Problem z zainstalowaniem aplikacji Orange TV na dekoderze

ROZWIĄZANE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 25
  • 51
  • 0

Nie mogę, niestety, zainstalować aplikacji Orange TV na dekoderze z Android TV.

Dotyczy to zarówno wersji standardowej, jak i tej dedykowanej do dekodera.

Czy ktoś może również probował?

Pozdrawiam,

W

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35094
  • 293

@Pikolaczeknapisał(-a)

...

Dane dostępowe oczywiście mam - od kilku lat używam TV Go Orange na Mac OS / iOS.

Dekoder multi dostałem ze światłowodem, ale chciałbym go używać nie tylko z Funboksem.

Ale to chyba tak jednak nie ruszy…

Moja interpretacja sytuacji jest następująca:

Skoro masz dane dostępowe do TV GO już od kilku lat, to masz starą usługę opartą na IP TV. Dane dostępowe do usługi Orange TV GO to nie są dane dostępowe do aplikacji Orange TV na Android TV. Aplikacja o tej samej nazwie działa ci na dekoderze Multi 4k który dostałeś do umowy TV starego (a nie nowego) typu i dlatego:

1). Nie dostaniesz danych do logowana do nowej usługi TV, takiej która umożliwia uruchomienie aplikacji Orange TV na Android TV.

2). Dekoder Multi 4k będzie działał tylko protokołem multicast, czyli najchętniej pod Funboxem. Na własnym ruterze może ci być trudno to skonfigurować (jak wiesz).

3). Orange TV GO możesz używać w miarę dowolnie, ale nie zmusisz tej apki do wyświetlenia czegokolwiek na telewizorze, ona jest tylko na telefony i tablety.

4). Jedyną możliwością wyświetlenia czegoś na TV w ramach TV GO jest użycie przeglądarki na komputerze podłączonym do TV jako monitora.

5). Ktoś tu raportował, że któraś z przeglądarek odpalonych na przystawce TV (pod Android TV...) też dawała możliwość obejścia ograniczenia z punktu 3, ale nie pamiętam szczegółów. Sterowanie jest w tym wypadku dość trudne, ale na upartego pewnie da się coś tak oglądnąć.

6). Może uda ci się wymienić albo dostać w multiroomie (choć to ekstra koszt, niekoniecznie sensownie poniesiony) dekoder Stream 4k, jestem niemal 100% pewny że on zadziała z twoim ruterem in w twojej umowie. Niczego nie musisz instalować. Wygląd i obsługa jest bardzo zbliżona do tego co jest na Multi 4k.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

29 ODPOW. 29

• 8678
  • 35094
  • 293

A to ona nie jest na tym dekoderze zainstalowana?
Jakie są objawy?

• 25
  • 51
  • 0

@j131napisał(-a)

A to ona nie jest na tym dekoderze zainstalowana?

Dzięki za trafne spostrzeżenie.

No cóż, to mój pierwszy kontakt z Androidem, więc siłą rzeczy pytania mogą być lamerskie, sorry.   🙂

Otóż planuję zainstalować router inny niż FB6, ze względu na potrzebę zestawienia VPN z drugą lokalizacją, a jako że ten mój inny router pozwala na zdefiniowanie jednego tylko VLAN na łączu, mam z telewizją drobny problem...

Ponieważ pojawiły się informacje o aplikacji Orange TV, która miała (to moja interpretacja, a raczej wishful thinking) pracować tak jak TV Go Orange, a więc bez potrzeby dostępu do dodatkowych VLAN-ów, próbowałem więc ją zainstalować z GooglePlay - gdzie jest nie tylko Orange TV app, ale nawet dedykowana do dekodera wersja. Niestety, nie przyszło mi nawet do głowy, że to to samo, co już mam zainstalowane...   🙁   (nie, message Androida nie był ani trochę pomocny)

Dzięki za pomocną dłoń, ale chyba muszę odpuścić temat...

Pozdrawiam,

W

• 8678
  • 35094
  • 293

Nie wiem co dokładnie chcesz osiągnąć, ani co ważniejsze jaką masz umowę. Niestety w ofercie TV nastąpiły ostatnio poważne zmiany, i trudno krótko opisać wszystkie idiosynkrazje.
Napisz coś więcej z jakiej oferty korzystasz, to uda się może podpowiedzieć więcej.
Generalnie na dekoderach Orange żadne VLANy nie są i nigdy nie były potrzebne - to są wyłącznie mity i legendy. Na ruterze owszem - ale nie napisałeś czy z własnym (jakim?) ruterem IP TV ci ostatecznie działa czy nie.
W nowej ofercie TV, która nie nie jest IP TV tylko normalnym streamingiem, powinno dać się oglądać tak jak sobie zamarzyłeś. Ale skoro piszesz o VLANach to pewnie masz starą ofertę, na IP TV - jak ja. Dla takich abonentów dostęp do tej nowej usługi TV nie jest możliwy, nawet za dopłatą.

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64172
  • 825

@Pikolaczek  jaką masz wersję Androida? Powinna być minimum 10

• 25
  • 51
  • 0

@j131napisał(-a)
Nie wiem co dokładnie chcesz osiągnąć, ani co ważniejsze jaką masz umowę.
[...]
W nowej ofercie TV, która nie nie jest IP TV tylko normalnym streamingiem, powinno dać się oglądać tak jak sobie zamarzyłeś. Ale skoro piszesz o VLANach to pewnie masz starą ofertę, na IP TV - jak ja. Dla takich abonentów dostęp do tej nowej usługi TV nie jest możliwy, nawet za dopłatą.

Chciałbym zastąpić Funboksa Fritzboksem, no i to właśnie 'zabija' mi telewizję...    🙁

Nie boję się FBeditora, ale rozwiązanie oferowane przez @irci wydaje mi jeszcze trochę WiP...

Dlatego pomyślałem, że może aplikacja Orange TV, która działa tak jak TV Go, rozwiąże mój problem?

No ale Android na dekoderze odmówił instalacji, odsyłając mnie do supportu Google...   🙁

Wspominasz o nowej usłudze, ale z informacji na stronie Orange zrozumiałem, że do niej oferują ten sam dekoder (ewentualnie 4K stream, który też wymaga VLAN 838/839 na routerze, prawda?).

Ostatecznie mógłbym użyć jakiegoś PC z TV Go Orange, ale wolałbym aby telewizja działała na dekoderze.

Pozdrawiam,
W

• 25
  • 51
  • 0

@agat13napisał(-a)

@Pikolaczek  jaką masz wersję Androida? Powinna być minimum 10

Na dekoderze 4K multi mam Android TV 12

• 8678
  • 35094
  • 293

No właśnie 4k Stream byłby rozwiązaniem Twoich problemów. Ten dekoder (w drodze jakiegoś wyjątku), mimo iż jest dawany do umowy "na starych warunkach", czyli takiej z IP TV, to tak naprawdę działa w trybie OTT TV, prawdopodobnie takiej samej jak w "nowej usłudze". Co prawda nie wiem, czy w "nowej usłudze" faktycznie tak jest, bo do niej akurat nie mam dostępu, ale mogę za to na 100% potwierdzić, że dekoder Stream 4k zadziała z Twoim ruterem, bez żadnej specyficznej konfiguracji. Jeśli byłbyś w stanie skłonić Operatora żeby ci wymienił dekoder na Stream 4k (nie Multi 4k, nie żaden inny), to będziesz miał wszystko czego potrzebujesz.

PS. W "nowej usłudze TV", na tyle na ile można się tego domyślać, cały sygnał idzie przez internet, bez dodatkowych VLANów ani innych cudów. To zwykły streaming, zabiera też normalnie pasmo (w przeciwieństwie do IP TV która pasma nie zabiera bo jej VLAN nie wlicza się do umownego limitu). Dekoder 4k Multi jest zagadką, bo działa z obydwoma usługami, zapewne ta jego aplikacja jest w stanie obsłużyć oba źródła. Jaki proces decyzyjny w niej zachodzi trudno stwierdzić, bo Orange nie ujawnił i raczej nie ujawni tych informacji.

• 25
  • 51
  • 0

@j131napisał(-a)

Dekoder 4k Multi jest zagadką, bo działa z obydwoma usługami, zapewne ta jego aplikacja jest w stanie obsłużyć oba źródła. Jaki proces decyzyjny w niej zachodzi trudno stwierdzić, bo Orange nie ujawnił i raczej nie ujawni tych informacji.

Rozumiem, że skądś wie, jaką mam umowę.

Bo inaczej skąd wiedziałby, że powinien mieć jeszcze dostęp do pakietów z innych VLAN-ów?

Może trzeba zamówić asystę techniczną, żeby go przekonała do pracy w trybie OTT?   😀

• 25
  • 51
  • 0

@j131napisał(-a)

No właśnie 4k Stream byłby rozwiązaniem Twoich problemów. Ten dekoder (w drodze jakiegoś wyjątku), mimo iż jest dawany do umowy "na starych warunkach", czyli takiej z IP TV, to tak naprawdę działa w trybie OTT TV, prawdopodobnie takiej samej jak w "nowej usłudze".

Super, spróbuję powalczyć zatem.   🙂

Rozumiem, że dekoder 4K stream to mniej więcej to samo co 4K multi, tylko nie robi problemu z OTT TV?