- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Porównanie oferty z konkurencją
@TomG Zauważ że na wyjściu z Polski w MM masz aż 15 ms. Gdybyś miał np 5 ms, ping do vie.valve.net byłby 20 🙂
Mniejsza z tym. W Orange wiecznie nie będę, przemęczę się do końca a potem sie zobaczy. Na pewno wezmę coś innego, a czy będzie lepiej czy nie? Okaże się.
@Anonim Właśnie, ale dlaczego moja pula IP ma problemy z priorytetami? Płacę tyle co inni, nie zalegam z płatnościami, płacę regularnie. Czemu mam być poszkodowany? O to tu chodzi i to jest bardzo nie fair. Dlatego rozglądam się za siecią która będzie mnie normalnie traktować tak jak kiedyś Hyperion 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ta dyskusja jest bez sensu. Miałem i UPC, obecnie mam Orange. Każda usługa ma swoje wady i zalety. Orange generalnie ma ONT i dual-stack (co jest super), UPC ma lepsze Wifi (jak ktoś korzysta) i routing. Generalnie wszystkie problemy, które tu opisujecie z Orange ja ich nie doświadczam 🙂 Routing mógłby być lepszy, ale u mnie działa to nieźle. Pradoksalnie UPC miało mniej stabilne parametry niż Orange. Nawet robię sobie wykresy z pingów w czasie między UPC a Orangem 🙂 Większość jest na korzyść UPC jednak. Statystycznie pewnie UPC jednak działa lepiej, w pewnych lokalizacjach jedno jest lepsze lub drugie, dlatego warto zawsze sprawdzić.
Tak śledzę z zaciekawieniem ofertę T-Mobile bo może warto by zmienić, ale
@akira77 jak jest z IP? Zmienia się co 24h czy 11 dni? Rozumiem, że połączenie jest po PPPoE, a nie DHCP.
Czy jest możliwość wymuszenia IPv4 lub pracy z publicznym IPv4 i publicznym IPv6 jednocześnie (na Orange można na własnym sprzęcie).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kamil333napisał(-a)Ta dyskusja jest bez sensu. Miałem i UPC, obecnie mam Orange. Każda usługa ma swoje wady i zalety. Orange generalnie ma ONT i dual-stack (co jest super), UPC ma lepsze Wifi (jak ktoś korzysta) i routing. Generalnie wszystkie problemy, które tu opisujecie z Orange ja ich nie doświadczam 🙂 Routing mógłby być lepszy, ale u mnie działa to nieźle. Pradoksalnie UPC miało mniej stabilne parametry niż Orange. Nawet robię sobie wykresy z pingów w czasie między UPC a Orangem 🙂 Większość jest na korzyść UPC jednak.
Tak śledzę z zaciekawieniem ofertę T-Mobile bo może warto by zmienić, ale
@akira77 jak jest z IP? Zmienia się co 24h czy 11 dni? Rozumiem, że połączenie jest po PPPoE, a nie DHCP.
Czy jest możliwość wymuszenia IPv4 lub pracy z publicznym IPv4 i publicznym IPv6 jednocześnie (na Orange można na własnym sprzęcie).
@kamil333 Połączenie jest po PPPoE. Nie skupiałem się na częstotliwości zmian IP ale mogę poobserwować.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Super, a może miałbyś jakiś mały serwerek (dowolne raspberry pi lub coś innego) na którym mógłbyś odpalić https://github.com/prometheus/blackbox_exporter co by umożliwiło zdalny pomiar w czasie?
Fajnie by było jak się to zachowuje o różnych godzinach 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@akira77 A jak oceniasz ogólne działanie internetu T-Mobile? Youtube, streamy, prędkość pobierania plików itp itd?
Mógłbyś sprawdzić jeszcze pingi tutaj: https://pubgserverping.com/ - trzeba odczekać 1-2 minuty na ustabilizowanie pingów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Banan9napisał(-a)@akira77 A jak oceniasz ogólne działanie internetu T-Mobile? Youtube, streamy, prędkość pobierania plików itp itd?
Mógłbyś sprawdzić jeszcze pingi tutaj: https://pubgserverping.com/ - trzeba odczekać 1-2 minuty na ustabilizowanie pingów.
@Banan9 Ogólnie działa OK. Tak jak przy Orange zawsze prędkość maksymalna a nawet przekroczona.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@akira77 Dzięki za odp i test 😉
W Orange to wygląda tak:
Jak widać średni ping w T-Mobile jest znacznie stabilniejszy. I tu tkwi haczyk... 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzieki ale jak możesz to zrób zrzut z ekranu tego WinMtr do hosta w TPnet bo ciężko zobaczyć te wartości które wrzuciłes 🙂
Z tego też widać że w Orange też nie jest różowo...wystarczy popatrzeć na pingi już w szkielecie Orange 😉
Jeszcze taka ogólna uwaga odnosnie vie.valve.net...jakis czas temu zmienili styki i ja tez juz nie mogę zejść poniżej 40ms do tego adresu mimo że operator od którego biorę pasmo robi co może 🙂
Do polskich adresów Valve mam 7ms ale one idą przez PLIX