- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy to normalne?? Spadek prędkości światłowodu
Od dzisiaj zainstalowano mi światłowód Orange, po południu miałem maksymalną prędkość 890 mbps, kilka godzin później są jakieś spadki prędkości? jak widać na screenie, więc pytanie jest takie, czy to w ogóle jest normalne??? Czy właśnie za to płacę ???
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To te screenshoty nie wystarczają? Jak działa ten speedtest pro?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To tak jak w INEA z tym ich 10/10gbps 😉
Sorry ale tylko ktoś bardzo dużej wiary może liczyć, że będzie ściagał z Internetu z prędkością 1Gbps....może w nocy albo w ciągu dnia jak inni siedzą w pracy/w szkole ale na pewno nie wieczorami...ludzie, telekomy nie dysponują taką przepływnością na linkach międzyoperatorskich! i tu żaden CDN też nie pomoże...chyba że wszystko będzie z cache-a szło...światłowód nie daje wam gwarancji pełnego pasma zawsze i wszędzie!
Prawda jest taka że płacicie relatywnie nieduże pieniądze dlatego nikt nie zagwarantuje Wam takich prędkości! To się są usługi biznesowe
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Spróbuj zmienić serwer na inny i przetestuj jeszcze raz z podłączonym urządzeniem za pomocą kabla lan do routera, jeśli prędkości dalej będą słabe to zarejestruj się na https://pro.speedtest.pl , i zrób certyfikowane testy prędkości
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
myślę, że @oskarsz98 chodzi raczej o realne prędkości w Internecie a nie do serwera speedtest 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pawel__b Masz racje. Ale też jest jeden wyjątek, miałem okazje testować 10 gbps od Inea. Najwięcej ile udało sie pobrać to 5700 mbps, tyle puszczał serwer CDN. Akamai ( cache w Inea dc). Upload do google drive ok. 750 mbps. Było to już tak z 6 mc temu, więc wiele się mogło zmienić. [ i zmieniła się z pewnością cena z 299 an 99 :) ]. Sieci obecnie nie są przygotowane na takie wielkie przepustowości. Co prawda, że Inea ma 40 GBPS TPIX + x GBPS w PLIX oraz x GBPS w POZIX. Ale jest coś, dzięki czemu Inea ma przewagę mianowicie: potężne cache ( cachowane jest wszystko, co się da). Posiadają cache Akamai, Facebook, Google Wideo, Google GGC, i jeszcze jakieś we własnej sieci. Ale i tak nie da się wyciągnąć pełnej prędkości przeważnie cache fly, fastly te cdn-y dajać do 2,5 gbps max.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
CIekawe to co mówisz bo nie słyszałem o tym żeby INEA posiadała u siebie te wszystkie cache-e...tacy operatorzy jak INEA korzystają zazwyczaj z cache umieszczonych np. w Thinx albo PLIX ale może nie o wszystkim wiem 😉
Mogą nawet korzystać z cache w TPIX albo POZIX bo tam też są cache serwery
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pawel__b Te, co wypisałem są hostowane w ich sieci w ich dc w poznaniu.