NAT TYPE 3; ZTE MC888D; Playstation

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 11
  • 39
  • 0

@j131 dzięki za podpowiedzi. Wszystkie te działania już robiłem. Włącznie z przywróceniem routera do ustawień fabrycznych.
Usługa VPN na MO jest włączona, przy czym jest to ta tańsza opcja z dynamicznym IP, ale to chyba nie ma znaczenia.

Zastanawia mnie co piszesz, że router może mieć problem z tym APN, bo używam go od mniej więcej pół roku i do tej pory nie było żadnych problemów. Dodatkowo próbowałem z hotspota z telefonu (gdzie vpn jest również skonfigurowany) i mam ten sam problem. Nie mam pod ręką innego routera, ale spróbuję coś ogarnąć i przetestować.

Złożyłem reklamację, zobaczymy co z tego wyniknie. 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

Z tym APN to wygląda tak, jakby router je  ignorował i używał standardowego od Orange, pomimo że go nie ma. 

Może zrób jeszcze mały test i wklep ustawiania APN totalnie błędne.  Jeżeli router dalej będzie mieć net to reklamacja do ZTE, a nie do Orange. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

No to wiesz już wszystko. No i tak, oczywiście, typ tego "VPN" nie ma znaczenia, sedno problemu to fakt że on po prostu nie jest zastosowany przez ten ruter. To że coś działało a teraz nie działa, bez zmiany ustawień po Twojej stronie, to też jest dość charakterystyczne, bo Orange obsługę IPv6 wdraża dość agresywnie i bez informowania klientów o zmianach. W dodatku przy tym wdrażaniu czasem coś się może posypać. Oby, bo jeśli o to chodzi, to Orange to co się posypało naprawi i zacznie samo działać, tak jak się samo popsuło. Im bardziej konkretny w swoim zgłoszeniu będziesz, tym większa szansa że wywoła ono zamierzony efekt. ZTE też może mieć swoje za uszami - może faktycznie i ich warto pomęczyć.

Oczywiście miło by było gdybyś dał znać jak się sprawa rozwinie, to bardzo cenne doświadczenia.

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

Co prawda mam MC888 ale VPN nigdy nie używałem i ten aspekt to dla mnie "czarna magia".
Wpierw bym stawiał na brak wsparcia VPN ale skoro na hotspod jest ten sam problem to sugeruje problem na linii danej sieci tzn. Orange.

Spróbuj poruszyć problem na forum bez-kabli.

• 11
  • 39
  • 0

@atlas_cudow masz łeb jak sklep. Najpierw wpisałem dane zupełnie od czapy i... był internet.
Następnie wykopałem z dna szafy stary router i skonfigurowałem na nim profil VPN i... działa, jest NAT TYPE 2 na plejce.

Także wina routera, obawiam się. Zobaczę jeszcze mimo wszystko co powie Orange na reklamację i czy zaproponują wymianę routera jeśli nie znajdą przyczyny problemu po swojej stronie. Router mam od nich, więc wydaje mi się to w miarę sensowne.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2198
  • 21

Dla uzupełnienia dyskusji dodam, że jak jeszcze grałem, to korzystałem z apn VPN na mc888 i dzięki temu miałem na xbox NAT "otwarty". Wszystko więc działało tak jak powinno dzięki właśnie wykupieniu dostępu do internetu z dynamicznym publicznym adresem IP (czyli apn VPN)

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

@slawomir85napisał(-a)

...
Także wina routera

...

... a dokładniej interakcji rutera z "Orange VPN". Najwyraźniej ten ruter ma wbudowany mechanizm który pozwala mu nawiązać połączenie na wartościach domyślnych, kiedy wpisane nie chcą działać. Gdybyś jeszcze potwierdził to co napisałeś wcześniej, że na hotspot z telefonu, który tym samym APN/VPN był połączony też nie działało (co w sumie jest trochę dziwne, skoro na innym ruterze działa), to by znaczyło że jednak i Orange ma swój twórczy wkład w to zjawisko. Tak czy owak, jesteś na właściwym tropie. 

• 11
  • 39
  • 0

Póki co, tymczasowe rozwiązanie dopóki Orange nie odpowie na reklamację to stary router. Dam znać jak się sprawa potoczy jeśli to kogoś interesuje 😉

offtop: jeśli jednak okaże się ostatecznie, że potrzebny będzie nowy router (stary jest koszmarnie wolny, mam ledwie 5mbp transferu (tak, pięć haha)), czy myślicie że każdy nowszy będzie szybszy, czy jednak musze wybulic ten tysiąc na coś z podobnej półki? bo tyle widzę kosztuje ten zte.

Gdzie na forum pytać o takie rzeczy?

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@slawomir85 

Widać po wyniku że potrzebujesz zewnętrzny, jeżeli chcesz z 5G to niestety ~1000zł a jak tylko LTE to w kwocie 500zł coś znajdziesz.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12100
  • 74

@slawomir85Wcześniej wspomniałeś, że router kupiłeś od Orange. W tym wypadku jest to produkt dla ciebie uszkodzony. Jeżeli masz gwarancję to reklamuj go dopóki nie dostaniesz takiego urządzenia, za jakie zapłaciłeś. Tam ewidentnie jest błąd softowy.  W najgorszym wypadku niech ci wymienią na inny model.