- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Porównanie oferty z konkurencją
Daj se spokój z tym VPNem, najpierw spróbuj zgłosić problem na FB i zobacz czy są w stanie coś poprawić, VPN to ostateczność, nie po to zmieniałeś operatora żeby brać teraz dodatkową usługę!
a na jakiej podstawie uważasz że powinno być max 30ms? wszystko zależy jakie urządzenia są po drodze, w jakiej technologii zrealizowane jest połączenie TM z Polski do AMS-IX, nie operujcie takimi sformułowaniami bo nie wiecie jak fizycznie jest zrealizowane to połączenie,
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pawel__b Sam dobrze wiesz że byłem anty-vpn jak miałem Orange bo miałem szczerą nadzieję że jeśli zmienię dostawcę to wszystko się unormuje i będzie można w miarę pograć. Zmieniłem, i się okazało że zaczyna być tak jak w Orange, więc co mi zostaje? Mam jechać do Niemiec pod główną siedzibę TM i wywiesić transparent ''odlagować Polskę'' ? Na pewno nie podczas pandemii 😄
Tylko vpn mi został. Tym bardziej że TM się chwali jak to ich sieć działa bez zarzutu i zwiększyli to i tamto i klienci mają dobrze i niby większe obciążenie podczas pandemii ich nie dotyczy. Wiem że to marketingowy bełkot, ale może faktycznie tak uważają, kto wie. Orange też uważa (sądząc po reklamach) że ich internet jest najlepszy do gier, i nie muszą nic robić w kierunku poprawy jakości.
Odnośnie pingu to TM może wyciągnąć nawet ping poniżej 30 ms do Amsterdamu, bo do kilku serwerów na speedteście mam nawet 28-29 ms, dlatego że nie idzie przez AMS-IX. Więc jednak można. Po prostu TM ma niskiej jakości połączenie z AMS-IX, albo niski priorytet i tyle. To i to może być powodem tych problemów z battle.net. Jakoby nie było zrealizowane to połączenie, fakt jest taki że jest zrealizowane źle.
Battle.net to nie jest jakiś losowy dzieciak z Bułgarii tak jak zwykła mawiać pewna osoba 😄 Battle.net to jedna z największych platform w świecie growym. TM już dawno powinno przetrasować to połączenie. Nie wierzę w to że nikt ich nie zawiadomił o problemie. Przecież nie jestem jedynym klientem ich oferty światłowodowej, a na pewno wielu z nich gra na battle.net i też na pewno próbowali raportować ten problem do nich na czacie albo fb. Sądząc po odpowiedziach konsultantów to już są wytrenowani w zbywaniu graczy 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ogólnie dziwna sprawa, że 45ms jest do Amsterdamu, bo trasa leci tak:
Polska -> Niemcy (GTSCE) -> Holandia (AMS-IX). Według mnie, tu powinno być poniżej 30ms, chyba, że mają jakiś słaby priorytet w Amsterdamie Ci z T-Mobile Polska.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
tak jak pisałem, nie wiesz co jest w podkładzie, czy to MPLS, SDH czy np. Carrier Ethernet, i jak to jest zrealizowane w warstwie fizycznej (zapewne DWDM) więc nie możesz zakładać, że powinno być poniżej 30ms 😉
Pamiętaj, że operatorzy świadczą nie tylko usługi dostępu do Internetu ale również usługi głosowe czy transmisji danych w ruchu międzynarodowym poprzez punkty wymiany ruchu typu AMS-IX i muszą zapewnić odpowiednią jakość dla poszczególnych kategorii usług stąd stosują różne rozwiązania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakoś nie widzę tutaj tej zależności. W szczególności na styku za granicą.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zwłaszcza że to styk do dużej platformy growej. Powinno iść jak najlepszą trasą, bo to nie jest serwer np strony internetowej gdzie nawet można mieć 200 pingu a i tak strona bez problemu odpali. W grach wystarczy lekki problem i już jest kiepsko.
To już widziałem wcześniej nawet u @Sebastian1 że Orange się podłączyło bezpośrednio do battle.net, już nie idzie telią tylko jest bezpośredni styk OT z serwerami Blizza. Nawet ping jest bardzo dobry.
Orange może a TM nie może? Do czego to doszło 😄 Zaprawdę, dziwne czasy nastały.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pewnie Orange nie był w stanie zapewnic jakosci poprzez Telie dlatego zestawili połaczenie z OpenTransit do Blizzarda, OpenTransit ma zapewne tak duzy wolumen ruchu ze to im sie po prostu oplacalo a TMobile Polska to po czesci dawny GTS wiec nie ma co porownywac
Wszystko sprowadza sie do pieniedzy no i obie strony musza byc zainteresowane 🙂
Przypominam ze Orange z kolei nie mialo styku z Valve wiec kazdy z takich duzych operatorow ma swoje slabe strony...w UPC tez by sie znalazly 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@pawel__b Nie pamiętam czy miało, ale na Orange w Docie 2 nie miałem żadnych problemów. Zagrałem kilkadziesiąt gier i nie pamiętam nawet ani jednego laga. Gdyby tak było również w innych grach i w zdecydowanej większości połączeń P2P to bym od nich nie odszedł. Więc nawet jeśli nie mieli bezpośredniego styku z Valve to i tak nie można było narzekać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Z tego co pamietam uzytkownicy narzekali i nawet byl osobny watek temu poswiecony ale teraz skupmy sie na Blizzardzie wiec napisz wieczorem jak Ci działa 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ja grałem jakoś pod koniec 2017 roku i problemów nie doświadczałem. Może pojawiły się później lub były wcześniej 😉
Po co pisać? Po prostu odpalę streama i każdy zainteresowany tematem może zobaczyć jak to wygląda: https://www.twitch.tv/domin922
Grałem przed chwilą jedną gierkę i nie było za ciekawie. Zobaczymy teraz.