Nie można wyświetlić tego widżeta.

Porównanie oferty z konkurencją

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32742
  • 38520
  • 1385

Nowa oferta od 18.06

Nie rozumiem pytania. TPIX należy do Orange. Na stronie widać takie niepozorne pomarańczowe logo 😋
Anonim

Nie dotyczy

Nowa oferta od 18.06

No tak, ale jak sobie zrobię mały research to Orange w żadnym/bardzo małym stopniu z tego punktu korzysta - ja jeszcze nie spotkałem się z trasą via TPIX a z tego co widzę jest tam trochę contentu 😜 

Chodzi mi tu bardziej o to, kiedy Orange otworzy się na open peering w tym TPIX. 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32742
  • 38520
  • 1385

Nowa oferta od 18.06

Orange ma dwa punkty: TPNET dla neo i chyba dialup i innych staroci, TPIX dla innych usług stacjonarnych. Po to powstały dwa. Pomińmy kolejny raz dyskusję czemu ma lub nie ma być tpix dla neo. Tego nie będzie w krótkim czasie.
Anonim

Nie dotyczy

Nowa oferta od 18.06

Mi to osobiście różnicy nie robi - ale niektórzy zauważyłem wypowiadają się tu jakoby to miało w czymś pomóc, zapytałem z ciekawości 😛 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 30
  • 65
  • 0

Nowa oferta od 18.06

Tak to  VDSL, światłowód od pół roku, jak pisałem, jeden koniec mam w piwnicy a drugi jeszcze nie znaleźli.

Byłem u posła partii rządzącej w mojej sprawie, z jego wypowiedzi wynika jedna smutna rzeczywistość: "z koniem nie będę się kopać" inni próbowali i nic nie wyszło. Jedno zdanie mnie zastanowiło: jak wygramy nie tylko"Exatel" będzie państwowy, ale może się tylko przesłyszałem. Teraz atakuję firmę która doprowadziła światło do mojego bloku. Szukam jakiegoś kontaktu. W międzyczasie w Zielonej Górze Orange zlikwidował sporo etatów. Może to przyczyna moich problemów???

Ale to chyba temat nie na temat!!

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 2431
  • 4115
  • 56

Nowa oferta od 18.06

@Anonimnapisał(-a)

Pokaż szczegóły

Nie rozumiesz.

Ze Szczecina @akira77 ma około 15ms do Warszawy.

Dlaczego T-Mobile nie ma routerów w Szczecinie, tylko ich ruch brnie do Warszawy zwiększając opóźnienie?

To bezsens. Dlatego będą narzekania na ping. Pokazałem dlaczego. Choćby vie.valve.net - różnica około 20ms. To ma to wyglądać na tej zasadzie, że jest to "alternatywa" tylko dla użytkowników z Warszawy? Gdzie Szczecin, a gdzie Warszawa - to nie jest normalne że pakiety wędrują taką odległość aby wyjść na świat. 

Jest to samo co w Orange. @Banan9 Na prawdę masz aż 20ms różnicy w pingu? 

Nie chce mi się w to wierzyć. 

Gdyby T-Mobile miało być realną, ogólnopolską alternatywą dla Orange - to powinni mieć swoje PoPy nie tylko w Warszawie, bo to bez sensu ze Szczecina do Warszawy puszczać pakiety. 

Wychodzi na to samo co w Orange. 

I to chciałem przekazać - że jak niektórzy narzekają na słaby peering w Orange i to, że pakiety wędrują przez pół Polski - to mamy to samo w T-Mobile. Jak do tego dojdą straty pakietów wynikające z przeciążeń w sieci to dopiero będzie... A pytanie nie jest czy dojdą, tylko kiedy. 

Orange ma routery w Szczecinie i jest na odcinku Warszawa <-> Szczecin około 11-13ms. A jeśli T-Mobile ma 18 ms na tym samym odcinku, to nie świadczy dobrze o tej sieci. To już w UPC jest lepiej jak w T-Mobile... 

Ja wszystko doskonale rozumiem, wychodzi na to, że Ty nie rozumiesz o co chodziło @Banan9'owi. To, że T-Mobile nie ma punktu styku w Szczecinie, przez co trasy ze Szczecina idą do Warszawy a wtedy w świat, ma się nijak do tego, że @Banan9 ma 15-20ms różnicy z Łodzi od kogoś z Warszawy (tu jest faktycznie na danej puli IP jakiś inny priorytet), pomimo że trasa z Łodzi do Warszawy to w Orange 4ms, więc ktoś z Warszawy mając przykładowo na wyjściu 2ms za granicą ma 25ms, a @Banan9  wtedy ma 40ms, a powinien mieć 29ms. 

To dopiero start usługi, na ofertę Magenta 1 stawiają teraz priorytet w T-Mobile, to myślę, że będą dbali i o jakość, pewnie prędzej czy później pojawią się routery w większych miastach Polski.

Anonim

Nie dotyczy

Nowa oferta od 18.06

Źle ubrałem to w słowa, wybacz.

Chodziło mi o to, że u Banana podbija ping (wciąż nie wierzę, że o 20ms) bo jest problem z klasą IP, aczkolwiek w T-Mobile ping podbijają chore trasy. Więc w pewnym sensie wychodzi na to samo. I ja wcale nie wątpię, że T-Mobile zainwestuje w punkty w większych miastach, aczkolwiek zanim to wszystko się stanie minie kilka lat. Dlatego tak jak mówię - za niedługo kiedy węzeł do Warszawy się zapcha, a to jest więcej jak pewne - klienci będą się denerwować. A raz stracone zaufanie do firmy nie zostanie odzyskane szybko o ile w ogóle. 

Na wszystko potrzeba czasu i nawet kiedy skupić się wyłącznie na Magenta 1 - i olać klientów LTE/abonamentowych - a to nie jest możliwe - nie zanosi się na to w okresie pierwszych dwuletnich umów. 

Na początku jest dobrze, na jesieni będzie słabo. I zaczną się pierwsze narzekania. 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 32742
  • 38520
  • 1385

Nowa oferta od 18.06

A ja mam propozycję - podzielmy dalszą dyskusję do nowych oddzielnych wątków. Tu już jest groch z kapustą - a o ofercie Orange z połowy czerwca wcale nie piszemy.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 656
  • 881
  • 1

Nowa oferta od 18.06

@-brtk-  Dzisiaj zauważyłem że net muli, mam w losowych momentach 60 ms w Łodzi, na Facebooku nie wyświetla zdjęć. To samo jest na telefonie i laptopie.

Oglądam teraz https://www.twitch.tv/followgrubby i nawet twitcha mi zwiesiło już 3 razy.

Orange ❤️

@Anonim  Zależy gdzie. Do vie.valve.net mam 20 ms więciej, do innych serwerów już jest to 5-10 ms różnicy ale jednak. Powtarzam że nie jestem odosobnionym przypadkiem, u mnie w mieście każdy narzeka na Orange.

Anonim

Nie dotyczy

Nowa oferta od 18.06

@Banan9 akurat ze wszystkimi serwisami FB (czyli FB, messenger, instagram etc.) jest problem globalny, nie tylko w Orange.