10 lat światłowodu Orange ;)

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 424
  • 1540
  • 4

Witam, Orange pochwaliło się o 10 rocznicy wprowadzenia w swojej ofercie usług światłowodowych. Więcej informacji tutaj: https://biuroprasowe.orange.pl/informacje-prasowe/internetowa-rewolucja-10-lat-swiatlowodu-w-orange/

deest_0-1759569258635.jpeg

15 ODPOW. 15

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5927
  • 57

Pierwsza reklama światłowodu była jeszcze z Sercem i Rozumem😉 Życzę żeby działał przynajmniej tak dobrze jak teraz 🥳

• 424
  • 1540
  • 4

deest_0-1759569861172.jpeg

• 150
  • 631
  • 3

Korzystam, śmiga, nie mam zastrzeżeń 🙂

Znajomi tez jakoś nie narzekają na działanie usługi.

Trzeba przyznać, że pomarańczowi dają radę w światełko.

Przez wiele lat Orange ze swoją "starą Neostradą" przegrywało z operatorami telewizji kablowej. Pamiętam czasy TP "128 kb/s w cenie 59 zł". To był hit rozwoju szerokopasmowego dostępu do internetu w niskiej cenie. Później nastał czas kablówek, które oferowały szybszy internet i często tańszy od TP, a do tego z pakietem telewizji. I sytuacja trochę się odwraca. Konkurencja nadal spora, ale plusem Orange jest to, że w nowym rozdaniu internetu stacjonarnego od początku stawiają na doprowadzenie światłowodu do domu (FTTH). W przeciwieństwie do konkurencji Orange też ma własną infrastrukturę, a klient wie, że usługa świadczy na światłowodzie. Także na obcej infrastrukturze. A nie jak u konkurencji, zamawiasz internet "światłowody", a później okazuje się, ze miedziaki ciągną. Dla przeciętnego użytkownika może nie ma znaczenia, ale u operator, który stawia tylko na światłowód to wygląda lepiej i bardziej przyszłościowo technologicznie.

Biznesowo tez dobry pomysł. W dobie dużego nasycenia rynku telefonii mobilnej, oferowanie światłowodu to rozwijanie biznesu. A zapotrzebowanie na internet stacjonarny będzie coraz większe niż na komórki. I też widzę po znajomych, że coraz częściej rezygnują z kablówki z okablowaniem z lat 90-tych na rzecz światłowodu. Nie mówiąc już o terenach, gdzie światłowód jest pierwszym, który dostarcza stacjonarny internet po wielu latach "białych plam".

Niech śmiga coraz lepiej! 🤗

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

Dla mnie to też był prawdziwy game changer. Największy skok technologiczny jakiego doświadczyłem w życiu. A sporo już widziałem. Przygodę z internetem zaczynałem w początkach ostatniej dekady ubiegłego wieku.

• 424
  • 1540
  • 4

@szewol U mnie rządził lokalny operator aż do dzisiaj - od wielu lat miałem od nich internet FTTB, który działał super - oczywiście mogłem coś zarzucić. Ze względu na traktowanie klienta, uciekam do Orange 🙂

deest_0-1759573630838.png

w 2015 roku tyle się płaciło lokalsowi 😉 ale poszedł pomiędzy 2015 a 2016 skok prędkości i było oferowane 100 mb/s za 42 zł 

Jeszcze coś takiego znałazłem:

deest_0-1759574091943.png

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 85
  • 326
  • 0

U mnie lokalny już w 2008 miał światłowód 😉 W 2015 tak ich cennik wyglądał.

mily____0-1759574546480.png

W ok. 2016 roku zaczęli udostępniać swoją infrastrukturę Orange'owi w modelu BSA.

• 424
  • 1540
  • 4

Jestem ciekawy co to za lokals :0 U mnie w starym mieszkaniu internet ciągle działał - czasem były prace techniczne, ale one były zaplanowane z wyprzedzeniem. Ale po tym co lokals odwala w nowym mieszkaniu to idę do Orange - od problemów z pasmem 5 Ghz po dekoder i głupich tłumaczeń od pracowników na call center (od tego że to wina telewizora czy urządzenia). 

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

"Średnio klient światłowodu przesyła dziś blisko 4 x więcej danych niż 10 lat temu, czyli około 350-400 GB miesięcznie."

Dziwnie mało, to wychodzi jakieś 13GB dziennie. Tyle można pobrać wysycając łącze 300Mbit na... 6 minut xd

Ciekawe, jak prezentuje się powyższa statystyka w sieciach mobilnych.

• 424
  • 1540
  • 4

@ŁysaKaszankaINCnapisał(-a)

"Średnio klient światłowodu przesyła dziś blisko 4 x więcej danych niż 10 lat temu, czyli około 350-400 GB miesięcznie."

Dziwnie mało, to wychodzi jakieś 13GB dziennie. Tyle można pobrać wysycając łącze 300Mbit na... 6 minut xd

Ciekawe, jak prezentuje się powyższa statystyka w sieciach mobilnych.

Sa tacy klienci co tylko mają internet w celu służbowych i pewnie dlatego tak małe wartości 😉