Downgrade z 8gbps do 2gbps

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 10
  • 4
  • 0

Dzieńdobry wszystkim,

mam takie małe pytanko:

Przy przedłużaniu umowy poprosiłem o zmiane predkosci na nizsza (z 8gbit na 2gbit). Obecnie mam funbox10 a kurierem mam dostać funbox7. Bez wizyty technika. Zastanawiam się czy to jest możliwe? Przeciez obecnie jestem na xgs-pon a oferta 2gbit to starszy gpon? Czy technik nie musi "czegos" przepiąć w spliterze w budynku? Wybaczcie pytanie laika, być może jest to kompatybilne wstecz i zadziala automagicznie?

16 ODPOW. 16

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2537
  • 11928
  • 75

@pmkpmk  tu technik nic nie musi robić, wszystko się zrobi "automatycznie".

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16268
  • 67990
  • 879

@pmkpmk  jak już jesteś na karcie Xgs pon, to i zostaniesz. Przytną na loginie tylko opcje prędkości do niego przypisaną. No, jakby były inne zamówienia i by zabrakło dla nowych klientów portów pod 8Gb/sek, to mogą technicznie Cię przepiąć...ale to i tak bez wizyty u Ciebie 

• 10
  • 4
  • 0

@Glut napisał(-a)

@pmkpmk  tu technik nic nie musi robić, wszystko się zrobi "automatycznie".

Dziekuje za odpowiedz!

Ciekawosc rozwiazan technicznych bywa fascynujaca, czyli zapewne moje wlokno ostatecznie trafia do czegos takiego po stronie orange co mozna by nazwac "Combo OLT"?

A modemy/routery obecnie przychodza kurierem juz skonfigurowane (wydaje mi sie ze 2 lata temu i wczesniej technicy byli po to by "przepisac" dane dostepowe itp itd)?

• 10
  • 4
  • 0

@agat13 napisał(-a)

@pmkpmk  jak już jesteś na karcie Xgs pon, to i zostaniesz. Przytną na loginie tylko opcje prędkości do niego przypisaną. No, jakby były inne zamówienia i by zabrakło dla nowych klientów portów pod 8Gb/sek, to mogą technicznie Cię przepiąć...ale to i tak bez wizyty u Ciebie 

Myslalem ze tak bedzie tylko jesli zostane przy funbox10, ale mam dostac funbox7 wiec "spowrotem" gpon no ale zobaczymy 😉

• 2537
  • 11928
  • 75

@pmkpmk  nikt nie będzie rozbierać całej infrastruktury😉, a ruter sam pobierze dane.

• 10
  • 4
  • 0

Okej,

zapewne nie wielu bylo takich klientow ktorzy rezygnuja z 8gbps na rzecz 2gbps lub wolniej, no ale szczerze to te 8 uzylem moze dwa razy, raz w speedtescie i raz przy download gier na steamie. 

Ciekawi mnie natomiast sama technologia gpon/xgs-pon, myslalem ze nie jest wstecznie kompatybilna (przy migracji 2 lata temu z 1gbit do 8gbit, technik byl i sporo "grzebal", zapewne ustawial xgs-pon i rejestrowal router).

• 2537
  • 11928
  • 75

@pmkpmk  tak prosto: do litrowej butelki, wlejesz pół litra wody, do półlitrowej nie wlejesz litra".

• 10
  • 4
  • 0

@Glut 

łopatologicznie to rozumiem, ale ten gpon vs xgs-pon i de facto funbox10 (obecnie) vs funbox7(za chwile) mnie troche niepokoiły. Bardzo niewielką mam wiedzę z zakresu sieci optycznych ale domyślam się ze ostatecznie wiązka światłowodu trafia po stronie providera w to samo miejsce (OLT?) które obsługuje i gpon i xgspon,

• 2537
  • 11928
  • 75

@pmkpmk  nie zmieni się kompletnie nic