Błędny adres a reakcja Orange

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 7
  • 32
  • 0

Witam pisze w sprawie błędnego adresu. Nie dawno zauważyłem że na stronie internet gov czy też innych stronach internetowych na mojej działce są 2 numery podpisane do 2 budynków. Problem leży w tym iż jeden numer jest nieurzytkowany nigdzie a jest nasiesiony na dom drugi zaś numer 67A jest naniesiony na budynek gospodarczy. Niezwłocznie pojechałem do gminy żeby usunęli numer 30 i przenieśli drugi numer na miejsce tego pierwszego. Kilka dni temu dostałem list z aktualizacją numeracji i nr 30 został usunięty a 67A przeniesiony na poprzedni nr. Póki co na internet.gov widnieją jeszcze stare nr, ale już na geoportalu jest poprawiony adres Byłem w orange w sprawie zakupu internetu światło. lecz ze względu iż 67A  nadal jest oznaczony jako fioletowy czyli zasięg teoretyczny nie mieli w bazie możliwości przyłączenia. Konsultantka wymyśliła żeby napisać umowę na sąsiadujący numer 67 który już w ich bazie jest a gdy przyjedzie technik i podłączy, to pani dopisze litere A do umowy a co najlepsze pani jeszcze poradziła zdjąć tabliczkę z nr domu. Co w takim przypadku zrobić bo teraz tak sobie myśle że technik za nim trafi do mnie(o ile wgl przyjedzie) to najpierw zawita do sąsiada, a jak już przyjedzie do mnie to czy jest jakaś szansa żeby mnie podłączył jeśli nr domu nadal widnieje na stronie internet gov jak zasieg hurtowy no i czy nie będzie potrzeba dorejonizowania adresu który defacto powinien być w zasięgu po zmianie nr domu bo tylko nr domu się zmienia więc na internet gov chyba nie cofną z niebieskiego na fioletowy.

adres.png

13 ODPOW. 13

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4531
  • 22768
  • 106

Budynek gospodarczy 67A to Twój budynek czy sąsiada?  Ja myślę że taki workaround nie jest złym pomysłem. Sam edytowałem dane w salonie i przeszlo bez problemu 🙂 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2654
  • 12505
  • 77

@krystian16  zgłoś zmiany na internet.gov.pl i do operatora sieci.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10076
  • 42467
  • 349

Sam sobie zrobiłeś kuku. Nie wiadomo co teraz ma Orange w bazie adresowej, i gdzie jest niezgodność. Jedno jest pewne: naiwne obejścia które proponowała "Pani" mogą się skończyć klęską.

Nie wiem co powinieneś zrobić, ale jeśli miało by to być w pełni formalnie, to czeka cię potencjalnie dość długa batalia o aktualizację bazy adresowej. Pewnie tylko listem oficjalnym do Skierniewic.

Pytanie: na który z "poprzednich" (ale "Twoich") adresów Orange byłby skłonny zawrzeć umowę? Jeśli takowy jest, to zamów a instalatorowi wytłumaczysz że właśnie adresy zmieniłeś. Możesz nie tyle zdjąć do dodać drugą tabliczkę ze starym adresem. Ale jeśli Orange nie ma adresu na który chciałby zawrzeć z Tobą umowę, to tylko wniosek o dorejonizowanie.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2690
  • 10546
  • 39

@krystian16napisał(-a)

pojechałem do gminy żeby usunęli numer 30 i przenieśli drugi numer na miejsce tego pierwszego. Kilka dni temu dostałem list z aktualizacją numeracji i nr 30 został usunięty a 67A przeniesiony na poprzedni nr. Póki co na internet.gov widnieją jeszcze stare nr, ale już na geoportalu jest poprawiony adres Byłem w orange w sprawie zakupu internetu światło. lecz ze względu iż 67A  nadal jest oznaczony jako fioletowy czyli zasięg teoretyczny nie mieli w bazie możliwości przyłączenia

to teraz znikniesz na amen. Tak O!

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16330
  • 68370
  • 882

@krystian16  tylko pismo do Skierniewic z poparciem z info od gminy o zmianie numeracji budynków. Bardzo dokładny opis sytuacji z rysunkami i prośba o weryfikację adresów budynków i ich zasięgu w systemach ooeratora

• 7
  • 32
  • 0

Zmiana numeracji domu była potrzebna bo wrazie jakiegoś incydentu w domu to ubezpiecznie by nic nie pokryło bo ubezpieczony "dom" był obok. Internet swoją drogą ale wole mieć ubezpiecznie na "właściwym" budynku niż później płakać. Nie moja wina że maja taki porządek w numerologii budynków, że trzymają stare numery na budynkach, ale to raczej powszechne. 

• 10076
  • 42467
  • 349

@krystian16napisał(-a)

Zmiana numeracji domu była potrzebna bo wrazie jakiegoś incydentu w domu to ubezpiecznie by nic nie pokryło bo ubezpieczony "dom" był obok. Internet swoją drogą ale wole mieć ubezpiecznie na "właściwym" budynku niż później płakać. Nie moja wina że maja taki porządek w numerologii budynków, że trzymają stare numery na budynkach, ale to raczej powszechne. 

Nie no jasne, przecież to oczywiste że musiałeś to zrobić, ja tego nie kwestionuję.

Po prostu niefortunnie wyszło że akurat zaraz potem wyszła potrzeba zamówienia usługi w której te zmiany przeszkadzają. To miałem na myśli pisząc "kuku". Po prostu pech i ogólny bałagan (eufemizm).

Jeśli chcesz po legalu to tylko pismo z wyjaśnieniem do Skierniewic. Jeśli chcesz na skróty to tylko zgodnie z aktualnymi bazami danych Operatora - jeśli taka ścieżka w ogóle jest otwarta (tzn. jeśli którykolwiek sensowny, a nie np. "sąsiedzki" adres jest faktycznie u Operatora dostępny).

Na twoim miejscu próbowałbym na skróty, dopiero jeśli to by nic nie dało drogę naokoło, ale oczywiście zrobisz jak będziesz uważał.

Nieomieszkaj podzielić się tym jak wyszło ostatecznie - takie przypadki są zawsze ciekawe i pouczające.

• 7
  • 32
  • 0

No nic, na początku wyśle maila i zadzwonie na infolinie wyjaśnie sytuacje żeby dali info do technika że adres który ma jest czysto techniczny, a jeśli to nie pomoże, to zostaje droga listowna.

• 10076
  • 42467
  • 349

@krystian16napisał(-a)

No nic, na początku wyśle maila i zadzwonie na infolinie wyjaśnie sytuacje żeby dali info do technika że adres który ma jest czysto techniczny, a jeśli to nie pomoże, to zostaje droga listowna.

Możesz spróbować, ale IMHO to nic nie da. Info do technika na 99,99% nie dostaniesz. Na emaila na 99,99% nikt nie odpowie sensownie. Na infolinii nic ci nie pomogą jeśli nie mają twojego adresu w BAZIE. Swojej BAZIE.