Nie można wyświetlić tego widżeta.

Tester LAN

ROZWIĄZANE

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 630
  • 2651
  • 15

Tester LAN

Hej. Szukam w miarę taniego (max 300 zł) testera kabli LAN.  Zależy mi tym, aby wskazywał zawarcie na parch i zwarcie z ekranem. Fajnie byłoby gdyby pokazywał na ile się linkuje dany kabel. Wiem, że budżet mały, ale może coś polecicie?

BTW. Jeszcze jakby wskazywał na którym metrze jest uszkodzony kabel to byłyby idealnie. Wtedy mógłbym dołożyć do budżetu 100zl.

Pozdrawiam.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 14383
  • 59079
  • 721

Tester LAN

IMG_20241211_223714.jpg

 Poczytaj bo znalazłem elektroniczny

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

8 ODPOW. 8

• 14383
  • 59079
  • 721

Tester LAN

@atlas_cudow  z doświadczenia wiem, że takie testery są po kilka tysięcy zł.

Proste elektryczne możesz kupić za tą cenę, ale pomiar kategorii czy przepustowości kabla to już szerokopasmowy pomiar sieci, a takie mierniki kosztują. O weryfikacji miejsca uszkodzenia nie wspomnę...

Lepiej taki komplet mierników ( bo to nie są już testery) lepiej wypożyczyć na czas pomiaru, albo zlecić takie pomiary z certyfikatem i wynikami 

Sam pożyczam od znajomego i to tylko do kat 5e ( jak dla mnie wystarczy ( nawet pomiary kabli 6 kat wychodzą poprawnie)

• 630
  • 2651
  • 15

Tester LAN

Prosty elektryczny to już mam . Ok. Z pomiarem linkownia mogę zrezygnować. Najbardziej zależy mi na zwarciach.

• 14383
  • 59079
  • 721

Tester LAN

@atlas_cudow Troszkę lepsze podstawowe pokazują żyła po żyłę przewodzenie i ewentualnie zwarcie ( nie myślę tu o takim za 49zl) . Sam mam leciwy kupiony kiedyś za kilka setek i drugi, elektroniczny. Oba pokazują zawarcia 

• 630
  • 2651
  • 15

Tester LAN

@agat13 Ten który masz pokazuje zwarcie do ekranu na FTP? Jaki to model dokładnie?

• 14383
  • 59079
  • 721

Tester LAN

@atlas_cudow  modelu nie pamiętam. Ma oddzielną lampkę dla ekranu i w przypadku zwarcia pokazuje z którą żyła się zwiera. Tak przynajmniej pamiętam

Kiedyś próbowałam kupić podobny, ale nie było takiego na rynku. Kupiłem zamiennik i już go wywaliłem, a ten stary działa 😁

Zaraz pójdę do garażu i może w tym bałaganie znajdę... Drugi, elektroniczny gdzieś utknąłem... I poszukam jutro

Elektroniczny z kolei pokazuje długość kabla ETH oczywiście w przybliżeniu

• 630
  • 2651
  • 15

Tester LAN

@agat13 Oki. Takie zwykłe elektryczne, z obsługą pary GND właśnie nie chcą mi pokazywać zwarcia. Tester nie pokazuje, ale zwykły miernik na teście diody pokazuje. Stąd moje pytanie o model, bo mam dość latania z miernikiem:) 

• 14383
  • 59079
  • 721

Tester LAN

IMG_20241211_223714.jpg

 Poczytaj bo znalazłem elektroniczny

• 630
  • 2651
  • 15

Tester LAN

@agat13  Dziękuję za pomoc. Sprawdzę ten tester.