- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Problem z Dekoderem 4K Multi (Viaccess-Orca, P/N: 254014466)
Mam jeszcze jedno pytanie: czy Orange jakkolwiek zareagował na te problemy? Widzę po maaaasie wpisów/polubień czy komentarzy w innych zakamarkach netu, że sprawa jest znana. I że ewidentnie spowodowana jest aktualizacją dekodera kilka miesięcy temu. Czy ktoś coś z tym robi? Nie chcę się powtarzać (w stosunku do pierwszego wpisu), ale zaniepokoiła mnie na starcie reakcja pracowników punktu: zero zdziwienia, postawa wręcz "o! kolejny!". I nie przesadzam z poprzednim zdaniem, bo w sumie to padło.
Może jako klienci pomarańczowej siły wiecie nieco więcej, co ile są takie aktualizacje, czy ktoś nad tym pracuje, czy coś się z tym robi?
"Babole" w update'ach robi każdy. I Apple, i operator sprzedaży Twojego biletu na cokolwiek. Ale potem są łatki, nowe aktualizacje, etc. Tymczasem, mija kilka miesięcy. O co chodzi?🫣
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To powiedziawszy, jestem jednak przekonany że prace nad poprawkami trwają i poprawki się pojawią. Może jednak wszystkim nie pomogą i nie wiadomo kiedy to będzie, więc ja bym na to nie czekał tylko domagał się wymiany na działający sprzęt. Ten dekoder nie jest jedynym możliwym, za to jest jedynym który ma takie problemy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Masz absolutną rację. Twoje wpisy są z reguły trafne, ale..... No właśnie, wynika z nich , że masz słabe doświadczenie w rozmowach z konsultantami i wymianie sprzętu ( szczególnie przy usłudze TV ). To co piszesz to raczej teoria " Ten dekoder nie jest jedynym możliwym ". Pewne jest, że rzeczony dekoder ma wadliwe oprogramowanie, powodujące nieprawidłowy przesył sygnału poprzez HDMI przy włączonej funkcji CEC. Objawy są różne, w zależności od posiadanego tv oraz sprzętu audio. Jednakże wszystkie są spójne, ponieważ powstają w wyniku połączenia 4K Multi ze sprzętem, niezależnie od konfiguracji tych połączeń i marki tv oraz audio. Ten stan trwa od kwietnia, czyli od pierwszych aktualizacji softa. Temat znany działowi technicznemu Orange. Co do tego, że nie jest to jedyny możliwy dekoder, jesteś w błędzie. Dla abonentów, którzy podpisywali umowy w latach 2024-2026 z 4K Multi ,niestety jest. 4KStream jest niedostępny, IWU100 też, IWU 200 również. Pozostaje 4K Multi i Duo. Ten drugi wypożyczany jest tylko do nowych umów i nie chcą nawet rozmawiać o zamianie z 4K Multi , dlatego, że jest dawany przy usłudze multiroom. Wymiana 4K Multi sztuka za sztukę ,nic nie daje o czym napisał autor wątku @przypadkowanazw , który przerobił 3 czy 4 sztuki🤔. Tak, że obsługa klienta i jego problemów ze sprzętem, jest co najmniej niewystarczająca i niekompetentna. Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No właśnie jak to jest że jedni narzekają na obsługę, sprzęt, opieszałość, brak profesjonalizmu itd., a u innych to wszystko jakoś się spięło i chodzi bez awarii. Niby światłowód taki sam, router również, dekoder toż samo, a korzystanie u jednych z problemami u innych dobrze. Od siebie muszę napisać że mam od trzech lat światłowód, od ponad dwóch również Orange TV. Światłowód w bloku wielorodzinnym. Zaczynałem od prędkości 300 Mb/s. obecnie 1 Gb/s. W lutym przeszedłem na nową umowę Start/Extra TV z dekoderem i aplikacją Orange TV. Dekoder ten sam od początku czyli 4 K Multi. Owszem miał jakieś małe problemy o czym pisałem w innych postach, ale prawdopodobnie naprawili. (chodziło o czarny ekran bez możliwości wybrania kanału która to usterka pojawiała się u mnie po restarcie tak gdzieś co tydzień) Dekoder w tym czasie pobrał aktualizację do Android 14. Wszystko chodzi bez problemu. Odbiór stabilny, jakość obrazu dobra. Jedyny mankament to rzeczywiście włączanie i parowanie trochę długo trwa zanim się ustawi na ekran główny. Po nocnej przewie włączając pilotem od TV reakcja dosyć szybka. Natomiast w ciągu dnia potrafi się sprzęgać dłużej (ekran TV gaśnie nawet kilka razy zanim złapie na stałe) Już do tego przywykłem i uważam ten stan za normalny. Mam nawet potwierdzenie z serwisu TV że tak może się dziać. Zestaw mam taki Telewizor Haier QLED 55", dekoder 4K Multi i niedrogi soudbar TCL. Odbiór przez WiFi po wzmacniaczu Mercusys ME80X w paśmie 5GHz. Wszystko odbiera, wydaje mi się jak powinno. Wiadomo drobiazgi bez znaczenia są i będą, ale ogólnie jestem zadowolony. Na początku, pisaliśmy o tym na forum, były jakieś smużenia przy scenach dynamicznych. Obecnie wydaje mi się że obraz jest dobrej jakości. Ja ze swojej strony nie mam na co narzekać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Co do mojego osobistego doświadczenia w kontaktach z obsługą, to nie ma ono nic do rzeczy i nie o tym jest ten wątek. Jeśli będę chciał w tym zakresie coś opublikować, to się nie zawaham (co zresztą w przeszłości robiłem).
Kwestia matryc wymian dekoderów jest mi znana, i wiem że trudno jest ją "przełamać", ale zdarzają się przypadki kiedy ludziom się to udaje. Nigdy za pierwszym razem, ale przy wystarczającej dozie asertywności udaje się.
Dla ścisłości: dekodera IWU100 nigdy nie było, był ICU100 i tego dostać faktycznie może być ciężko. Ale z wymianą Multi na IWU200 rzecz powinna być wykonalna, IMHO. I na miejscu OP, gdybym miał takie problemy to na pewno tego właśnie bym się domagał.
Swoją drogą nie mogę się nadziwić przedziwnej polityce sprzętowej Orange w tym zakresie. Wygląda to jak strzelanie sobie w kolano już nie z pistoletu ale z armaty. Tak żeby z tego kolana nic nie zostało, żadnej możliwości poprawy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@janio1napisał(-a)...
jak to jest że jedni narzekają na obsługę, sprzęt, opieszałość, brak profesjonalizmu itd., a u innych to wszystko jakoś się spięło i chodzi bez awarii
...
@Matt11 wyjaśnił to zjawisko dość wyczerpująco. Każdy zestaw sprzętowy może zachowywać się inaczej. Winne są fatalnie zaprojektowane i jeszcze gorzej wdrażane protokoły CEC/HDMI/HDCP.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Umówmy się ,że usługa TV jest traktowana po macoszemu, co może dziwić ze względu na to, że coraz więcej ludzi z niej korzysta. Co mnie jeszcze dziwi, to fakt , że ktoś z działu technicznego powinien obserwować forum i jakoś reagować. Szczególnie przy tematach , które zawierają sporo krytycznych wpisów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Matt11napisał(-a)... ktoś z działu technicznego powinien obserwować forum i jakoś reagować. Szczególnie przy tematach , które zawierają sporo krytycznych wpisów.
No cóż... Zapewniam cię że tak się dzieje. To co jest frustrujące, to brak kanału zwrotnego. Ponoć ma to swoje obiektywne przyczyny, ale mnie też się bardzo nie podoba. Może będzie okazja na zlocie o tym podyskutować bardziej otwarcie niż jest to możliwe na (w końcu publicznym) forum.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »