- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
VPS do hostowania serwera gry
Czy VPS nadaje się do hostowania serwera gry? Chciałbym spróbować uruchomić serwer gry online, ale nie wiem, jakie parametry powinien mieć VPS, żeby wszystko działało płynnie. Czy ktoś może podzielić się doświadczeniem?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@strot Znalazłem info: Usługi Cloud VPS i Pro Cloud zostaną wycofane z oferty homecloud.pl w maju 2025 r.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hej, VPS to dobry wybór do hostowania serwera gry, ale wszystko zależy od liczby graczy, jaką przewidujesz. Podstawowe parametry, jak RAM i moc procesora, są kluczowe – im większe obciążenie, tym więcej zasobów potrzeba. Przepustowość łącza jest równie ważna, zwłaszcza gdy gracze będą się łączyć z różnych lokalizacji. U mnie przy mniejszej liczbie graczy wystarczyły 4 GB RAM i dwurdzeniowy procesor, ale przy większym ruchu przydaje się więcej mocy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zależy od gry. Dokumentacja gry może wspominać o wymaganych zasobach. Możesz użyć też serwera w chmurze (np. AWS, GCP, Azure) gdzie możesz zwiększać dynamicznie zasoby (skalować parametry serwera w zależności od ruchu) lub skalować poprzez uruchamianie dodatkowych instancji tych samych maszyn a ruch wtedy rozkłada load balancer.