Czy Orange mógby poprawić sprawność działania serwerów DNS/ modemu?

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 22
  • 85
  • 0

2 lata temu przeszedłem z kablówki UPC, modem UBEE 3226 z prędkości 120/25 na Orange światłowód 300/50 z modemem Funbox6. To co się od razu rzuciło w oczy to problem z tym, że albo serwery DNS Orange albo DNS cache/forwarder w Funbox6 mają problem  z rozwiązaniem adresu nazwy (fqdn) na adres IP. Część adresów otwiera się od razu ale nad częścią długo myśli. I chodzi tu o popularne strony typu onet, wp, youtube. Długo myśli nad rozwiązaniem adres i często dla niektórych adresów zwraca timeout choć strona istnieje. Wtedy należy kliknąć spróbuj ponownie np. w zakładce Firefox i strona się pojawia. To że myśli długo nad znalezieniem adresu widać po zakładkach Firefox - na zakładce odbija się taka mała czarna kropka w lewo-prawo.

Problem timeoutu  i pokazywania popularnych stron jako nieistniejące rozwiązałem zwiększając czas oczekiwania na odpowiedź DNS za pomocą parametru options:

plik: /etc/resolv.conf

# Generated by NetworkManager
search home
nameserver 192.168.1.1
options timeout:30 single-request single-request-reopen

Teraz długo czekam aż strona się pojawi ale już nie ma timeoutów DNS i informacji o braku strony.

Problem występuje losowo. Np. jeśli otworzę w Firefox kilka zakładek na raz to część się pojawi, a na część muszę czekać aż DNS rozwiąże nazwę na IPka. To też widać na dole okna Forefox, że poszukuje witryny youtube.com i ten komunikat długi wisi aż pojawi się strona.

Wisi tylko na rozwiązywaniu nazwy na IPka, jak już uzyska IPka to strony wczytują się szybko.

5 ODPOW. 5

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1316
  • 5664
  • 47

@Zbyszek_2024 

Nie wiem czy masz tam możliwość zmiany DNS, jeśli jest taka możliwość to warto wpisać te od Google.

Można też spróbować przez VPN, są darmowe np. Cloudflare WARP na Windows.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 70
  • 304
  • 2

W FB DNSy są ustawione na sztywno - bez możliwości zmiany.

Można ustawić testowo chociażby wspomniane Googlowe na komputerze i zobaczyć czy będzie poprawa.

Ale patrząc na to, że nikt takich problemów nie zgłaszał, nie sądzę, żeby to był problem po stronie DNS Orange - raczej kwestia konfiguracji komputera, problemu w łączności między FB a PC albo problemów z danym FB.

Jak korzystałem przez jakiś czas z FB 6 to też takich problemów nie zauważyłem.

Na innych urządzeniach (np. telefony) podłączone do FB też się tak dzieje?

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3785
  • 17360
  • 95

Zawsze, testowo można sobie ustawić DNSy lokalnie na maszynie. Nie musisz korzystać z tych od Orange.

BTW. Sam obserwowałem podobny problem u siebie, kiedy jeszcze używałem Funboxa. W losowych porach nie wczytało mi jakiejś strony. Wyłączenie IPv6 naprawiło sprawę. 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 309
  • 774
  • 2

W firefoxie standardowo DNS jest ustawiony na Cloudflare i trzeba ręcznie go wyłączyć lub wybrać inny wiec tym bym się nie sugerowal

Z jakich DNSow korzystasz możesz sprawdzić np tu 

https://dnsleaktest.com/

Mi to wyglada na jakiś inny problem niż DNS 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9384
  • 38415
  • 324

@Zbyszek_2024napisał(-a)

...

Część adresów otwiera się od razu ale nad częścią długo myśli. I chodzi tu o popularne strony typu onet, wp, youtube. Długo myśli nad rozwiązaniem adres i często dla niektórych adresów zwraca timeout choć strona istnieje. Wtedy należy kliknąć spróbuj ponownie np. w zakładce Firefox i strona się pojawia.

...

Współczesne przeglądarki, w tym FF domyślnie nie korzystają w ogóle z systemowego DNSa. To ustawienie sprawdź w pierwszej kolejności. Problemów które opisałeś nikt na forum nie zgłaszał, a testy które jakiś czas temu przeprowadziłem potwierdzają, że serwery DNS Orange są bardzo szybkie i najczęściej dość niezawodne. 

Przeprowadź jakąś diagnostykę która pozwoliłaby zlokalizować problem, ewentualnie napisz coś więcej o swojej konfiguracji - możemy zasugerować konkretne testy i działania. Na początek jednak zajrzałbym do ustawień przeglądarki. 

dns.png

Serwery DNS Orange są tak ustawione, że pozwalają FF na tę "ochronę prywatności", mimo iż wyłącza to mechanizm Cybertarczy. Sugerowałbym na początek wyłączenie tego cuda (ostatnia opcja), i zobaczenie czy to sprawy nie załatwi.