Nie można wyświetlić tego widżeta.

Orange Smart Care Premium uszkodzenie mechaniczne - dopłata?

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 17
  • 0

Witam panowie od 2lat miałem wykupione ubezpieczenie Orange Smart Care Premium na telefon Xiaomi 12T Pro. Niedawno zbił mi się wyświetlacz oraz tył obudowy ale ciągle działał bez problemu 😄 Zadzwoniłem do Orange Bolltech, zgłosiłem co jest uszkodzone czyli wyświetlacz, obudowa z tyłu, bateria słabiej trzymała już oraz gniazdo usb luźne. Paczka mocno zapakowana, wysłana, odebrana. Na początku po paru dniach w statusie było napisane, diagnoza, potem że czekają na zamówione części a dziś wysłali emaila.

Uprzejmie informuje, iż podczas czynności diagnostycznych stwierdzono uszkodzenie mechaniczne pokrywy baterii, modułu wyświetlacza, uszkodzenie baterii (czas pracy), płytki SUB (zanieczyszczone złącze USB). Uszkodzenie nie podlega naprawie w ramach gwarancji. Z uwagi na brak dostępności podzespołów niezbędnych do przeprowadzenia odpłatnej naprawy, serwis proponuje wymiane urządzenia XIAOMI 13 PRO / TELEFON 12GB 256GB. Zgoda na przeprowadzenie odpłatnej wymiany telefonu jest jednocześnie zgodą na pozostawienie uszkodzonego (przekazanego do serwisu) urządzenia w serwisie do dyspozycji podmiotu udzielającego serwisowi autoryzacji na obsługę urządzeń Xiaomi.

Nie rozumiem zbytnio dlaczego uszkodzenia mechaniczne mam dodatkowo płacić? Jak nie mogą naprawić to powinni zaproponować ten sam telefon albo podobnej wydajności co mój bez dopłat. Czemu mam dopłacać? Trzeba będzie się wybrać do UOIKa 😂

Skoro w regulaminie "Z zastrzeżeniem ust. 3 poniżej, zakresem Usługi w wariancie Premium obejmujemy wyłącznie:
a) naprawę wszystkich uszkodzeń mechanicznych Urządzenia"

PS. Jak ktoś miał jakieś przygody z nimi to czekam na informacje co tam u was było i jak sobie poradziliście 🙂

Jeszcze jak działała poprzednia firma "Digital Care" to wyświetlacz, plecki, baterie w Samsungu wymienili bez problemu i też to był topowy model bodajże Samsung Note Ultra.

13 ODPOW. 13

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 635
  • 2660
  • 15

Twój telefon trafił do serwisu z tytuły gwarancji, a nie naprawy ubezpieczeniowej.  Może nastąpiła gdzieś jakaś pomyłka? Zrób brak zgody na naprawę lub wymianę. Odbierz telefon i zgłoś jeszcze raz.

• 7
  • 17
  • 0

Nie zgłaszałem jako gwarancję tylko bezpośrednio przez konsultanta Orange Smart Care Premium bo przez strone Orange Smart Care nie działało 🤔

Foto

IMG_20241216_131446.jpg

• 635
  • 2660
  • 15

A nie miałeś ubezpieczonego tylko wyświetlacza?  Sprawdź dokładnie co miałeś ubezpieczone i jaki masz maksymalny koszt naprawy w ubezpieczeniu. Bo możliwe, że koszt naprawy przekroczył koszt ubezpieczenia.

• 7
  • 17
  • 0

Mialem zawsze Orange Smart Care Premium 1naprawa w roku bez limitu 😄

IMG_20241216_132837.png

• 635
  • 2660
  • 15

Broszura reklamowa nic nie wnosi do sprawy. Ważne jest to, co jest w podpisanej  umowie.  Poza tym napisali, że nie mają podzespołów  do naprawy. W związku z tym, czy twoje ubezpieczenie pokrywa usługę wymiany na nowy model?

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 19898
  • 57521
  • 783

Jakoś nigdy nie byłem za takim ubezpieczeniem. 

• 7
  • 17
  • 0

No masz napisane wymiana na nowy w razie braku możliwości naprawy - bez dopłaty. Chyba ze bys mial to tansze ubezpieczenie to "w ramach limitu". Ja mam to drozsze.

• 635
  • 2660
  • 15

NOWY nie oznacza WYŻSZY model. Czy twoje ubezpieczenie pokrywa  bezpłatną wymianę na wyższy model?

• 7
  • 17
  • 0

A tego to nie ma nigdzie napisane w regulaminie. Ja chce mój nie żaden wyzszy model. Ja juz kupilem sobie Xiaomi 14 to po co mi Xiaomi 13 ?