pytam na przyszłość, jak już wpadnie mi 4.4.6 

• 13
  • 51
  • 0

DHCP, prefix size na auto i powinno działać. Jak nie to można ręcznie wpisać rozmiar prefixu 56, ale u mnie nie było potrzebne.

Potem jeszcze trzeba sobie włączyć w każdym vlanie IPv6, jeśli jeszcze nie jest włączone. Dla mnie sam SLAAC wystarcza, ale można dodać DHCP.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8746
  • 35434
  • 296

A wiesz jak te wasze rutery dostają ten prefix i co z nim robią? Jaki komponent OSa obsługuje PD? Pytam z ciekawości, bo pod linuxem trochę trzeba się nagimnastykować żeby znaleźć działające rozwiązanie - samo pppd (jak dla IPv4) nie wystarcza.

• 13
  • 51
  • 0

Niestety ja się nie dokopałem do tego jak to działa i sami się nie chwalą jak to działa pod spodem.