Nie można wyświetlić tego widżeta.

Czym się różni Neostrada 20 Mb/s od 80 Mb/s?

ROZWIĄZANE

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 72
  • 183
  • 0

Hej ogólnie to w moim budynku jest dostępna tylko Neostrada do 20 Mb/s. Nie mam jej, ale mapa zasięgu mówi, że jestem w zasięgu 20 Mb/s. Ale nie pokazuje, że mój budynek ma Neostrade 80 Mb/s. Czy ktoś wie, czym to się różni pod względem technicznym?

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 1171
  • 4823
  • 22

2 ODPOW. 2

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 1171
  • 4823
  • 22

Do 20 to ADSL, do 80 VDSL.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14726
  • 60576
  • 748

@ign24467 pod względem technicznym? Oprócz prędkości jest szereg różnic. To inna technologia i częstotliwość pasma. To inne podejście do linii i instalacji w domu. To czasem inne wyposażenie ma centrali. Inne filtry dla łącza z telefonem stacjonarnym. 

Najważniejsza jest jednak odległość od centrali, która tak faktycznie determinuje w jakiej technologii masz usługę.

I tak Neo do 20Mb/sek może obsługiwać linia do 4,5km

Dla prędkości do 80Mb/sek ta długość max linii się skraca do około 1,5km. 

Tu ważna jest również jakość kabli i ich parametry dynamiczne.

Ważna jest też różnica w uploadzie. ADSL ma max 1,24Mb/sek, a VDSL do 8Mb/sek...

Kolejną różnica jest modem dla tych z rynku. Niektóre obsługują tylko ADSL, a inne są uniwersalne dla obu technologii 

Jeśli o czymś zapomniałem, dopiszcie..

Teraz Twój przypadek: warunki techniczne są określane na zasadzie algorytmu dla bazy danych. Jeśli długość łącza jest około 1,5 km to czasem udaje się skutecznie podłączyć VDSL i to działa. Ważna jest jakość kabli. Wtedy prędkość oscyluje około 30Mb/sek, ale tu zyskujemy na uploadzie, który czasem uda się wyciągnąć na 6-7 Mb/sek. I o to czasem chodzi użytkownikom usług