- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
EA FC 26 – niski ping tylko do pierwszej połowy meczu potem utrata pakietów i opóznienia
Cześć,
gram na Xbox Series S w EA FC 26 i mam dziwny problem z połączeniem i stabilnością gry online. Dodam że ta sytuacja pojawiła się na przełomie stycznia/lutego 2024 w EA FC 25.
Korzystam z światłowodu Orange 600 Mb/s, router Funbox 6, połączenie kablowe Ethernet Cat 8.
Kiedy router mam ustawiony na IPv4, to na początku meczu mam niski ping (ok. 10–15 ms), ale w trakcie przerwy ping nagle skacze do 30+ ms i utrzymuje się do końca meczu. W tym momencie pojawia się też duże opóźnienie reakcji pada, przez co gra jest praktycznie nie grywalna.
Jeśli router mam ustawiony na IPv6, to połączenie jest stabilne – ping około 40/50 ms, ale bez żadnych
opóźnień i gra działa płynnie. Zawodnicy podchodzą do podań, wbiegają w wolną przestrzeń. Jestem graczem ligi elitarnej do lutego 2024 od tamtej pory niestety nie jestem w stanie wyjść na tym połaczeniu z 2 ligi. Na tym połączeniu podejrzewam że łączy mnie na jakieś zagraniczne serwery, niestety na xbox nie da się sprawdzić z jakiego kraju jest przeciwnik.
Wykluczam winę konsoli ponieważ była w ostatnim czasie na serwisie, został wymieniony dysk, wszystkie pady termoprzewodzące oraz pasta na procesorze.
Raport EA
Test WinMTR z przykładowego serwera
Dorzucam test bufferbloat
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
EA FC 26 – niski ping tylko do pierwszej połowy meczu potem utrata pakietów i opóznienia
@wOns trzeba by korzystać z VPN, wtedy trasy i ping są ok 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie zależy mi na ultra niskim pingu typu 4 ms, ping nie oddaje realnej jakości połączenia – najważniejsza jest dla mnie płynność i responsywność rozgrywki, bo gram w ten tytuł od ponad 10 lat i bardzo łatwo wyczuwam nawet drobne różnice.
Na połączeniu IPV6 rozgrywka jest wyraźnie płynniejsza, brak mikro-opóźnień, jednak matchmaking praktycznie nie działa poprawnie – często dobiera zagranicznych przeciwników lub serwery spoza mojego regionu.
Na połączeniu IPV4 gameplay jest wyraźnie gorszy – odczuwam opóźnienia, postacie „zatrzymują się” albo reagują z widocznym lagiem, jakby serwer nie nadążał mimo dobrego pingu.
Moja konsola była testowana na połączeniu znajomego i tego problemu nie ma. Ipv4 działa u niego tak jak powinno, mimo niskiego pingu gameplay jest płynny, zero opóźnień. Mieszka ulice dalej, ten sam dostawca te same parametry.
Podejrzewam jedynie jeszcze wymianę routera ostatnio była awaria prądu i modem sam zresetował się do ustawień fabrycznych dwukrotnie. Dzwoniąc na infolinie kazano wykałaczką przytrzymać reset i zalogować się od nowa na router. Ma to jakieś znaczenie ? U znajomego po włączeniu prądu, działało wszystko poprawnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To zgłosić problem z routerem i go wymienić 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@wOnsnapisał(-a)
Moja konsola była testowana na połączeniu znajomego i tego problemu nie ma. Ipv4 działa u niego tak jak powinno, mimo niskiego pingu gameplay jest płynny, zero opóźnień
Połączenie znajomego z eafc powinni wstawić do gablotki, objechać z nim pół świata i kasować za bilet tyle, co za lot w kosmos, ale i tak nikt nie uwierzy, że to prawda
Inaczej jest jeśli chodzi o ping, stabilność, losowanie rywali etc. w rivals, inaczej w fch, warunki mogą być lepsze na początku meczu, a później się pogarszać, zależy też od dnia
Zakładam, że przestrzegasz wszelkich "zasad bhp" jeśli chodzi o połączenie konsoli i pada, więc pozostaje skarga do Vancouver