Poprawa działania dekoderów nieandroidowych (icu100, iwu200)

Poziom 12, Tropiciel Przestworzy
  • 7
  • 21
  • 0

Przesiadłem się z canal + tv sat na orange tv. Jestem trochę zażenowany płynnością działania dekoderów. Np. w swoim pakiecie nie mam kanałów Polsat sport premium. Jestem na canal plus sport 5 i próbuje szybko przełączyć się przez kanały bez dostępu. Jak tak robię dochodzę do ostatniego Polsatu a dekoder wraca na canal plus sport 5. Trzeba powoli się przeklikiwac przez każdy ekran brak uprawnień żeby się nie bugowalo. Czas włączenia i wyłączenia epg też jest długi. Funkcja hdmi cec działa częściowo. Włącza i wyłącza tv ale nie zmienia głośności tv tylko dekodera. Na tv 98 cali icu100 ucina z każdego rogu część obrazu. Jak usłyszałem na infolinii są też błędy w komunikatach. Przy włączaniu multinagrywaki komunikat o odpłatności, chociaż dla nowych klientów jest bezpłatna. Po włączeniu multinagrywarki błąd o niedostępności usługi. Konsultant z infolinii też mówi że to norma. Nie do końca podoba mi się użytkowanie owych dekoderów. Liczę że Orange coś z tym zrobi. 

6 ODPOW. 6

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 40
  • 138
  • 3

To prawda - jest straszny problem z przeskakiwaniem kanałów, do których się nie ma dostępu - ostatnio gdzieś utknąłem w pętli, że co chwile przywracało mnie do kanału, do którego nie mam dostępu.

Podobny problem mam z uciekaniem od Netflixa. TVP3 też często ma problem by wczytać się do mojej regionalnej wersji, a późniejsze wyjście z niego jest dużo bardziej czasochłonne niż standardowa zmiana kanału.

Problem potwierdzam na 3 IWU200 które posiadam w domu.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8958
  • 36437
  • 301

@djdiaguuunapisał(-a)

...

Liczę że Orange coś z tym zrobi. 

Dobra rada: nie licz.

Dekoder ICU100 nie jest już oferowany, więc pewnie nie ma planów fundamentalnych zmian.

Owszem, raz na kilka lat jakąś aktualizację znienacka dostaje, ale nigdy nie było żadnej listy poprawek, więc nie wiadomo co się zmienia, dopóki ktoś się o to nie potknie.

Co do zgłaszanych problemów: poza CEC, który po prostu można wyłączyć/zignorować, pozostałe problemy można obejść: kanały spoza pakietu trzeba omijać: w tym pomaga lista ulubionych. Kwestia obcinania obrazu: tu jest bardziej problem telewizora niż ICU100, poszukaj w TV opcji "overscan" lub podobnej i wyłącz ją. Alternatywnie w menu serwisowym dekodera możesz wymusić inną rozdzielczość niż domyślna - ale to trzeba robić ostrożnie, bo można całkiem popsuć komunikację (i wtedy konieczny reset do fabryki). Menu serwisowe jest pod D-C-D. Co do manewrowania usługami przez menu na dekoderze, to dotykanie tych opcji jest jawnym dopraszaniem się o kłopoty - nie należy tego robić. Jeśli chcesz coś zmienić w usłudze to albo przez MO, albo przez BOK, ale nigdy przez dekoder. Ryzykujesz dodatkowe opłaty i rozjechanie się usług na MO oraz fakturowania. Serdecznie odradzam (za późno, już to zrobiłeś - napisz przy okazji czy fakturę wystawili ci poprawną). Co do responsywności dekodera, to przy przejściu z C+ też miałem wrażenie że jest znacznie mniej responsywny. Ale tragedii nie ma, przy normalnym użytkowaniu już po kilku latach można się przyzwyczaić. IMHO Stream4k (androidowy) jest pod tym względem jeszcze gorszy (zwłaszcza po aktualizacji o trzy poziomu Android TV w górę), ale to moje subiektywne odczucie, YMMV.

• 7
  • 21
  • 0

Co do oferowania tego dekodera. Umowę podpisywałem w piątek i taki dekoder otrzymałem 🙂

• 8958
  • 36437
  • 301

@djdiaguuunapisał(-a)

Co do oferowania tego dekodera. Umowę podpisywałem w piątek i taki dekoder otrzymałem 🙂

No i się ciesz, bo to według mnie najfajniejszy z oferowanych dekoderów.

Ale w reklamowanych ofertach go nie ma i nie będzie.

Tak z ciekawości do jakiej umowy udało ci się go dostać? Chyba nie do tej nowej, z Extra TV? Czy jednak? Nowa umowa, czy przedłużenie?

• 7
  • 21
  • 0

Miałem sam internet i dobierałem tv na love standard. Konsultantka wprowadzała umowę systemem awaryjnym i dała ten dekoder bo nie chciałem dekoderów na android. 

• 8958
  • 36437
  • 301

@djdiaguuunapisał(-a)

Miałem sam internet i dobierałem tv na love standard. Konsultantka wprowadzała umowę systemem awaryjnym i dała ten dekoder bo nie chciałem dekoderów na android. 

No i to wyjaśnia wszystko. Love są dostępne nadal, ale tylko "pod stołem" albo jako przedłużenia (też niedawno przedłużałem). Uważaj przy rozmowach z konsultantami bo mogą cię wprowadzać w błąd w kwestiach działania TV - te nowe umowy mają to zupełnie inaczej skonstruowane. W szczególności na Love nie było, nie ma i nie będzie (nie ważne ile chciałbyś dodatkowo zapłacić) możliwości oglądania TV a własnym TV/dekoderze. Takie rzeczy są zarezerwowane tylko dla tej aktualnie reklamowanej oferty (StartTV/ExtraTV). Więc wszelkie informacje w których pojawia się aplikacja Orange TV możesz spokojnie zignorować - ciebie nie dotyczą. Za to masz VoIP, której nijak nie da się pogodzić z aplikacją na telewizor (wiem, wiem, nie pytaj jaki jest związek).

Masz zamiar nagrywać na tym ICU100 lokalnie?