Nie można wyświetlić tego widżeta.

Problem ze skokami pingu w Boosteroid Ultra

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 34
  • 96
  • 0

Cześć
Mam problem ze skokami pingu w usłudze Boosteroid w ich nowej subksrypcji Ultra.
Tu wklejam MTR z około pół godzinnej rozgrywki. 

Jak widać średni ping jest 30 ms, więc generalnie całkiem okej. Ale są skoki pingu.
Jest to odczuwalne w postaci leciutkich przycięć, bardziej odczuwalnych niż widocznych, ale czasami też na milisekundy zdarzają się również leciutkie przycięcia obrazu.

Pisałem do supportu Boosteroid, konsultant poprosił o wykonanie testu MTR, przesłał to do techników, ale generalnie muszą przeprowadzić jakieś dłuższe testy i mają się odezwać poprzez e-mail. Również konsultant napisał, że widzi u nich w systemie, te skoki pingu. Jednak póki co jeszcze nie wiedzą co może być przyczyną.

Pytanie gdzie jest problem, czy to znów Orange jak w przypadku GFN, czy o co tym razem chodzi?

MTR2.png

6 ODPOW. 6

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6696
  • 27494
  • 219

@MawetNehero 

Ale o jakie skoki chodzi? Że najgorszy to 88? To jest ten skok? Bo jeśli chodzi ci o to, że na trasie serwery odpowiadają wolniej, to to jeszcze o niczym nie świadczy. Ponadto test wykonywałeś zapewne w reżimie bardzo małych przerw między pingami, bo nawet w LAN udało ci się zgubić jakiś pakiet. Generalnie niewiele z tego testu wynika, poza tym że powinno być znośnie.

• 34
  • 96
  • 0

@j131 Znośnie jest, bo tak działa znośnie, ale pytanie czemu jest tylko znośnie, a nie super.
A to jak wykonać test, by pokazał coś więcej?
To potem czy jutro znów mogę zrobić jeszcze jeden test.

@j131 Generalnie chodzi mi o to, że mam odczuwalne przycięcia obrazu jak i jakieś mikroprzycięcia, gdzie czuć że coś się przycina, ale jest to bardzo krótkie. Patrząc nawet na ten test, gdzie pakietów dużo nie zgubiło, to pierwsza myśl to ping. 88 ms to niby nie jest baaaardzo dużo, choć jest jak na streaming gier, jednak nawet support u siebie w systemie widział te skoki, które odczuwałem. Więc coś jest na rzeczy, tylko pytanie teraz gdzie i co.
Support obiecał, że spróbują to sprawdzić i dowiedzieć się co jest grane. Czy tak zrobią to nie wiem, ale na to wpływu nie mam.
No i pytam tutaj też. Tak jak pisałem w poprzedniej wiadomości.
Jeśli potrzeba jest by zrobić inny test, albo ten sam test jakoś inaczej, to go zrobię, jeśli ten jest źle wykonany.
Byle by się dowiedzieć gdzie leży problem.

• 6696
  • 27494
  • 219

@MawetNeheronapisał(-a)

@j131 Znośnie jest, bo tak działa znośnie, ale pytanie czemu jest tylko znośnie, a nie super.
A to jak wykonać test, by pokazał coś więcej?
To potem czy jutro znów mogę zrobić jeszcze jeden test.

Zgodnie z dokumentacją serwisu (cytat z ich FAQ):

Ping to servers of the Product should not be above 20 milliseconds. If it is bigger you are likely to have a poor gaming experience.

Masz jednak nieco za daleko do "servers of the Product" żeby ten protokół działał całkowicie płynnie, i to cała tajemnica, IMHO. I temu nie jest super.

Co do testów, to oni rekomendują wciśnięcie jakiejś ikonki na ich stronie w górnym rogu, ale ja jej nie widzę, może pojawia się po zalogowaniu? Generalnie testować należy tak jak testowany serwis rekomenduje. Twój test pokazał tylko tyle, że ruting idzie klasycznie przez Telię, co ani nie jest koniecznie źle, ani nie jest zaskoczeniem. Ten serwer który wskazałeś, to wiesz który to jest, gdzie konkretnie jest zlokalizowany?

Czy próbowałeś tych porad?

https://help.boosteroid.com/en/content/connection-improvement-tips-QgFVT

• 34
  • 96
  • 0

@j131 Serwer ten akurat był w Słowacji w Bratysławie jest to najbliższy serwer do Polski.

Tak trzeba być chyba zalogowanym i wtedy można przeprowadzić test, tu akurat nie trzeba mieć subskrypcji nawet by przeprowadzić ten test.

Ja rozumiem, że odległość robi swoje, to wiadomo, ale między  30 ms, a skokami do  88, to według mnie są to znaczne skoki, bo to praktycznie 3x więcej niż wynosi średnia.

Z tych porad dotyczących poprawy połączenia, to w sumie jedynie mogę jeszcze spróbować zmniejszyć polling rate, bo tak to resztę sprawdziłem już przy GFN i nigdy nie dawało to pozytywnych skutków na poprawę połączenia.

Teraz pytanie czy tak duże skoki są spowodowane przez odległość czy bardziej problem jest w operatorze i trasie jaką ma operator(czyli czy to nie jest po prostu kopiuj wklej to samo co na GFN), bo problemy z połączeniem z GFN już mam gdzieś od 2 lat. Początkowo było super, nie miałem problemów z połączeniem grając w GFN, potem Orange miał jakąś poważną awarię, był komunikat na stronie Mój Orange, konsultanci potwierdzali awarię po ich stronie i potem już nigdy nie było dobrze, jakoś to działa, raz lepiej, raz gorzej.

Bo jedno to wyższy ping, ale czym innym też są skoki pingu, które mogą być mniejsze lub większe, a tu mam praktycznie 3x więcej niż średnia i 90 ms pingu to już jest dosyć sporo jak mi tak skoczy.

A swoją drogą kiedyś zobaczę jak to wygląda na GFN jak maksymalnie skaczą pingi.

• 6696
  • 27494
  • 219

@MawetNeheronapisał(-a)

...
Tak trzeba być chyba zalogowanym i wtedy można przeprowadzić test, tu akurat nie trzeba mieć subskrypcji nawet by przeprowadzić ten test.
...

I co wychodzi u Ciebie z tego ich testu?

PS. Trop z pogorszeniem się grywalności w kontekście usuniętej awarii jest ciekawy, ale musiałbyś poprzeć tę hipotezę czymś więcej niż odczuciami. Zapewne nie masz żadnych logów sprzed awarii więc pewnie byłoby trudno zweryfikować czy faktycznie coś się pogorszyło czy nie. Poza tym internet to żywy organizm, ciągle się zmienia, i to w sposób nie do końca przewidywalny. Raz może być lepiej, raz gorzej bez wyraźnej przyczyny.

PS2. U mnie test ze strony boosteroida wyszedł tak:

j131_0-1724791339929.png

Podejrzewam, że u ciebie będzie to wyglądało podobnie.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 618
  • 1241
  • 2

Niestety takie są efekty kiedy Orange nie wymienia się ruchem w punktach wymiany ruchu w Polsce tylko poprzez Telie, to jest pięta Achillesowa w Orange bo inni duzi operatorzy robią to po prostu lepiej, chyba największą słabością jest brak praktycznie brak wymiany ruchu w Thinx gdzie jest wielu dostawców treści, Thinx to teraz jak kiedyś PLiX (obecny Equinix)

Kiedyś była taka inicjatywa Anny Streżyńskiej (Prezesa UKE) żeby nałożyć na największyxh operatorów obowiązek wymiany otwartej wymiany ruchu w największych krajowych punktów wymiany i jak widać to była słuszna inicjatywa z punktu widzenia klientów 🙂