Początki z Orange - funbox6, multi 4k, icu100

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 15
  • 0

Walczę dalej ale nic nie pomaga. Dzwoniłem do Orange i jedyne co zrobili to przywrócenie do ustawień fabrycznych Funbox 6. Nie pomogło.

Co sprawdziłem dokładnie:

- problem jest na pewno na PC zarówno po kablu ethernet jak i na połączeniu wifi (sprawdzane adapterem wifi na usb)

- problem jest również na laptopach

- wszystko dzieje się przede wszystkim przez pierwsze minuty po uruchomieniu PC/laptopa 

- na głównym PC za każdym uruchomieniem pyta czy zezwolić na odnajdowanie tego komputera w sieci - nie umiem się problemu pozbyć - gdy wejdę w ustawienia i dam "wyłącz odnajowanie sieci" to opcja i tak po restarcie kompa samoistnie się włącza"

- uaktualniłem sterownik karty sieciowej, bez zmian

Przypomnę główny problem - po pierwszym włączeniu przeglądarki zarówno edge jak i chrome nie wczytują niektórych stron, przeglądarka wykrywa że na stronie nie ma certyfikatu lub po prostu pokazuje brak połączenia z internetem. Sprawa o tyle dziwna że pingowanie poprzez CMD nie pokazuje żadnego utraconego pakietu. Gdy włączę jako pierwsze youtube music i puszczę piosenkę - uda się i ona leci cały czas, nie zrywa nawet na sekundkę, a kolejnej strony nie mogę otworzyć przez 10-20 sekund.

Rozkładam nieco ręce. Niby po 2-3 minutach wraca do normy ale mnie to irytuje.

MAC się nie zmienia po restartach, we właściwościach karty sieciowej - adres sieciowy - jest wartość jest ustawiona jako "nieobecna".

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@inax86 Jakiś dodatkowy pakiet antywirusowy zamiast systemowego?

• 7
  • 15
  • 0

Na PC mam Avirę, ale na laptopach nic więc to raczej nie wina antywirusa.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Antywirusa może nie raczej wirusa.

• 7
  • 15
  • 0

Wirusa nie ma, poza tym rzecz dzieje się na różnych urządzniach.

Odinstalowałem Avirę i zainstalowałem Avast i teraz Avast za każdym restartem komputera wykrywa połączenie z nową siecią mimo, że sieć jest taka sama.

Spróbuję jeszcze raz w Orange i jak nic nie wymyślą będę się domagał wymiany Funboxa na nowy.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

Czy zrobiłeś to, co proponował @pirenej? Miotanie się po omacku jest frustrujące i niezbyt produktywne.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

ja bym swoją propozycję jeszcze wzmocnił o testowe wycofanie również domowego windowsa i odpalenie komputera z jakiegoś live CD, tu będę okrutny, linuksowego. Windowsowe live CD też bywają, ale na tej stronce nie klikaj bez namysłu na każdy "download", który się tam pokaże, tylko zjedź na sam dół i odnajdź w takiej nudnej tabelce ten link.