- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Częste rozłączanie internetu.
Witam, od pewnego czasu mam problem z rozłączaniem się internetu. Początkowo zdarzało sie to bardzo rzadko, ale z czasem coraz częściej i częściej, a teraz już bardzo bardzo często niemal bez przerwy, chociaż nadal jest to jako tako losowe, tzn.
Odpalam pc, wszystko jest ok, ale doslownie kilka minut i router gubi synchro? (ogolnie jestem nowicjuszem w sprawach pc tego typu). Dioda internet gasnie tak samo adsl. No i bywa tak, że po chwili wszystko wraca do normy, ale na kolejne kilka krótkich minut. I potem znowu to samo i dzieje się tak przez cały dzień, rozłącza i połącza ----| | -----w odstepie od minuty do dziesięciu. Zdarza się, że po jednym rozłączeniu wszystko jest wporządku przez kilka godzin, a jest i tak, że wszystko jest okej przez cały dzionek. Tak czy siak o wiele wiele częściej dzien po dniu roz,połącza w odstepach od kilku do kilkunastu min. Mam tak od około miesiąca, a od gdzies półtora tygodnia router działał w 100 procentach ze dwa dni jak mniej.
TPLINK TD-W8901G.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@narodowydemokra daj screena z parametrami linii.
Sprawdź u siebie połączenie przewodu od gniazdka abonenckiego do routera. Czy po drodze są jakieś rozgałęzienia, filtry? Jeśli tak, to na jakiś czas odepnij i zostaw tylko sam przewód do routera. Sprawdź jak będzie działał internet.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No i właśnie zaczyna się wysyp problemów. Rozumiem, że musze się zalogować do routera na 192.168.1.1. ,a nie da rady, bo "Nie udało nam się rozpoznać adresu automatycznie. Mechanizm działa najlepiej w Chrome lub Firefox na komputerach stacjonarnych. Ewentualnie spróbuj skorzystać z następujących linków: 192.168.1.1. Jeżeli to nie pomaga to spróbuj 192.168.0.1 lub 192.168.2.1" Ogólnie też natrafiłem na kilka dziwnych rzeczy, np w cmd jest :
Microsoft Windows [Wersja 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone.
C:\Users\TEMP>ipconfig/all
Konfiguracja IP systemu Windows
Nazwa hosta . . . . . . . . . . . : Roszczynialscy
Sufiks podstawowej domeny DNS . . :
Typ węzła . . . . . . . . . . . . : Hybrydowy
Routing IP włączony . . . . . . . : Nie
Serwer WINS Proxy włączony. . . . : Nie
Karta Ethernet Połączenie lokalne:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis. . . . . . . . . . . . . . . : Atheros AR8151 PCI-E Gigabit Ethernet Con
troller (NDIS 6.20)
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 1C-6F-65-CF-EC-1B
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.2(Preferowane)
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Dzierżawa uzyskana. . . . . . . . : 7 listopada 2020 15:46:26
Dzierżawa wygasa. . . . . . . . . : 10 listopada 2020 16:33:10
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwer DHCP . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony
konkretnie chodzi o hosta tutaj jest "prawdziwy", a np sprawdzajac w guglach swoje ipv4 mam :
Twoje IPv4:
Host: | aedi115.neoplus.adsl.tpnet.pl |
a jakas godzinke temu host byl aedk93.neoplus nie wiem czy ma to jakies znaczenie, ale wydaje sie podejrzane. A co do przewodów to mam rozdzielacz adsl TSE600-CH10 jeszcze za telefonu stacjonarnego, a teraz przewód od splitera leci do gniazdka tel.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@narodowydemokra czyli używasz telefonu stacjonarnego? Jeśli nie, wyłącz splitter. Sprawdzałeś na jednym czy różnych kompach? Na jakiej przegladarce? Zastanów się nad przywróceniem routera do fabryki. Masz alternatywny modem?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie, nie używam i już go dawno nie mam. Używałem za czasów neostrady o ile mnie pamięć nie myli. Spliter służy jako powiedzmy przedłużka. Ale gniazdo od telefonu stacjonarnego pozostało. Czyli kabel leci od routera do przedpokoju wchodzi w spliter, który ma dwa wejścia jedno było od tel jest puste, drugie jest dla routerai kolejny kabelek leci od splitera do :
a to do :
.Nie moge sie zalogowac na stronie routera zeby przywrócić do fabrycznych, probowałem na kilku przeglądarkach i ciągle to samo. Ten pc pamieta jeszcze neostrade, rok temu zmieniłem na inny, ale w styczniu padł i wróciłem do tego. Na tym zepsutym nie było takich problemów, ale na strone routera też nie dało rady się zalogować. Innego modemu nie mam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@narodowydemokra Tak na szybko: sprawdź czy router ma na tylnej ściance dziurę z mikroprzelacznikiem do resetu. 8 sekund przytrzymaj przycisk po wciśnięciu spinaczem. To gniazdo to GT4. Rozkręca i zobacz czy w środku jest taka zielona , czerwona czy też żółta kostka z drutami podłączonymi PiS śrubki z kablem telefonicznym? Jeśli jest, wytnij