- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z dźwiekiem w połączeniu 4K Multi + soundbar + tv
Hej,
a już myślałem, że nie będzie o czym pisać a tu - pojawił mi się od jakiegoś czasu problem gdzieś na linii TV - 4K Multi:
setup ciągle ten sam: TV + soundbar podłączony HDMI z TV + dekoder Orange (też HDMI do TV). Przewody HDMI ultra hiper 8K.
Sterowanie dźwiękiem - każdy pilot (TV lub dekoder lub soundbar)
Problem:
Włączam TV na jakimś kanale DTV - obraz ok, dźwięk (via soundbar) - ok.
Włączam dekoder 4K Multi i:
a) pojawia się "echo" - włączają się głośniki w TV oraz dźwięk płynie równolegle przez soundbar z opóźnieniem - czasem działa zmiana portu (programowy wybór źródła sygnału) w TV na nieużywany HDMI i powrót na HDMI, do którego podłączony jest dekoder, czasem, ponieważ dźwięk TV żyje swoim życiem ale pilot dalej działa na soundbar, udaje się wyciszyć całkowicie dźwięk w TV (ale pozostaje wkurzająca ikonka trybu "mute") - a dźwięk płynie przez soundbar
b) resetuje się TV - ale - dźwięk z dekodera ciągle płynie przez soundbar (więc na ekranie mamy logo powitalne producenta TV, a w głośnikach - ścieżkę dźwiękową programu z dekodera).
Jakie nieoczywiste rozwiązanie mógłbym spróbować zastosować zanim zgłoszę problem techniczny z prośbą o wymianę (TV ma starego androida więc nie działa na nim aplikacja, a potrzebuję coś na Android TV/Androidzie).
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Morciak sprawdzić, czy w dekoderze nadal masz włączoną opcję HDMI-CEC.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Próbowałeś resetu 4K Multi do fabryki i ponownej konfiguracji?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Glut - tak jest - HDMI-CEC włączony, rozdzielczość - automatycznie UHD, preferowane 50 HZ, wymuszony HDR, opóźnienie dźwięku w HDMI na 0, dźwięk przestrzenny też włączony.
@Matt11 - tak jest.
Czasem w 1 na 10 przypadków - działa OK
Niezrozumiałe jest, oprócz kwestii pogłosu/dźwięku, pojawiające się CZASEM wymuszanie (?) resetu TV przez Dekoder (inaczej tego nie nazwę) po zmianie wyboru portu wejściowego (przypadek wskazany w pierwotnym poście pod lit b) ).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Morciak Telefon na BOK, tylko nie wymieniaj, a zgłoś usterkę z przekierowaniem do DTech. Przerabiałem tydzień temu. Technik skontaktował się ze mną, pogrzebali zdalnie w sofcie i jak na razie jest PRAWIE dobrze😁