Dobre praktyki nowego abonenta światłowodu Nju Orange Funbox3

ROZWIĄZANE

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Każdy musi sobie sam cele stawiać. Dla mnie ma to sens. Oczywiście że IPv4 jest niezbędne, ale są i takie miejsca w internecie których w tym protokole nie odwiedzisz.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 13
  • 1

1. IPv4 - wyłącz IPv6 jak ci sprawi problemy. Ja to zrobiłem, bo jeden w sumie z 8 VPNów jakich używam do Klienta miał problem z IPv6 (bodajze Citrix, ale to było z rok temu) i po prostu go wyłączyłem. Działa bardzo OK.
2. Moim zdaniem warto zawsze rozdzielić te sieci z tego powodu, że nie zawsze urządzenia są "inteligentne" i czasami może ci np. laptopa zrzucić do niższej przepustowości Wi-Fi na 2,4GHz i będziesz się zastanawiał dlaczego. Jak nie dzielą wspólnego SSID to jest z tym zawsze  święty spokój i pewność.

3. Nie ustawisz własnego DNS, tzn. możesz go ustawić na np. swoim komputerze od Google czy Cloudflare, ale na routerze i tak będzie wszystko szło przez DNSy Orange, więc nie ma co. Taka polityka bezpieczeństwa.

4. Nie ma w opcjach, ale (czego nie każdy wie) np. na komputerze z Windows masz od wersji 10 takie statystyki.

Co bym dodał to:

- jak nie korzystasz z 2,4GHz to możesz rozważyć jej wyłączenie, ja tak mam. Mniej sieję po bloku w eterze zakłóceń i jakaś śladowa oszczędność na energii.

- podobnie w opcjach urządzenia możesz wyłączyć diody, albo o określonych godzinach, albo na stałe, jeżeli za mocno dają po oczach

- podobnie wi-fi możesz o wybranych godzinach wyłączać jak ustawisz harmonogram (np. na noc)

- największa bolączka Funboxa 3 to to, że jest "płaski" i ma mało anten przez co znacznie słabiej sieje Wi-Fi niż Funbox 6 lub wyższe, dlatego bardzo ważne jest przemyślane jego umieszczenie. Centralnie w mieszkaniu, najlepiej wysoko (1,5m-2m). W tym pomogą ci np. patchcordy światłowodowe do kupienia w różnych długościach.

- gdzie się da dawaj kabel, on zawsze jest stabilniejszy niż Wi-Fi, ukrywasz je np. pod listwami przypodłogowymi, możesz kupić też płaski kabel ethernet, jest bardziej elastyczny, cienki i łatwiej się chowa (tylko bierz ekranowany)

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 425
  • 1540
  • 4

Dobre praktyki nowego abonenta światłowodu Nju Orange Funbox3 Funbox 3

A w nju można wymusić ONT i korzystać z własnego routera?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Wg mojej wiedzy nju działa tylko na SI i Orange, więc ONT będzie ciężko uzyskać. Trzebaby się nieźle gimnastykować:).

• 425
  • 1540
  • 4

Ja tam muszę mieć ONT bo mam specjalna miejsce na router i inne urządzenia, które nie jest w skrzynce multimedialnej i mam doprowadzoną skrętke jako WAN

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 4
  • 13
  • 1

To nie jest prawda. NJU nie działa tylko na sieci Światłowód Inwestycje, ale także na sieci własnej Orange (te adresy których nie wniosło do ŚI). Sam mam taki adres, własny Orange i łatwo je rozpoznać, bo czy to na sieci ŚI czy innego partnera jeżeli NJU jest dostępne, to nie będzie opcji 200/30Mbps, ona jest tylko na sieci własnej (co jest logiczne, bo jako najniżej marżowa nie jest oferowana na sieciach gdzie Orange musi dodatkowo płacić hurtownikowi).
Jest tylko jeden twist. NJU nie jest obecne wszędzie, tylko tam, gdzie Orange widzi sens biznesowy, czyli (to już moja interpretacja) mamy taki blok jak mój, gdzie głównie było UPC, Orange poniosło inwestycję w podłączenie, ale oferta się nie, lub słabo sprzedaje, no to masz pod tym adresem tez możliwość NJU, żeby z dostępnych adresów był jakiś przychód (jakiś jest zawsze lepszy niż żaden).
No i drugi twist, jeżeli już masz usługę Orange to nie zobaczysz dostępności dla NJU, ale też odwrotnie, dopóki łącze się "nie zwolni". W Internetach piszą, że takie zwolnienie może potrwać kilka dni, bo Orange musi odnotować przyjęcie routera, który odsyłasz.

Co do ONT, to sam w NJU nie brałem, więc nie powiem z praktyki, ale w Internecie nadal pojawiają się opinie, że jeżeli na etapie zamówienia się je podkreśli, to można dostać (choć niektórzy mówią, ze niby nie dostali).

• 150
  • 631
  • 3

@Sigmundnapisał(-a)

No i drugi twist, jeżeli już masz usługę Orange to nie zobaczysz dostępności dla NJU, ale też odwrotnie, dopóki łącze się "nie zwolni". W Internetach piszą, że takie zwolnienie może potrwać kilka dni, bo Orange musi odnotować przyjęcie routera, który odsyłasz.

Generalnie coś tam kombinują ze sprawdzaniem dostępności 🙂

Obecnie mam Orange Światłowód, i teraz jak na NJU sprawdzam dostępność to mój adres jest niedostępny (przed podłączeniem Orange był). Ale jak sprawdzam dostępność na Orange, to adres wciąż dostępny. Co ciekawe, gdy miałem fioletowych (exUPC) i wpisywałem swój adres to wyskakiwał komunikat, że usługi pod tym adresem są już dostępne.