Emitel testuje telewizję 5G Broadcast

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1543
  • 5

Telefon musi obsługiwać 5G Broadcast.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

Byłem w sobotę w stolicy. W salonie Samsunga zapytałem o smartfon 5G Brodcast, odpowiedzieli, że żaden na rynku krajowym nie obsługuje. Może któreś wersję z Azji. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Ile osób będzie chciało oglądać telewizję na telefonie?  Wg mnie to co jest napisane w artykule to zwykłe ogólniki. Moim zdaniem ta technologia będzie chciała zastąpić DVBT... 

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@atlas_cudow 

Takich osób może być całkiem sporo. Skoro oglądają VOD na telefonach to i telewizję będą a to tutaj może działać bez karty SIM i Internetu.
Poza tym z czasem na pewno powstaną przystawki do telewizorów tak jak obecnie są przystawki Smart. 

• 2842
  • 12100
  • 74

No może. Aż mi się przypomniały czasy 🙂

atlas_cudow_0-1756115063679.png

• 2842
  • 12100
  • 74

Heh. O wilku mowa... Właśnie wpadło mi w łapki urządzenie obsługą LTE Broadcast.

atlas_cudow_0-1756121416361.png

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Kabel HDMI do telefonu przecież można podłaczyć. Nawet chyba mam gdzieś taki pod ręką. Tylko telefon jeszcze musi to obsługiwać, to już nie każdy potrafi - ale też nie żeby jakiś super nowy musiał być. Albo można to, za przeproszeniem, wykastować.
To chyba będzie coś jak radio FM - to niektóre starsze modele jeszcze mają, słuchawki robią za antenę i można słuchać radia na telefonie. To teraz będzie też można oglądać telewizję, korzystając z wbudowanych anten 5G.
Kiedy wjedzie się do pomieszczenia z telewizorem, to nawet bez wyjmowania telefonu będzie można mu polecić np. wyświetlenie tego co akurat leci na jedynce.

• 2842
  • 12100
  • 74

Broadcast wymaga dodatkowych licencji. Jest jakaś szansa, że z tym HDMI nie będzie tak prosto. Oczywiście tą są przypuszczenia. Teraz jest moda na DNA, więc może się okazać, że będziemy płacić za wszystko...