Raport CERT Orange Polska 2024

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35107
  • 293

Jakoś nie mogę odkopać tematu anonsującego opublikowanie tego dokumentu, więc zakładam tu taki temat.

Raport pojawił się w sieci niedawno, i można go sobie poczytać tu:

https://cert.orange.pl/wp-content/uploads/2025/04/Raport_CERT_Orange_Polska_2024.pdf

Fascynująca lektura.

Jednak jedna rzecz trochę mnie irytuje. W tekście uparcie używany jest żargonowy termin "kompromitacja" (w znaczeniu angielskiego odpowiednika). Jednak żaden oficjalny polski słownik takiego znaczenia nie obejmuje, co więcej "kompromitacja" to dla przeciętnego czytelnika po prostu ośmieszenie. To poważnie zaburza narrację.

Spytałem o to AI (konkretnie ChatGPT), i zasugerowało ono następującą tabelkę pomocniczą - może w przyszłych wydaniach Raportu ktoś zechce z tego skorzystać.

🔐 "Compromise" in Cybersecurity – English ↔ Polish Glossary

English Phrase (with "compromise") Polish Equivalent Notes
Compromised system System został naruszony / przejęty Use naruszony for general breach; przejęty for control taken.
The system was compromised. System został naruszony / przejęty przez atakującego. Avoid literal skompromitowany – sounds like embarrassment.
User account compromise Przejęcie konta użytkownika / Naruszenie konta Common in security incident reports.
Compromised credentials Naruszone dane uwierzytelniające / Przejęte dane logowania "Dane logowania" is more natural than "credentials" in Polish.
Data compromise Naruszenie danych / Ujawnienie danych Depends on whether data was altered, stolen, or leaked.
Compromised endpoint Naruszone urządzenie końcowe / Przejęty punkt końcowy "Endpoint" = computer, phone, IoT device.
Network compromise Naruszenie sieci / Przejęcie kontroli nad siecią "Przejęcie" implies attacker gained control.
Compromise of integrity Naruszenie integralności Often used in the context of data or system integrity.
Compromise was detected Wykryto naruszenie bezpieczeństwa Generic but widely accepted in Polish reports.
Compromised server was used to launch attacks Przejęty serwer posłużył do przeprowadzenia ataków Clearly indicates attacker used the server.

*Przeniosłem temat z działu "O społeczności" - moderator Wojciech.

4 ODPOW. 4

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1488
  • 5937
  • 57

Dokładnie, lepiej "kompromitację" zmienić. Poprawi to czytelność.

• 8678
  • 35107
  • 293

Mam też kolejny raz pytanie do Orange. Może @Rosiu zechciałby się wypowiedzieć. Albo przekazać zapytanie wyżej.

Jakiś czas temu przewinęła się tu, na NO dyskusja na temat domyślnie w ruterach Operatora włączonej opcji UPnP, otwierającej porty bez autoryzacji. Moje postulaty aby zmienić domyślnie otwartą konfigurację na zamkniętą, zostały dość jednomyślnie zakrzyczane. Że to przecież by graczom przeszkadzało i zawracaliby głowę BOK, a to w końcu taka niewinna funkcja. No OK, nie to nie - u siebie wyłączyłem to cudo i siedzę cicho - skoro Operator uważa że to bezpieczne, to kimże ja jestem żeby go pouczać.

A tu nagle w cytowanym raporcie, na stronie 101 znajduję następujący ustęp (autoryzowany przez pana Andrzeja Lindnała - szacunek, bardzo dobry tekst, podkreślenie moje):

"Skąd rodzice mają wiedzieć, że tania kamerka i źle skonfigurowany router, z włączoną funkcją UPnP (Universal Plug and Play) w parze mogą wystawić ich sypialnię na widok całego świata? "

Czyli jak to w końcu jest: Orange wypożycza klientom źle skonfigurowane rutery? Może czas poprawić konfigurację, a nie tylko narzekać na Bogu ducha winnych rodziców?

Ekspert AMA
  • 267
  • 1100
  • 176

To ja dwie kwestie naraz.

"Kompromitację" tępię gdzie mogę. To jest wzór false frienda, wygląda koszmarnie.
Raportu nie redagowałem, tak, że ten.

Do do routerów - dopytam, chodzi Ci o jakiś konkretny?

• 8678
  • 35107
  • 293

Wszystkie Funboxy mają domyślnie UPnP IGD włączone. U mnie na FB3 mogę to potwierdzić organoleptycznie, ale inne mają tak samo - sądząc po komentarzach na NO.
Sugerowałem żeby to zmienić na domyślnie wyłączone.

j131_0-1746546579145.png