- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Uznana reklamacja, a Orange odmawia wymiany i kłamie na czacie. Uwaga na pułapkę!
Kolego, mieszasz procedury serwisowe z twardym prawem konsumenckim i moją konkretną sytuacją, która jest już o etap dalej niż myślisz.
1. Reklamacja została już UZNANA. Posiadam oficjalne pismo od Orange z numerem decyzji ZXXXXXXX4. Etap 'ekspertyzy' i czekania na serwis mam za sobą. Skoro uznali wadę, to uznali ją jako istotną i podlegającą roszczeniom.
2. Prawo wyboru należy do MNIE. Zgodnie z Art. 560 Kodeksu Cywilnego (rękojmia/NTZU), to konsument wskazuje żądanie: naprawa, wymiana, obniżenie ceny lub odstąpienie. Ja zażądałem WYMIANY, a doradca Orange (Mikołaj) o godz. 15:53 potwierdził: 'Sprzęt zostanie wymieniony na nowy po odesłaniu obecnego'.
3. Brak zgody na odstąpienie. Sprzedawca nie może jednostronnie narzucić odstąpienia od umowy (zwrotu kasy), jeśli towar jest dostępny w magazynie, a klient żąda wymiany. Wypychanie klienta na 'odstąpienie' przy zakupie ratalnym to działanie na jego szkodę (utrata zdolności kredytowej, promocyjnej ceny, czasu).
4. Logika 'da się naprawić' nie ma tu zastosowania. Skoro Orange uznało reklamację i obiecało wymianę, to dyskusja o kosztach naprawy ich nie zwalnia z realizacji wydanej decyzji. Ich 'błąd systemu' to nie jest mój problem prawny.
Podsumowując: To nie jest teoria 'co może serwis'. To jest praktyka: mam uznaną reklamację, obiecaną wymianę i kategoryczny brak zgody na zamykanie mojego kredytu. Jeśli Orange twierdzi, że 'się nie da', to niech to wytłumaczy Rzecznikowi Konsumentów, do którego sprawa właśnie trafiła z kompletem dowodów (screeny z obietnicą wymiany).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Uznana reklamacja, a Orange odmawia wymiany i kłamie na czacie. Uwaga na pułapkę!
Jeżeli masz już zgodę to sprzedawca już uznał Ci te wadę i może Ci zwrócić pieniądze. Nie musi ci wymieniać sprzętu. Sprzedawcy nie interesuje jak w jaki sposób pozyskałeś pieniądze na zakup. Pewnie jak się uprzesz to Orange pójdzie CI na rękę. Inna sprawa, dlaczego wchodzisz w NTZU nie znając swoich praw i obowiązków to nie wiem, ale Twój wybór.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Widzę, że operujesz na nieaktualnych przepisach albo mylisz pojęcia.
1. Art. 43d ustawy o prawach konsumenta wyraźnie mówi, że to konsument żąda naprawy lub wymiany. Sprzedawca może odmówić tylko, gdy jest to niemożliwe lub generuje nadmierne koszty. Skoro doradca Orange potwierdził możliwość wymiany (SWAP), to argument o 'niemożliwości' upadł.
2. Odstąpienie od umowy to ostateczność. Sprzedawca nie może mnie do niego zmusić, jeśli żądam wymiany, a towar jest dostępny. Prawo chroni mój interes – kupiłem TV na konkretnych ratach i mam prawo otrzymać sprawny sprzęt bez niszczenia mojej struktury finansowania.
3. Orange jako strona finansująca: Twierdzenie, że sprzedawcy 'nie interesuje' skąd są pieniądze, jest absurdalne w momencie, gdy sprzedawca (Orange) jest jednocześnie kredytodawcą. Każde ich działanie wpływające na kredyt bez mojej zgody to prosta droga do odszkodowania za utracone korzyści (np. promocyjne warunki).
Zamiast pouczać mnie o 'nieznajomości praw', sprawdź aktualne brzmienie przepisów o rękojmi konsumenckiej (po zmianach z 1 stycznia 2023 r.). Sprawę prowadzi już Rzecznik, więc to Orange będzie musiało się gimnastykować z przepisami, a nie ja.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ale się uparłeś na słowo swap 🙂 . Ładne słowo, które w kontekście prawa nie ma zastosowania. Skoro nie zgodziłeś się na naprawę to Twój wybór i prawo. Walcz, będziemy trzymać kciuki, żeby się udało 😄
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wygrana z Orange! Reklamacja uznana, próbowali mnie zwodzić, ale „oblężenie” czatu zadziałało.
„Chciałem się podzielić sukcesem po tygodniu walki z Orange o wymianę wadliwego telewizora Hisense 65". Może to komuś pomoże, gdy będą próbowali Was zbyć.
Moja sytuacja:
• Reklamacja ZXXXXXXX4 uznana 2 marca.
• Zamiast wymiany 1:1, Orange po cichu wysłało mi dokumenty do zwrotu gotówki (chcieli się pozbyć problemu moim kosztem, mimo że zgodnie z reklamacją należał mi się nowy sprzęt).
• Codziennie słyszałem: 'proszę o cierpliwość', 'analizujemy', 'oddzwonimy'. Nikt nie dzwonił.
Co zadziałało?
Dzisiaj po prostu nie wyszedłem z czatu przez kilka godzin. Użyłem twardych argumentów:
1. Podkreśliłem, że raty płacę terminowo – nie mam towaru, a Orange obraca moją gotówką.
2. Wiedziałem, że blokując sesję, wpływam na ich statystyki obsługi. Nie dałem się spławić formułką o 'kontakcie wkrótce'.
3. Żądałem konkretnych informacji dotyczących interwencji #3XXXX9.
Efekt?
Doradca w końcu zweryfikował błąd i przyznał na piśmie: 'Potwierdzam, popełniliśmy błąd. Powinna być wymiana, a nie zwrot. Sprzęt zostanie do Pana wysłany po korekcie błędu'.
Wniosek: Nie wierzcie w zapewnienia 'oddzwonimy'. Siedźcie na czacie, żądajcie wglądu w notatki i nie wychodźcie bez twardej deklaracji. Skoro płacicie raty, macie prawo żądać sprawnego sprzętu!
Dzięki za wsparcie, teraz czekam tylko na wymianę!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie chcę być złośliwy ale sprawę będziesz mógł uznać za zamkniętą jak nowy TV będzie u Ciebie. Na razie masz jakieś zapewnienie. No chyba że to ci wystarcza i telewizję oglądasz na zapewnieniu 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Spokojnie, telewizję na razie oglądam na starym sprzęcie, ale tę dzisiejszą batalię uznaję za wygraną w 100% w warstwie dowodowej.
Wiadomo, że sprawa zamknie się fizycznie, gdy kurier wniesie nowy karton, ale:
1. Mam pisemne przyznanie się Orange do błędu (wysłanie zwrotu zamiast wymiany).
2. Mam czarno na białym deklarację wysyłki nowego sprzętu od doradcy Gracjana.
3. Mam numery interwencji (#3XXXX9) i reklamacji, które teraz są „podstemplowane” tym błędem firmy.
Więc to nie jest tylko 'zapewnienie' – to jest materiał dowodowy, z którym każdy sąd czy Rzecznik Konsumentów zamknie sprawę w 5 minut, jeśli Orange spróbuje się wycofać. Dzisiaj odebrałem im wszystkie argumenty do dalszego zwlekania.
Zapewnieniem się nie nacieszę, ale tym, że mam Orange 'w szachu' – jak najbardziej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zuch!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pewnie, że zuch, trzeba walczyć o swoje. Aczkolwiek szczerze? Mając dane do zamówienia kuriera na firmę oraz promocję cenową na ten sam model tv na pewno nie siedziałbym godzinami na czacie. Chyba po prostu zamówiłbym nowy egzemplarz i odesłał wadliwy w ramach odstąpienia od zakupu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No ładnie ATMSP