Wybór dekodera dla nowego klienta.

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 6
  • 17
  • 0

Cześć, zastanawiam się nad ofertą Orange, pakiet Extra TV 209 kanałów.

Zależy mi na możliwości nagrywania kanałów Domo+ oraz Planete, które w tym wątku są wyszczególnione jako właśnie z takimi opcjami, niemniej kontakt telefoniczny z Orange nie jest w stanie mi tego potwierdzić w żaden sposób... Twierdzą nawet, że nie mają w ogóle aktualnej listy dla multinagrywarki, a ta oficjalna na ich stronie jest przecież z marca 2024 roku...

Zatem można, czy nie można ja nagrywać bez ograniczeń funkcjonalności?

Do tego dochodzi kwestia dekoderów... Najbardziej by mi zależało na ICU100 albo IWU200 albo podobno w ogóle nie można ich wybrać dla nowych ofert dla pakietu np. 1 albo 2 GB i pakietu TV Extra... W opcjach wyboru jest tylko dekoder 4K Multi...

Ponadto podstawowa kwestia dla mnie, to ustawienie swojej listy kanałów wedle swojej kolejności. Tu też mam rozbieżne informacje. Jedni piszą, że można, inni że nie można... Jak jest w rzeczywistości?

Co do jeszcze dekodera - oczywiście mam TV Smart i mógłbym oglądać przez jakąś aplikację, ale jakoś nie mam do tego zaufania, tzn. wydaje mi się, że dedykowany dekoder będzie działał sprawniej. Co sądzicie?

15 ODPOW. 15

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2344
  • 7100
  • 228

Tu masz listę
https://www.orange.pl/medias/omni/lp/b2c/tv/multinagrywarka/OPL_Kanaly_OTA_06-03-2024.pdf
Do Extra TV tylko multi 4k a jako multiroom iwu200 lub stream
Lista kanałow ulubionych ale nie przydzielisz im konkretnej numeracji
Aby oglądać na tv w apce musi być telewizor na androidzie wersja 10+

Edit:

Lista faktycznie stara

Tak Dom+ i Planete mozna nagrywać

Zarządzanie ulubionymi to pomyłka jakaś - na szybko sprawdziłem to można dodać, ale zmienić kolejność już nie mogłem.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8943
  • 36378
  • 301

@Vendeurnapisał(-a)

...

wydaje mi się, że dedykowany dekoder będzie działał sprawniej. Co sądzicie?

Sądzę że nie.

Jeśli masz możliwość obyć się bez dekodera to tak będzie lepiej. Zawsze możesz dekoder wypożyczyć później, jeśli uznasz że jednak wolisz. Menu i ekrany maja praktycznie ten sam wygląd (wyjątkiem, z dostępnych opcji, jest tylko klasyczny dekoder IWU200) na aplikacji i na dostępnych  dekoderach (bo w androidowych dekoderach jest ta sama albo zbliżona aplikacja).

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 3066
  • 12663
  • 126

Cześć @Vendeur 

Jeśli chodzi o listę dostępnych kanałów w Mulinagrywarce to ta lista jest niekatulana 🙂

Sprawdzałem na swoim dekoderze IWU 200 i kanały Canal+Domo HD nr 339 oraz Planete+ HD nr 447 mają możliwość nagrywania i oglądania je w ciągu 30 dni, jeśli spóźniłeś sie na program to możesz włączyć go od początku a także możesz wrócić do programów wyemitowanych nawet 7 dni wcześniej.

Sprawdzałem równiez dodanie kanałów do listy ulubionych. Możesz dodać kanały do listy ulubionych ale jeśli chodzi o ustalenie kolejnosci ulubionych kanałów to niestety nie da się  zmienić jej kolejności. 

Jeśli miałbym Ci polecić dekoder do Orange TV to z czystym sumieniem polecam Ci dekoder IWU 200. Posiadam go od prawie 4 lat czyli od momentu migracji z Neostrady na Orange Światłowód i działa  rewelacyjnie. Polecam ten model dekodera. @Vendeur jeśli chciałbyś ten dekoder posiadać u siebie to musisz zgłosić to na infolinii sprzedażowej Orange przed finalizacją umowy, ponieważ zmiana sprzętu jest możliwa tylko na etapie zawierania nowej umowy lub przedłużenia istniejącej umowy.  Możesz również Zamówienie połączenia z doradcą sprzedażowym i moze dzięki pomocy doradcy sprzedażowego uda się przypisać IWU 200 do Twojego zamówienia 🙂

Pozdrawiam 🙂

• 6
  • 17
  • 0

Bardzo dziękuję Wam za wszelkie informacje.

Możliwość nagrywania Planete+ to rewelacja, bo nie widziałem tego w żadnej sieci i nie mam też w INEA. Dodatkowo zazwyczaj są limity godzinowe / ilościowe, a w Orange nie ma oraz mają aż 30 dni na oglądanie, to duże plusy.

Ale brak możliwości ustawienia własnej kolejności kanałów to jakieś kompletne nieporozumienie! Przecież taka opcja jest dostępna bez problemu np. w INEA, NETIA oraz była w UPC już z 10 lat temu...! Istna groteska i to może w zasadzie zaważyć na tym, że nie wybiorę w ogóle oferty z Orange.

Co do dekodera, to właśnie chciałbym coś stabilnego, najlepiej model 4K Premium albo właśnie IWU200. Ale doradca sprzedażowy twierdzi, że raczej tylko Multi, choć ma się jeszcze podobno dowiedzieć...

Jeszcze zastanawia mnie kwestia routera. 2 lata temu miałem Orange z Funbox 6 i wszystko było bardzo w porządku. A czytam gdzieniegdzie, że niektórzy narzekają na Funbox 7, choć nie do końca wiem na co... 🙂

• 8943
  • 36378
  • 301

ICU100 (tego z lokalnym dyskiem do nagrywania) raczej nie dostaniesz. Teraz dają raczej 4k Multi jako główny, a ewentualnie IWU200 jako dodatkowy. Oba działają na multicast, w przeciwieństwie do aplikacji i Stream 4k (unicast).
Co do kolejności kanałó na liście to oczywiście że można ją zmieniać, przynajmniej an ICU100/IWU200 nie widzę żadnego problemu, podejrzewam że na Multi 4k też jest taka możliwość. Mogę sprawdzić an Stream 4k, jeśli sobie tego życzysz.
Co do rutera, to FB7 ma sens tylko z umowami >1Gb (i tam jest obligatoryjny), dla niższych prędkości wystarczy nawet FB3 (ale dają FB6). No chyba że jesteś fanem WiFi7. Ale zakładam że nie.

• 6
  • 17
  • 0

No właśnie najlepsza oferta jest z netem 2 GB i wtedy dają Funbox 7, ale takiej prędkości i tak do niczego nie potrzebuję. WiFi 7 też niby nie potrzebuję, ale telefony ją wykorzystują, więc czemu nie...

IWU 200 - dlaczego niby miałby być jako dodatkowy oprócz Multi, a nie podstawowy, bo nie rozumiem? I może miałbym jeszcze za niego płacić kolejne 5 zł? Chciałbym jeden dekoder, po prostu IWU 200 i tyle...

Co do tej kolejności listy kanałów. No właśnie, jak to więc jest, że Ty piszesz, że można ustawić własną kolejność, a koledzy wyżej twierdzą, że nie można... Nic nie rozumiem.

• 8943
  • 36378
  • 301

Możesz wierzyć komu uważasz. Ja używam tego codziennie. Nie mam halucynacji. Piszę o dekoderze ICU100. IWU200 ma tak samo. Mogę sprawdzić na Stream4k, ale nie wiem czy sobie tego życzysz czy nie. Specjalnie mnie to nie interesuje, a seniorka która go używa nie ogarnia tak skomplikowanychukoncepcji. Woli kartkę z numerami kanałów. Numery są stałe, ich się zmienić nie da.
Czemu martyca dostępności dekoderów jest taka a nie inna to słodka tajemnica operatora. Zresztą to nie jest stałe, zmienia się co jakiś czas. Na przykład takiej kombinacji dekoderów jakie mam teraz nie dają. Ale pozwalają trzymać.

• 6
  • 17
  • 0

Orange mi tak odpisało - "dodając kanały do listy ulubionych możesz je dodać w dowolnej, wybranej przez siebie kolejności. W ten sposób lista będzie w kolejności jaką sam ustalisz."

I okazuje się, że chyba właśnie tak to działa i tylko tak. Czyli żeby potem to zmienić, można to zrobić tylko poprzez tworzenie nowej listy od nowa... Jakkolwiek jest to kompletnie idiotyczne, bo np. w INEA mogę sobie w każdym momencie swoją listę edytować i przesuwać po jednym kanale gdzie chcę, no to jednak jest to jakieś rozwiązanie problemu...

Czy włączając Telewizję Orange na początku pojawia się jakiś główny ekran startowy, czy może być wyświetlany od razu kanał, na którym oglądało się ostatnio?

Czy jeśli wybierze się raz swoją listę ulubionych, to będzie ona od razu aktywna przy kolejnych uruchomieniach dekodera?

• 8943
  • 36378
  • 301

Na dekoderze IWU200 kolejność można zmienić, choć faktycznie początkowa zależy od kolejności dodawania.
Jeśli sobie tego życzysz, mogę sprawdzić jak to wygląda na Stream4k.
Oczywiście możesz też wierzyć w bajki opowiadane na infolinii.
Twój wybór.
Na początku zawsze wyświetla się jakiś ekran startowy. Nigdy ostatni kanał. Coś trzeba na pilocie wcisnąć, żeby zniknął.
Lista pozostaje aktywna, przeżywa wyłączenie dekodera z prądu.