- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Routing w Orange rzeczywiście jest tragedią?
zawalają wszyscy trasy pingami, to i packet loss jest. Ale tylko ping loss, czy czegoś jeszcze loss?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@marder Zanim kogoś wyśmiejesz, to warto sprawdzić, że Discord to jest platforma również do komunikacji głosowej. W takim wypadku jak się ma utraty pakietów to rozmowa jest bardzo utrudniona, czy nawet niemożliwa, co mi się również zdarza na Światłowodzie Orange, na szczęście sporadycznie - ale też rzadko z tej formy komunikacji korzystam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli co, odnotowałeś pogorszenie jakości połączeń głosowych przez Discord? Bo na razie nikt się na to nie skarżył, jedynie na "pingi" i "losy", bardzo ogólnikowo i bez żadnych konkretów, w typowo trollowym stylu. Więc i reakcje typowe, co się dziwisz?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdarzyło mi się ze dwa razy, że miałem problemy w rozmowach głosowych na Discordzie odkąd mam Światłowód, ale jest to dla mnie tak mało istotny temat, że nie analizowałem o co chodzi i w czym problem, być może nie jest to wina operatora.
Chciałem po prostu podkreślić, że Discord to nie tylko komunikacja w formie pisanej, gdzie literki pojawiają się za wolno 😉
Z drugiej strony dobrze wiemy, że ruch z Orange czasami bezsensownie krąży po Europie, więc pingi do poszczególnych serwisów są różne. Utraty pakietów też się u niektórych użytkowników zdarzały, przeglądając archiwalne tematy widać, że zdarzały się problemy w danych regionach czy ogólnopolskie.
Może i faktycznie posty i reakcje typowe a ja jestem przewrażliwiony, w końcu jestem tutaj dość świeżym użytkownikiem 😁
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
🙂
Ano wiemy że różnie z tym bywa. W niektórych wątkach całkiem fajne techniczne analizy problemu można znaleźć. No i pewnie że chcielibyśmy wszyscy żeby nam sieć działała jak najlepiej.
Ale im bardziej konkretny i specyficzny problem jest zgłaszany, tym łatwiej użyć tego potem jako argumentu: "proszę bardzo, tutaj ruting wyglądał tak a tak, co wywołało określone problemy (takie a takie), a przecież gdyby..." no generalnie można budować jakąś argumentację.
To nie jest przecież tak, że tego typu narzekania są zlewane; nawet dedykowany wątek do zgłaszania problemów w grach gdzieś tu istnieje. W miarę często bywa też że jeśli uda się namówić OP do zwierzeń, to udaje mi się też pomóc, bo okazuje się że problem jednak był lokalny. Nie twierdzę że zawsze tak jest, ale jednak się zdarza częściej niż mogłoby się wydawać.
Dlatego posty roszczeniowe, niepoparte żadnym konkretem budzą tu raczej irytację niż empatię. Ale widzę że już od jakiegoś czasu je śledzisz, więc jest szansa że nie jest tu aż tak źle 😉.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131napisał(-a)więc jest szansa że nie jest tu aż tak źle 😉.
No pewnie, że nie jest 😉
Bardzo doceniam, że Orange ma tak żyjące forum, gdzie można się dowiedzieć o tematy, które dla konsultantów są często zagadkami. Kiedy przed wyborem operatora starałem się ustalić czy zapewnia publiczny adres IP albo możliwość korzystania z własnego routera to okazało się, że znalezienie takich informacji na stronach operatorów jest niemożliwe, a odpowiedzi na czatach czy infoliniach się wzajemnie wykluczają. Także w zasadzie dzięki temu forum jest klientem Orange, bez problemu otrzymałem od technika ONT, mogę korzystać z własnego routera.
W nawiązaniu do tytułu tego wątku mogę też powiedzieć, że w Orange nie jest źle - po 2 miesiącach korzystania ze Światłowodu nie odczuwam żadnych problemów z dziwnym routingiem w codziennym korzystaniu z sieci. Być może ma to znaczenie w grach, w których liczy się każde 10ms pingu, ale na szczęście w takie nie gram 🙂
- « Poprzedni
- Następny »