Hosting od Orange

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Hosting od Orange

Czy korzysta ktoś z Hosting 250GB i poczta firmowa – bezpieczeństwo danych | Orange

Czy usługa stoi na chmurze Azure?

Wersje PHP aktualne?

Jak doświadczenia?
Czy mógłby ktoś zrobić benchmark (najlepiej na jakimś nieobciążonym koncie lub kiedy ruch jest mały)?

Chodzi mi np. o test pluginem WP Benchmark tool na Wordpressie.

Przykładowe moje wyniki na innych dwóch różnych hostingach dla ewentualnego porównania:

1.

tolek_0-1751579751374.png

tolek_3-1751580554143.png

tolek_6-1751580735236.png

2.

tolek_2-1751580497798.png

tolek_4-1751580582638.png

tolek_7-1751580772859.png

11 ODPOW. 11

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Hosting od Orange

Napisze nie na temat, bo pewnie i tak nikt się nie odniesie. Przeczytałem ofertę i ..... no chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie wykupi tego hostingu:). 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

Hosting od Orange

@atlas_cudow masz rację, jako wartość dodana do usług, powinna być ofertą bardziej przystępną.

@tolek swego czasu się zastanawiałem nad wykupieniem, hostingu, ale po rezygnacji usług, trzeba by było również się wyprowadzić. Obecnie mam prawa nabyte u dotychczasowego dostawcy, u którego jestem już z 15 lat 🤗

• 2842
  • 12101
  • 74

Hosting od Orange

Generalnie nie do końca rozumiem, dlaczego ludziska wykupują  hostingi , jak są VPSy z publicznym IP. Wtedy pytanie o aktualny PHP , czy wersję mySQL jest bez sensu bo nad wszystkich mamy kontrolę, a w zasadzie sami to tworzymy.

• 2398
  • 10489
  • 94

Hosting od Orange

Chodzi o cenę? Bo tu wchodzi w takim razie parametr cena vs jakość. Za droższe i tańsze opcje. Jeśli chodzi o parametry to w ofertach są tańsze opcje z lepszymi parametrami ale taniej nie znaczy lepiej.  Na pewno brakuje auto skalowania (zwiększania zasobów w przypadku większego zapotrzebowania), wg mojej wiedzy w Polsce dwa hostingi to oferują. Jeszcze do niedawna w ofercie Orange widziałem że można było opłacać usługę co miesiąc bez potrzeby zapłaty z góry na rok czasu czy więcej. 

@ketrasaArtur migracja usługi zawsze wiąże się z przenoszeniem danych, chyba niemal zawsze konkurencja oferuje darmową migrację stron i poczty w razie gdy ktoś nie chce sam tego robić. A co masz na myśli prawa nabyte jeśli chodzi o hosting? 

• 2398
  • 10489
  • 94

Hosting od Orange

@atlas_cudownapisał(-a)

Generalnie nie do końca rozumiem, dlaczego ludziska wykupują  hostingi , jak są VPSy z publicznym IP. Wtedy pytanie o aktualny PHP , czy wersję mySQL jest bez sensu bo nad wszystkich mamy kontrolę, a w zasadzie sami to tworzymy.

To wymaga większych nakładów administracyjnych, troszczenie się o backupy, aktualizowanie systemu i wersji baz czy PHP, nie wiem jak jest z odsiewaniem spamu ale to chyba też rola admina w takim przypadku. Niemal każda awaria to nasz problem. Nie każdy chce się za to brać. Oczywiście tą wygodą mamy współdzielone zasoby z innymi na takim VPSie powiedzmy i nie mamy sudo.

• 2842
  • 12101
  • 74

Hosting od Orange

@tolek  No jeżeli chodzi o wygodę to jasne.  W każdym razie oferta Orange... hmm są ciekawsze, z mozliwością skalowania zasobów CPU, RAM itp... 

• 2398
  • 10489
  • 94

Hosting od Orange

Zrobiłem pomysł na skalowanie co uatrakcyjni ofertę: https://nasz.orange.pl/t5/Pomys%C5%82y/Opcja-dynamicznego-przydzielania-dodatkowych-zasob%C3%B3w-w-h...

W każdym razie jestem bardzo ciekaw wyników w benchmarku bo dałoby to jakiś obraz. A najlepsza byłaby recenzja na https://jakwybrachosting.pl/ gdzie byłoby konkretne sprawdzenie i porównanie. Niestety hostingu od Orange nie ma w zestawieniu. 

Poziom 45, Pionier Misji
  • 33092
  • 40639
  • 1403

Hosting od Orange

@tolek to usługa raczej dla małych firm, chcących mieć święty spokój.

Warto poczytać regulaminy że większość usług świadczą podwykonawcy a nie bezpośrednio Orange.

• 2398
  • 10489
  • 94

Hosting od Orange

@Piotrekk85napisał(-a)
@tolekto usługa raczej dla małych firm, chcących mieć święty spokój.

Warto poczytać regulaminy że większość usług świadczą podwykonawcy a nie bezpośrednio Orange.

Tzn odpowiedzialność za działanie usługi spoczywa na Orange nawet jeśli są zaangażowani w usługę podwykonawcy. Co to tego że dla małych firm to wszystko zależy od potrzeb, widziałem popularne serwisy na zwykłych hostingach jak również jakieś małe/średnie firmy które mają stronę na cloudzie AWS/GCP/Azure. Ruch można zawsze odciążyć za pomocą CDN takiego jak Cloudflare.

Ogólnie usługa jest mało popularna, ciężko coś znaleźć w sieci odnośnie tego hostingu Orange.