Problemy po aktualizacji dekodera 4K Multi

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 353
  • 1307
  • 7

@Janwoj111 Tak na marginesie. Wyleciało mi z głowyy jak pisałem wcześniej, ale przypomniało mi się że miałem TV LG i dwa piloty. Jeden typowy, później dokupiłem magic. Mało był używany. Telewizor z pilotem oddałem córce. Teraz mam Haier. Dla ciekawości  o tym nspisałem.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 122
  • 478
  • 2

Problem z chwilowym zanikiem obrazu w trakcie włączania TV i dekodera oraz przy przełączaniu źródeł ma zapewne związek z funkcją HDMI Quick Media Switching (QMS).

QMS (Quick Media Switching) ma na celu wyeliminowanie „przestojów” HDMI (blackout) w określonych przypadkach. Jest to opcjonalna funkcja HDMI 2.1a, co oznacza, że urządzenia HDMI 2.1a mogą ją obsługiwać lub nie – zależy to od producenta. QMS został pierwotnie ogłoszony jako część HDMI 2.1 kilka lat temu, ale nigdy nie pojawił się w żadnym produkcie telewizyjnym, dopóki nie został poprawiony w HDMI 2.1a. Obecnie już produkowane są telewizory z tą funkcją, np.modele OLED LG z matrycami WRGB OLED od LG (G5, C6), oraz te od Samsunga z QD-OLED chyba od 2024 roku mają zaimplementowaną tę funkcję QMS. 

Problem polega na tym, aby poza TV również źródło to wspierało, np. robi to Apple TV 4K. 

Czy robi to nasz dekoder? Chyba nie. 

Wiedza od AI:

Dekodery Orange 4K Multi nie posiadają dedykowanej, oficjalnie wspieranej funkcji ani wbudowanej opcji QMS (Quick Media Switching – technologii HDMI 2.1 eliminującej czarny ekran przy zmianie częstotliwości odświeżania), mimo że są wyposażone w porty HDMI 2.1. [1]

Główne fakty o wyświetlaniu obrazu i HDMI w 4K Multi:

• HDMI-CEC: Urządzenie wspiera podstawową kontrolę przez HDMI (CEC), która odpowiada m.in. za włączanie sprzętu czy próby integracji z systemami audio (np. problemy z ARC/eARC lub Q-Symphony),ale funkcja ta bywa kapryśna i często wymaga wyłączenia w menu dekodera, jeśli powoduje opóźnienia dźwięku.
  • Rozdzielczość: W przypadku problemów ze stabilnością wyświetlania lub docelowym sygnałem 4K zaleca się ręczną konfigurację zamiast trybu Auto.
  • Alternatywy: Informacje o aktualizacjach i specyfikacji dla tego sprzętu można śledzić na oficjalnym forum wsparcia Nasz Orange.

https://hdtv.com.pl/threads/co-to-jest-hdmi-2-1-qms-i-ktore-modele-telewizorow-go-obsluguja.153970/

https://www.hdmi.org/spec2sub/quickmediaswitching

• 353
  • 1307
  • 7

Tak mi się też wydaje że czasem sprzęty równolegle nie nadążają za technologiami. Coś musi być na rzeczy, ponieważ gdy odepnę soudbar to włączanie TV i dekodera następuje natychmiast. Po podłączeniu soundbara do HDMI-eARC np. pierwsze włączenie po nocy jest stosunkowo szybkie. W ciągu dnia obraz na TV potrafi robić się ciemny nawet pięć razy zanim wszystko się sprzęgnie i ustabilizuje, czyli dekoder, TV i dźwięk z soundbara. Dodam tylko że soundbar nie jest jakiś super. zwykły TCL, ale ma możliwości podłączenia przez kabel optyczny, HDMI i Bluetooth. Najlepiej mi odpowiada przez HDMI-eARC ponieważ jednym pilotem steruje głośnością. Gdybym podłączył przez optyczny lub bluetooth pewnie nie byłoby tego ściemniania obrazu, ale już przywykłem że tak się dzieje.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 122
  • 478
  • 2

@janio1 

Spróbuj może podłączyć oba jednocześnie, Toslink i HDMI.

Ja tak zrobiłem w swoim Bose Soundbar 700 (choć niezalecane) i działa perfekcyjnie 🙂

• 353
  • 1307
  • 7

Przed chwilą przetestowałem odpięcie HDMI i połączenie soundbara TCL prze Bluetooth. Włączanie następuje natychmiast, bez żadnych przyciemniań. Dźwięk też dobry. Jedyny mankament to osobno trzeba włączać soundbar i od nowa ustawiać głośność. Przez HDMI zestaw włączam jednym pilotem. Wypróbuje jeszcze podpiąć optyczny i sprawdzić. Na razie w ustawieniach wejścia HDMI 1 ustawiłem limit czasu przejścia w tryb gotowości na 5 min i wejście  HDMI 2,1. Włączyłem, ekran w TV przyciemnił się tylko jeden raz i wszystko złapało. Sprawdzę jeszcze kilka razy. Jak tak zostanie to będzie dobrze.Podpiąłem kabel optyczny, ale zaczął obraz pikselować. Samo przełączanie wejść na soundbarze powoduje zakłócenia. Myślę że jest jakieś niedopasowanie. Zostawię tak jak było. Już to zaakceptowałem.