No cóż trochę jak pies ogrodnika.
A co do dzierżawy- niby jest (wynika choćby z zapisów cennika Orange Love gzie przy TV jest opcja dzierżawa dysku - 49,99 złotych (jednorazowo). Potwierdził mi to konsultant.
Ale jak zamówić? Nie wiadomo ![]()
Dyskow nie ma i pewnie nie będzie. Ja przy zamówieniu zaznaczyłem zakup dysku, ale potem konsultant zadzwonił, że tylko w salonie i mogę sobie dokupić. Później w salonie zrobili wielkie oczy i tak jestem bez możliwości nagrywania.
A może by tak złożyć reklamację na okoliczność braku możliwości kupienia/wydzierżawienia dysku? Jeśli Orange nie ma dysków to niech udostępni wymianę dekoderów na ICU100.
Jak najbardziej możesz wyjaśnij sytuacje reklamacji
ale masz internet miedziany wiec twoim ratunkiem jest dekoder najnowszy Dekoder IWU200 bo samsung tylko dla światłowodu jak by co.
Tyle, że do IWU200 nie podepnę dysku, jest tylko (płatne i ograniczone czasowo) "nagrywanie w chmurze" i to nie wszystkich kanałów. Czyli proteza i to droga.
Co co zasady (poza chęcią Orange) nie ma technicznych przeszkód aby Samsung współpracował z VDSL (FunBox 1 lub 2). Teoretycznie (i praktycznie) nawet 4K chodzi bez problemu - testowane na Netflix - mam download na poziomie 50 Mb.
Samsung jest przeznaczony wyłącznie do światłowodu tego ci Orange nie zmieni
ale reklamację możesz próbować pisać tylko daj nam znać jaki wynik ![]()
Dyski jak nie produkowane to napewno są preparowane przez Sagemcoma, mają specjalną partycje i oprogramowanie szyfrujące Sagemcoma. Niestety jeżeli Sagemcom już ich nie produkuje nic innego nie zostanie. To tyle w temacie. Ewentualnie naciskać na operatora aby wznowił sprzedaż.
Było na ten temat kilka dyskusji na forum (widzę że też brałeś w nich udział). I wniosek jest taki, ze to tylko i wyłącznie kwestia konfiguracji dostępu w systemie Orange. Natomiast teraz może być jeszcze trudniej bo po wprowadzeniu IWU200 Samsung jest klasyfikowany jako "Premium" ![]()
Dlatego jeszcze raz powtórzę najprostszym (dla wszystkich) wyjściem z sytuacji byłoby udostępnienie przez Orange informacji o sposobie przygotowania dysku.