Infomacje o spłacie rat tylko na podstawie faktury?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 2157
  • 16474
  • 3

@MagNat , Maxa idzie zbajerować i wymusić na nim kontakt z konsultantem. Czy nie możesz posiłkować się danymi z faktury? Pisałeś, że masz ten dokument i w rozmowie z konsultantem przedstaw bez owijania co chcesz.

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 15
  • 50
  • 0

Z Maxem już sobie poradziłam.

@bronzub mam fakturę z wszystkimi danymi, ale konsultant pyta o rzeczy, których nie mogę wiedzieć. Pewnie celowo 🙃

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@MagNatnapisał(-a)

Z Maxem już sobie poradziłam.

@bronzub mam fakturę z wszystkimi danymi, ale konsultant pyta o rzeczy, których nie mogę wiedzieć. Pewnie celowo 🙃

Pewnie tak. Nie chcesz takich wątpliwych przyjemności nie baw się w pasera.

• 2157
  • 16474
  • 3

@MagNat , akurat trafileś na służbistę. Ja bym próbował dwutorowo na 510100100 i na czacie aż w końcu trafisz na "ludzkiego" konsultanta. Nie zrażaj się, tylko opanuj swoje emocje a dokonasz cudu😊

@MagNat , kiedyś wziąłem na raty dobry model smartfona i ja płaciłem w międzyczasie raty, a synowa korzystała z niego. A skoro masz fakturę, to i tak ciężar spłat spada na właściciela. Nie wiem jedynie, jak jest w przypadku cesji przy ratalnej sprzedaży, czy można ją dokonać. Dawno temu w T-Mobile robiłem cesję w rodzinie i coś tam ta cesja kosztowała. Szczegółów jednak już nie pamiętam.

• 8676
  • 35094
  • 293

Co innego zrobić komuś prezent płacić za telefon którego on używa, a co innego kupić sprzęt który nie jest własnością sprzedającego. Wystarczy "drobne" zawirowanie, "sprzedawca" przestaje płacić raty i telefon nagle przestaje działać. Ile to już takich zgłoszeń na NO było... Nie zliczę, ale sporo.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 322
  • 1398
  • 33

Jeśli telefon ma około 30 miesięcy, to w zasadzie te raty już będą się kończyć. Raczej mała szansa, że nagle pół roku przed końcem przestanie płacić, choć oczywiście nigdy nie wiadomo. Zawsze możesz poprosić sprzedającego, aby spłacił go wcześniej, zgodnie z informacjami tutaj https://www.orange.pl/omnibook/raty-za-sprzet#

• 15
  • 50
  • 0

@bronzub  tu faktycznie inna sytuacja, bo jednak telefon był kupiony od "obcego"

Ale tak jak wspomina @marcin0216 też mam nadzieję, że nikt sobie nie chce komornika na głowę ściągnąć na końcówce umowy.

Ogólnie chciałam telefon puścić dalej w obieg ale jako już wolny od rat i myślałam że dowiem się ile ich jeszcze dokładnie zostało i czy pozostaje mi czekać pół roku. 

• 2157
  • 16474
  • 3

@MagNat , obsługa i sprzedaż długów nie jest załatwiana tak szybko, jakbyś sobie tego życzył. Okoliczności mogą mieć wpływ na bieg zdarzeń i obyś się nie rozczarował. Handel okazjami, czy promocjami w celu wzbogacenia nie jest dobrym rozwiązaniem. Skąd wiesz, czy to nie złodziej wszedł w posiadanie wszystkiego, co dla niego było okazją? No, ale to nie mój problem😊

• 15
  • 50
  • 0

@bronzub właśnie dlatego chciałam się dowiedzieć czy np za miesiąc czy dwa mogę telefon sprzedać juz jako swoją własność a nie operatora. Nie widzę tutaj nigdzie ani okazji ani promocji, a tym bardziej sposobności do wzbogacenia sie. 

• 8676
  • 35094
  • 293

Nadal nie dociera do ciebie @MagNat jeden drobiazg: ten telefon nie jest Twoją własnością. Handlując nim łamiesz prawo.