- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Brak możliwości instalacji światłowodu
Zamówiłem ostatnio światłowód 8 Gb/s, który według strony Orange oraz konsultanta jest dostępny na moim adresie. Przybył technik, który stwierdził, że nie ma możliwości podłączenia tego do mojego lokalu (mieszkanie w bloku). Podobno wynika to z tego, że umowa administratora budynku z Orange jest przestarzała i ich instalacja działa na kablach koncentrycznych do 300 Mb/s. Nieźle, bo obecnie w tym miejscu mam światłowód innego operatora z prędkością 1 Gb/s (nie tylko na papierze, również w praktyce). Na tej samej klatce sąsiad prawdopodobnie ma podłączone 8 Gb/s, ponieważ jeśli dobrze zrozumiałem mieszka przy pionie i była to kwestia tylko przewiertu, a mój lokal mieści się na końcu korytarza.
No więc dostałem 2 możliwości:
1. Czekać aż zakończą aktualizację umów, a następnie wykonają nowe instalacje, co może zająć od kilku miesięcy do kilku lat.
2. Puścić światłowód do mojego lokalu w korytkach na własny koszt, ale to wymaga zezwolenia wspólnoty.
Oczywiste jest, że bliższym mi rozwiązaniem jest nr 2. Pytanie tylko, czy ktoś orientuje się, jak to dokładnie wygląda? Jak takie coś załatwić (pismo? w zasadzie co zawrzeć?). Może ktoś mierzył się z podobnym problemem?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@wit80 miałem sytuację, na infrastrukturze Orange chciałem podłączyć światłowód. Linia szła obok drzwi wejściowych w kamienicy. Ponieważ były problemy w Orange, skorzystałem z konkurencji. Internet na światłowodzie Orange został przez konkurencję zamontowany beż problemów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@wit80 niestety się orientuję.
Temat znany. Blok wybudowany w technologii zakładkowej. Do budynku FTTH, a dalej za pomocą kabla koncentrycznego.
Teraz sprawa numer 1. Jaki status ma budynek? Jeśli tylko nakladka, to jest problem. Sądząc jednak po przyjęciu zamówienia, to status mieszany.
Cześć lokali ma pełne FTTH, a cześć może mieć tylko owe nakładki.
Masz MoCA, więc teraz trzeba zmienić status Twojego lokalu, ci nie jest ani proste, ani łatwe, ani szybkie.
Da się zrobić, ale,...............
I tu się moje porady kończą, bo dalej trzeba to załatwić technicznie, co z Twojego punktu widzenia bez znajomości techników jest bardzo trudne
Pisz pismo do Skierniewic na adres korespondencji, może się udać przekonać operatora do inwestycji w czynnego klienta.
Wiem gdzie jest pies pogrzebany i jakbyś chciał coś wiedzieć wiedzieć, pytaj...