- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oszustwo z numeru UK +44
Artykuł z Blogu Orange. Z początku roku, ale nadal aktualny:
https://biuroprasowe.orange.pl/blog/oszustwo-nadchodzi-telefon-z-44/
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odzustwo z numeru UK +44
Do mnie 2 tygodnie temu dzwonił numer właśnie z UK. Nie odbierałem, nie oddzwaniałem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oszustwo z numeru UK +44
@Wojciech samo odebranie to jeszcze nie problem. Pytanie, co dalej będziemy wykonywali. Nie mniej, trzeba być czujnym i uważnym.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oszustwo z numeru UK +44
Połączeń z zagranicy i to nieznanych, nigdy nie odbieram, filtrowanie też w tym pomaga, ale ostrzeżenie z Blogu Orange ok, bo gro odbiera wszystkie połączenia, nawet oddzwania na takie numery, to spora nieostrożność i można stracić trochę kasy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oszustwo z numeru UK +44
@ketrasaArtur jeśli chodzi o zagraniczne numery z których dzwonią oszuści to nie tylko numer zaczynający się od prefiksów +44 czyli UK ale także od +46 (Szwecja), +40 (Rumunia) czy +34 (Hiszpania). Są to połączenia telemarketingowe lub próby oszustwa. Oszuści wykorzystują metodę spoofingu. czyli fałszowania numeru telefonu, aby zwiększyć szanse, że odbierzemy połączenie. Prefiksy tych krajów są wykorzystywane do prób wyłudzenia danych lub pieniędzy. Oszuści używają również numerów z egzotycznych państw, gdzie koszt oddzwonienia jest bardzo wysoki.
Skąd oszuści biorą nasze numery telefonów? Oszuści korzystają z programów komputerowych, które generują numery telefonów. Takze mogą to być publiczne bazy, formularze internetowe czy portale z ogłoszeniami.
Najlepszym rozwiązaniem jest nie odbierać nieznanych połączeń międzynarodowych. Jeśli już odebraliśmy, nie podawajmy żadnych danych osobowych ani bankowych. Warto skorzystać z opcji blokowania połączeń międzynarodowych u swojego operatora 🙂
Więcej info znajdziecie w tym linku Dlatego dzwonią do ciebie dziwne numery z zagranicy. Jak się przed nimi chronić? https://www.rmfmaxx.pl/news/Dlatego-dzwonia-do-ciebie-dziwne-numery-z-zagranicy-Jak-sie-przed-nimi-c...
Trzeba być czujnym i uważnym 🙂
Pozdrawiam 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oszustwo z numeru UK +44
"Najlepszym rozwiązaniem jest nie odbierać nieznanych połączeń międzynarodowych"
OK, już ktoś wyżej pisał, ale dodam: SAMO ODEBRANIE nie naraża nas na żadne koszty. Nie wszyscy mogą sobie pozwolić na nieodbieranie, bo z różnych powodów z zagranicy także mogą do nich dzwonić (czy to w sprawach prywatnych, czy biznesowo-zawodowych).
Problem polega na tym, co robimy PO ODEBRANIU. Jeśli odbierzemy i słyszymy, że to obcy człowiek, który w dodatku proponuje nam "super-hiper-mega korzystną promocję / pracę / inwestycję", to po prostu się rozłączamy i blokujemy numer.
No i oczywiście na pewno nie oddzwaniamy (ale to, moim zdaniem, dotyczy także połączeń krajowych: jeśli ktoś dzwoni do mnie, to znaczy, że ON ma DO MNIE sprawę. Więc jeśli mu zależy - zadzwoni jeszcze raz.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oszustwo z numeru UK +44
Potwierdzam, że znowu dzwonią brytyjskie numery. W ciągu ostatnich paru tygodni miałem trzy połączenia, które się identyfikowały na telefonie jako Wielka Brytania. Nie odbieram takich, numer od razu blokuję
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oszustwo z numeru UK +44
Raczej trzeba unikać kontaktowania się przez komunikatory z takich numerów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oszustwo z numeru UK +44
Dostaję takich telefonów trochę. Połacznia z zagranicy (UK, Holandia, inne). Odbieram zawsze bo niestety czy stety jest możliwe że ktoś stamtąd może ode mnie chcieć coś ważnego. "Rozmowa" przebiega zawsze tak samo: zgłasza się automat mówiący po polsku i proszący o dodanie numeru do kontaktów w Whatsapp. Wobec tego jestem niemal pewien, że jest to element tej, lub podobnej kampanii wyłudzeniowej (materiał autorstwa naszego zaprzyjaźnionego z NO eksperta):
https://cert.orange.pl/aktualnosci/oferta-pracy-przez-whatsapp-tak-oszusci-wyludzaja-pieniadze/
Tak więc samo odebranie telefonu z nieznanego numeru z zagranicy niczym nikomu nie grozi, nie siejmy paniki i teorii spiskowych. Natomiast podlinkowany materiał warto przeczytać: jest lepszy niż powieść szpiegowska (choć niewiele krótszy).