- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Uznana reklamacja, a Orange odmawia wymiany i kłamie na czacie. Uwaga na pułapkę!
Chciałbym ostrzec przed praktykami Orange przy reklamacjach sprzętu na raty.
Moja sprawa (nr ZXXXXXXX4):
1. 02.03 – Orange oficjalnie uznaje reklamację („zgadzamy się z argumentami”). Żądałem wymiany telewizora na nowy (SWAP).
2. Festiwal kłamstw na czacie – Przerobiłem dziś 5 doradców. Usłyszałem m.in., że „uznanie argumentów to nie uznanie żądań” (nowa definicja prawa?) oraz że mam iść do salonu, choć sprawa jest prowadzona centralnie.
3. Próba wymuszenia odstąpienia od umowy – Mimo że towar jest dostępny (jest teraz w promocji!), Orange odmawia wymiany i chce oddać gotówkę. Przy sprzęcie na raty to dla mnie finansowa pułapka i walka z bankiem o rozliczenie kredytu.
4. Bezprawne "odwołanie" – Na koniec wpisano mi w system „odwołanie” od uznanej reklamacji, żeby zyskać kolejne 30 dni. Od kiedy składa się odwołanie od decyzji pozytywnej?
Czy Orange Polska uważa, że system wewnętrzny stoi ponad Kodeksem Cywilnym (Art. 560 KC)? Skoro uznaliście wadę i towar jest w magazynie, to jakim prawem odmawiacie wymiany, którą sami zatwierdziliście 2 marca?
Sprawa trafia do Rzecznika Konsumentów i UOKiK. Nie dajcie się wciągnąć w „odstąpienie od umowy”, jeśli macie sprzęt na raty – żądajcie wymiany (SWAP), do której macie prawo!
#reklamacja #telewizor #raty #uokik #obsługa_klienta
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Uznana reklamacja, a Orange odmawia wymiany i kłamie na czacie. Uwaga na pułapkę!
Dlatego lepiej kupić sprzęt ze sklepu za gotówkę (ewentualnie na raty ze sklepu) a nie bawić się w kupno od operatora bo to nie tylko Orange tak działa. Jakbym Ci opisał co przeżyłem z siecią Play to złapałbyś się za głowę. Od tamtego momentu nigdy nie kupuję sprzętu od operatora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Współczuję przypadku. Nie jest to natomiast regułą. Reklamowałem w salonie sprzęt który był w trakcie spłaty i mimo, że rękojmię zgłosiłem tuż przed upływem 2 lat od zakupu, to żadnych problemów nie było. Cały proces przebiegł dla mnie wzorowo i tak jak chciałem dostałem nówkę -sztukę tego co miałem. Co ciekawe nówka (inny imei) nie figurowała już, tak jak stary sprzęt, jako własność Orange
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
„Zazdroszczę, że u Ciebie poszło gładko! U mnie sytuacja jest inna: zakup był ONLINE, a sprzęt to WIELKI GABARYT (TV).
W takim przypadku Orange zgodnie z prawem powinno przysłać kuriera po odbiór wadliwego sztuki i jednocześnie dostarczyć nową (wymiana SWAP). Tymczasem odsyłają mnie do salonu (który nie przyjmuje gabarytów z online) albo każą zamawiać kuriera na własną rękę i odstępować od umowy, co przy RATACH jest finansową pułapką.
Skoro u Ciebie wymiana przy ratach była możliwa, to potwierdzasz tylko, że Orange ma taką procedurę, ale w moim przypadku (ZXXXXXXX4) po prostu złośliwie jej odmawia, mimo że reklamację już mi UZNALI 2 marca. Dzięki za ten głos – to kolejny dowód dla Rzecznika, że 'da się', tylko trzeba chcieć.”
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dlaczego finansowa pułapka ?
Raty w Orange nie są realizowane przez Bank. Skoro pozwalają na odstępienie od umowy po 14 dniach (chyba że w terminie 14 dni), to odsyłasz sprzęt, a raty są anulowane. Jeśli jakieś były opłacone rozliczone zostaną w kolejnych fakturach, jesli nie będzie kolejnych faktur utworzy się nadpłata i zwrot na konto.
Nie rozumiem problemu.
Edit:
Poza tym, na czym polega wada produktu?
Wklej całośc odpowiedzi od Orange to coś więcej będzie mozna powiedzieć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@kh4zama Przy składaniu reklamacji wybierałeś jak chcesz sprawę rozwiązać - wymiana, naprawa czy zwrot kasy. Jeśli zażądałeś wymiany a sprzedawca to uznał, albo nie odpowiedział w terminie 14 dni (co skutkuje milczącą akceptacją), to racje są po Twojej stronie. Jeśli wiesz, że ten sam towar rzeczywiście jest na stanie, a sprzedawca leci w kulki (może wymiana wychodzi za drogo?) to proponuję udać się- zadzwonić i umówić spotkanie - po pomoc do powiatowego rzecznika konsumentów
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
treść składanej mojej reklamacji:
Urządzenie posiada istotną wadę matrycy, co zostało udokumentowane elektronicznym protokołem szkody DPD, sporządzonym niezwłocznie po wykryciu wady ukrytej.
1. ŻĄDANIE REKLAMACYJNE
Na podstawie art. 560 i 561 Kodeksu Cywilnego, żądam wymiany wadliwego towaru na fabrycznie nowy egzemplarz, wolny od wad. Nie wyrażam zgody na naprawę serwisową nowego urządzenia.
2. NIEWŁAŚCIWA OBSŁUGA I CELOWE ZNIECHĘCANIE KLIENTA
Informuję, że dotychczasowa obsługa pod nr INC0000XXXXXXX0 była niedopuszczalna. Państwa konsultanci nie tylko błędnie zakwalifikowali wadę fizyczną jako błąd IT, ale również wprost wprowadzali mnie w błąd, twierdząc, że "reklamacja i tak nic nie da". Posiadam zapisy tych rozmów, w których próbowano mnie bezprawnie odwieść od dochodzenia moich praw. Takie praktyki są rażącym naruszeniem interesów konsumenta i zostaną zgłoszone do UOKiK oraz Miejskiego Rzecznika Konsumentów.
3. ODBIÓR I TRANSPORT (Zabezpieczenie przed odpowiedzialnością)
Ponieważ towar został zakupiony przez Internet, a jego gabaryt (65 cali) uniemożliwia bezpieczny transport autem osobowym:
• Zgodnie z art. 561² § 1 Kodeksu Cywilnego, obowiązek odebrania wadliwej rzeczy leży po stronie sprzedawcy. Oczekuję zlecenia kuriera pod mój adres na Państwa koszt.
• Dokumentuję proces pakowania zdjęciaami. Od momentu wydania towaru Państwa przewoźnikowi, pełną odpowiedzialność za wszelkie ewentualne uszkodzenia w transporcie ponosi sprzedawca lub przewoźnik (art. 548 § 3 KC).
W załączeniu przesyłam:
1. Elektroniczny protokół szkody DPD.
2. Zdjęcia włączonego telewizora z widoczną wadą .
Oczekuję niezwłocznego potwierdzenia przyjęcia reklamacji sprzętowej oraz podania terminu przyjazdu kuriera w celu wymiany towaru na nowy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przypuszczam, że dodatkowe koszty związane z transportem zniechęcają sprzedawcę do wymiany (a może jeszcze tv zdrożał). Tak czy inaczej , jak napisałem wcześniej wizyta u powiatowego/miejskiego rzecznika konsumentów, który doradzi jak masz się zachować/ co odpowiedzieć sprzedawcy, a w dalszej procedurze może wysłać swoje pismo w Twojej sprawie
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czarno na białym:
Uznaliśmy reklamację, ponieważ zgadzamy się z Pana argumentami.