- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam
W środę przyjeżdża do mnie technik z zamiarem podłączenia światłowodu.
Mieszkanie wynajmowane, stąd pytanie, czy konieczne jest wiercenie dziur w ścianach?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Sven22zO tym decyduje technik..Jeśli wejście do lokalu jest realizowane w rurkach peszla, to pozostaje kwestia lokalowa. Jeśli musisz wykonać przejście przez otwór drzwiowy np do salonu z przedpokoju, to tak...Takie są wymogi techniczne, że tego typu przeloty (futryny) wymuszają wiercenia, aby nie narażać kabla na uszkodzenie przy zamykaniu drzwi. Kwestia ustalenia z technikiem takiej trasy, aby ich było najmniej lub nawet wcale 🙂
Sprawdź czy masz sieć wewnętrzną LAN (kable eth w ścianach) czy ułożone rurki pod podłoga do każdego z pokoi (nawet dla kabli koncentrycznych kablówki, bo rurki można wykorzystać)
P.S. Zawsze możesz się wcześniej zapytać o kabel FTTH tzw niewidoczny (ustaliłem kiedyś, że podobno monterzy mają go w zasięgu) https://optomer.pl/wp-content/uploads/2019/08/Swiatlowod-niewidoczny.pdf Nawet jeśli trzeba będzie coś przewiercić, to ten będzie niewidoczny na ścianie 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Sven22zO tym decyduje technik..Jeśli wejście do lokalu jest realizowane w rurkach peszla, to pozostaje kwestia lokalowa. Jeśli musisz wykonać przejście przez otwór drzwiowy np do salonu z przedpokoju, to tak...Takie są wymogi techniczne, że tego typu przeloty (futryny) wymuszają wiercenia, aby nie narażać kabla na uszkodzenie przy zamykaniu drzwi. Kwestia ustalenia z technikiem takiej trasy, aby ich było najmniej lub nawet wcale 🙂
Sprawdź czy masz sieć wewnętrzną LAN (kable eth w ścianach) czy ułożone rurki pod podłoga do każdego z pokoi (nawet dla kabli koncentrycznych kablówki, bo rurki można wykorzystać)
P.S. Zawsze możesz się wcześniej zapytać o kabel FTTH tzw niewidoczny (ustaliłem kiedyś, że podobno monterzy mają go w zasięgu) https://optomer.pl/wp-content/uploads/2019/08/Swiatlowod-niewidoczny.pdf Nawet jeśli trzeba będzie coś przewiercić, to ten będzie niewidoczny na ścianie 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Światłowód pytanie techniczne
@Sven22z prawdopodobnie nie obędzie się bez wiercenia, chyba że są jakieś rurki wolne typu peszle zastosowane jako przejścia przez ścianę lub istniejące do wykorzystania jako przepust dla kabla.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Raczej nie mam nic takiego. Mieszkanie jest w bloku na ósmym piętrze... Cóż pozostaje liczyć na to, że właściciele mieszkania pozwolą na takie"kombinacje".
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Sven22z sprawdź jeszcze, bo jeżeli blok to z korytarza do mieszkań mogą prowadzić kable od tv z anteny zbiorczej lub od kablówki, a te mogą iść w rurkach osłonowych i być może będzie można to wykorzystać. Całość i tak jest do dogadania z technikiem podczas montażu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Sven22zNo tego to już Ci nie powiemy 🙂 Sam musisz zerknąć czy masz w pokojach puszki telefoniczne/komputerowe/kablówki...Czy w przedpokoju jest skrzynka/ szafka techniczna i jak wyglądają przyłącza do innych lokali na klatce schodowej. Jeśli są tam listwy techniczne, znaczy, że do lokalu trzeba będzie wejść przez ścianę nad drzwiami frontowymi. Jeśli takowych brak, a kable są niewidoczne, to znaczy, że musisz szukać rurki wejściowej w przedpokoju (np)
P.S. Przekonaj właściciela, że taka dodatkowa instalacja podnosi wartość mieszkania na przyszłość, bo przecież tego kabla nie zabierzesz przy opuszczaniu kiedyś tam lokalu...a następny podnajemca wchodzi "na gotowe" i z pozytywnym wywiadem na usługi światłowodowe. Monterzy robią instalacje fachowo i estetycznie (trzeba ładnie poprosić o wsparcie w tym temacie) a nawet doradzają...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Rozumiem... Interesuje mnie też kwestia instalacji w innych lokalizacjach, na wypadek przeprowadzki. Co prawda zdecydowałem się na umowę bezterminową właśnie z powyższego względu, natomiast jeśli przeprowadzałbym się w miejsce z dostępem do instalacji światłowodowej, to czy instalacja w nowym miejscu będzie mnie coś kosztować?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Sven22z tam gdzie jest dostępny światłowod, podłączenie za darmo, chyba że to domek jednorodzinny, wtedy opłata jest i co miesięczna.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Sven22zGłupio zabrzmi, ale musisz szukać lokalizacji do przeprowadzki z dostępem do FTTH 🙂
Wtedy przeniesienie bezpłatnie, chyba, że jak wspomniał @Anonim domek jednorodzinny
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Sven22znapisał(-a)Rozumiem... Interesuje mnie też kwestia instalacji w innych lokalizacjach, na wypadek przeprowadzki. Co prawda zdecydowałem się na umowę bezterminową właśnie z powyższego względu, natomiast jeśli przeprowadzałbym się w miejsce z dostępem do instalacji światłowodowej, to czy instalacja w nowym miejscu będzie mnie coś kosztować?
50zl - zmiana adresu instalacji. Kiedyś było za 0zl. Skończyły się czasy darmochy 😂
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »