- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
zmieniłam Szybką Neostradę w FunPacku 10 Mb na ofertę łączami światłowodowymi - oferta Supernowa w dobrej cenie w FunPacku - opcja do 100Mb. Zamawiając usługę zapewniano mnie , że internet będzie o wiele szybszy. Jestem dzień po instalacji, okazuje się, że korzystjąc z WIFI w sąsiednim pokoju, ok 5-6 metrów od modemu prędkość sygnału jest mniejsza (od 6 do 25 Mb) niż korzystając z łączy kablowych (10-11 Mb).Nawet monter instalujący był zaskoczony, ale nie umiał tego wyjaśnić. Jestem laikiem jeśli chodzi o internet, ale proszę mi poradzić, co mam zrobić, żeby zwiększyć prędkość sygnału WIFI. Przechodząc na światłowody, w moim odczuciu
korzystnie z internetu przez WIFI uległo pogorszeniu.
Podaję dane techn. : modem SAGEMCOM FUNBOX2.0 FAST 5350 ORANGE, dekoder SAGEMCOM DEKODER STB UHB- 88 NEW+PIL
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dragonir napisał(-a):karta sieciowa wireless 2200N , po kablu idzie 100Mb, na dwóch laptopach pomiar przez WIFI jest podobny
Nie jest to jakaś super karta, dopóki Miałeś słabsze łącze to nie odczuwales tego, teraz jest różnica. Mam w domu laptopa z taką karta i drugiego z lepszym modelem. Wyniki są podobne do twoich. Na drugim lapku z lepszą karta transfer po wifi jest na poziomie ponad 300mbps.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
światłowód a prędkość sygnału WIFI
Dragonir napisał(-a):
zmieniłam Szybką Neostradę w FunPacku 10 Mb na ofertę łączami światłowodowymi - oferta Supernowa w dobrej cenie w FunPacku - opcja do 100Mb. Zamawiając usługę zapewniano mnie , że internet będzie o wiele szybszy. Jestem dzień po instalacji, okazuje się, że korzystjąc z WIFI w sąsiednim pokoju, ok 5-6 metrów od modemu prędkość sygnału jest mniejsza (od 6 do 25 Mb) niż korzystając z łączy kablowych (10-11 Mb).Nawet monter instalujący był zaskoczony, ale nie umiał tego wyjaśnić. Jestem laikiem jeśli chodzi o internet, ale proszę mi poradzić, co mam zrobić, żeby zwiększyć prędkość sygnału WIFI. Przechodząc na światłowody, w moim odczuciu
korzystnie z internetu przez WIFI uległo pogorszeniu.Podaję dane techn. : modem SAGEMCOM FUNBOX2.0 FAST 5350 ORANGE, dekoder SAGEMCOM DEKODER STB UHB- 88 NEW+PIL
Czesc Dekoder nie ma znaczenia. Natomiast mam pytania odnośnie routera/modemu. Jak widzę to Funbox 2.0 z modułem AC. U mnie ten router potrafi wyciagnąc nawet 240Mb na WiFi więc to na pewno nie jest standardowe.
Pytania:
- czy na urządzeniach podłączonych kabelkiem masz 100 Mb?
- czy problem z WiFi jest taki samy na każdym urządzeniu (przetestuj na dwóch różnych smartphonach najlepiej ten samej klasy).
Dodatkowo tutaj masz link do tematu gdzie mozna pobrac aplikacje do diagnostyki ustawien routera:
https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-routery/FUT-M%C3%B3j-Funbox/m-p/656
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Myślę że musisz pogrzebać w ustawieniach routera. Zadzwoń do BOK przez aplikację Mój Orange i ktoś z obsługi technicznej posprawdza razem z Tobą ustawienia Twojego routera, przyczyn może być naprawdę wiele i ciężko tak sobie gdybać. Skorzystaj też z podpowiedzi powyżej, pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Możesz napisać jaką masz kartę sieciową w urządzeniu z którego korzystasz? Funbox 2 przy dobrym sprzecie odbiorczym ma bardzo dobrze działające wifi
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
karta sieciowa wireless 2200N , po kablu idzie 100Mb, na dwóch laptopach pomiar przez WIFI jest podobny
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
może źle się wyraziłam "przez podobny" rozumiem bardzo słaby przesył przez WIFI - w
przedziale 6 - 20 Mb. Laptop w odległości 50cm od modemu przez WIFI wykazuje pomiar
70-80Mb.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Artur ja swojego czasu miałem wielkie problemy z routerem Netgar 1000 oraz z usługą Orange Freedom. Internet nie chciał działać - dopiero po telefonie do BOK i analizie ustawień krok po kroku udało mi się uzyskać połączenie z Internetem. Podobną sytuację miałem u znajomych jak instalowałem im Neostradę - BOK bardzo pomógł. Napisałem swój komentarz na podstawie własnych doświadczeń, więc.......pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Karta intela dual band
intel dual band wireless-ac 7260
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czym robisz pomiar? Możesz wrzucić screenshot?
Jaki masz telefon? Probowales może zrobić test na telefonie speedtestem?
Sprawdź też ustawienia routera czy nie masz jakiś ograniczeń włączonych.
I jeszcze jedno: Wi-Fi jest po 2.4 czy po 5?
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »