Funbox 6/ONT od Taurona zbija prędkość do 90/90

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 16
  • 50
  • 0

@Glut kabel też jest własnością taurona. Mimo tego i tak przetestowałem ten który daje orange w swoim pudełku i problem jest ten sam. Ale chodzi tu o to że ciągłości połączenia nie zrywa tylko coś się wysypuje na komunikacji ont funbox. To też zaznaczyłem w opisie... sprawdzałem wszystko co się dało nawet na własnych ruterach które kupowałem i nic. Jedynie zostaje ont  ale po pierwsze własny ont nie będzie działał bo nie jest skonfigurowany, a dwa to nielegalne XD

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1488
  • 5943
  • 57

@Skittles  ten kabel z pudełka Orange nie jest najwyższych lotów.

• 16
  • 50
  • 0

Nie jestem ekspertem, ale uszkodzony kabel optyczny raczej dawałby dużo większe objawy niż w losowym momencie spadek prędkości bez zrywania połączenia... Dla testu ustawiłem na karcie full duplex na 100Mbps i wyniki są prawie takie same w granicach błędu pomiarowego

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2929
  • 13884
  • 129

@Skittles Sam napisałeś, że ONT zamontował Tauron więc odpowiada za to urządzenie. Ja bym ich nękał do skutku. Możesz sprawić aby wtyczka RJ lepiej trzymała się w gnieździe (jeżeli to wina niepełnego kontaktu) przez odgięcie ząbka we wtyczce albo umieszczeniu osłonki wtyczki w taki sposób: IMG_7803.jpeg

• 16
  • 50
  • 0

Wyniki na full duplexie 100 ustawione na kompie 

Screenshot 2025-04-02 231047.png

a tu wynik spieprzonego połączenia miedzy funboxem a ont

Screenshot 2025-04-02 193144.png

przeciez to widać jak byk XD niestety funbox nie jest uprzejmy i nie informuje jakie ma statystyki na porcie wan, a nie mam żadnego swicha którego mógłbym wsadzić między nich żeby zobaczyć jakie prędkości wynegocjowała każda ze stron....

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2846
  • 12126
  • 75

ONT nie negocjuje linka na optyce jak klasyczny ethernet.  Odnośnie samego problemu. Spadek transferu obserwujesz na każdym urządzeniu podłączonym do FB? Czyli, zarówno na urządzeniach podłączonych przez wi-fi, jak i przez kabel?

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2929
  • 13884
  • 129

@Skittles Zwróć uwagę na diody przy portach eth. Ich kolor wskazuje prędkość zestawionego linku.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2594
  • 10065
  • 38

@Skittlesnapisał(-a)

nie mam żadnego swicha którego mógłbym wsadzić między nich

to kup, wiele wskazuje, że to może być rozwiązanie.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8682
  • 35115
  • 293

@Skittlesnapisał(-a)

Jeżeli wymiana ONT jest możliwa jedynie w stylu „zrywam umowę i podpisuję nową”,

...

Obawiam się, że i w tym trybie nie wymusisz wymiany ONT. Po zakończeniu umowy ONT raczej u ciebie zostanie, i przy ewentualnym zawarciu nowej przyślą ci tylko FB do samodzielnego montażu. 

Wiem że to nie jest specjalnie pomocne, ale IMHO jesteś w ciemnej d.

Jedyna nadzieja w tym, że w końcu ktoś kompetentny przekieruje reklamację na właściwe tory (czyli do Taurona). Cierpliwość i asertywność to jedyna droga.

• 16
  • 50
  • 0

@atlas_cudow ont albo funbox [nie znam sie] negocją połączenie między sobą, gdzie tu była mowa o optyce 😐 spadek transferu jest już na funboxie więc daleko szukać nie trzeba.

@Samotnick u orange zielony jest kiedy jest 10/100/1000 więc bezsensu, u mnie w kompie zielony się świeci tylko jak jest połączenie 1Gb

@pirenej jesteś wstanie podesłać jakiś casualowy i zarządzalny [w którym da się sprawdzić informacje o portach], bo te z tplinka są bez dostępu do interfejsu ._.

@j131 to straszne, większość abonentów zapewne nigdy nie będzie świadoma problemów jakie miały u nich miejsce albo mają, do póki coś całkiem przestanie działać... Dzisiaj udało mi się pogadać z konsultantem który wiedział co do niego mówie i co to jest router, ont i karta sieciowa XD zrobił zgłoszenie i dał numer do technika który też wie o co chodzi i zglosil do taurona. Na tym konkrety się skończyły, bo wysłał mi nr do taurona na który mam zadzwonić kiedy prędkość znowu się wysypie i oni potwierdzą w ten sposób awarie i zlecą wymianę. [co z tego będzie to czary mary, jak na złość pewnie będzie teraz wszystko działać]