Początki z Orange - funbox6, multi 4k, icu100

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 7
  • 15
  • 0

Od dwóch tygodniu mam światłowód + TV Orange multiroom (dekoder multi 4k oraz ICU100). Przesiadłem się po 14 latach z UPC - niestety po przejęciu przez Play i wymianie urządzenia do TV na play box oglądanie telewizji stało się męczarnią więc zrezygnowałem. Mam kilka pytan o działanie dekoderów:

4K premium (samsung ICU100)

- czy da się wyłączyć "na zawsze" dużą mozaikę na cały ekran po uruchomieniu dekodera? Nie znika nawet po 10min, trzeba ręcznie z pilota...

- jak odłączyć bezpiecznie zewnętrzy dysk twardy usb? Nie znalazłem przycisku "odłącz dysk lub bezpieczne usuwanie sprzętu"

- czy pilot działa tylko idealnie wycelowany w dekoder? Gdy pilot jest niewycelewany prosto w dekoder to nie ma reakcji (baterie wymienione)

4K Multi

Dwóch pracowników Orange podało mi inne odpowiedzi - czy da sie nagrywać na zewnętrzy dysk? Jednen stwierdził że tak, drugi że nie. Próbowałem i nie umiem...

Internet (Funbox 6)

Mam 1gb, nowy kabel do mieszkania. Niestety kilka razy dziennie, gdy próbuję wejść na stronę www dzieje się coś takiego jakby internet na chwilę znikał. Zgłosiłem to, zmienili ustawienia routera, wszystko zrestartowałem, ale nadal. Wpisuję adres strony i naciskam enter, a reakcji brak - potrafi nawet wyskoczyć informacja "brak internetu - sprawdź ustawienia DNS" - ale w tym samym czasie telewizja w drugim pokoju leci cały czas. Problemy głównie na PC po kablu, ale zdarzyło się również na wifi laptop/smartfon. Wpisuję adres strony i reakcja dopiero po 15 sekundach, dzieje się tak kilka razy dziennie. Nie wiem o co chodzi nigdy nie miałem takich problemów. Znacie jakieś dobre strony to testowania łącza ale tak nieprzerwanie przez kilka godzin (nie zwykły speedtest - ten pokazuje ping 2ms, 950mb pobieranie, 300 wysyłanie, za każym razem).

To moje najpilniejsze problemy, z góry dzięki za pomoc.

16 ODPOW. 16

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2320
  • 6943
  • 225

4K premium (samsung ICU100)

1. nie da się

2. nie ma żadnego przycisku odłączasz kabel i tyle

3. Idealnie nie, ale w jego kierunku - to nie pilot bluetooth

4K Multi

nie da się podłączyć dysku - nagrywanie tylko z multinagrywarki

Funbox

sprawdź w ustawieniach routera czy w loginie do połączenia z internetem masz na końcu /ipv6, jesli tak wykasuj, jeśli jest to odznacz checkbox "wymuś protokół ipv6" zapisz.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35090
  • 293

... a lepiej "wymuś ipv4", nie "ipv6". Możesz też spróbować diagnozować problem zmieniając ręcznie serwery DNS na jakieś publiczne.
W kwestii mozaiki (a właściwie menu startowego) dekodera ICU100 (i innych), oficjalne stanowisko operatora jest takie, że to nieprawda jakoby ci się to menu nie podobało, i ma się wyświetlać. Nie jest planowana zmiana w tym zakresie, mimo błagań, próśb i gróźb ponawianych od premiery tych dekoderów. Tak że jedyna rada to albo się przyzwyczaić, albo nie wyłączać dekodera (tylko TV).
W kwestii nagrywania, to taką możliwość daje tylko ICU100, jeśli ktoś nagadał ci co innego to pewnie mu się "multinagrywarka" z nagrywaniem pomyliła. Oczywiście "multinagrywarka" niczego nie nagrywa, choć jest użyteczna i dostępna na wszystkich dekoderach.
Co do odłączania dysku, to tak całkiem bezpiecznie możesz to zrobić tylko gdy dekoder jest wyłączony. Przy starcie dekodera dysk jest wykrywany i ewentualnie formatowany. W trakcie oglądania TV dysk jest bez przerwy używany do buforowania. Podłączyć dysk możesz w zasadzie w każdej chwili - powinien go wykryć i odpowiednio zareagować. Dysków można mieć kilka, ale są one przypisane do konkretnego egzemplarza dekodera i nie da się z nich korzystać na innym sprzęcie (chyba że po ponownym zainicjalizowaniu - dysk jest szyfrowany jakimś sprzętowym kluczem).

• 7
  • 15
  • 0

Śmieszna sprawa, ale nie mam jak zalogować się na router. Na naklejce pod urządzeniem mam nazwę i hasło do wifi, mam adres dostępu do routera 192.168.1.1 ale nie mam w ogóle hasła do routera.

Jak próbuje się zalogować jakimkolwiek hasłem wyskakuje informacja "Zbyt wiele nieudanych prób. Poczekaj chwilę przed kolejną próbą." - i tak od dwóch dni bo próbowałem wcześniej.

W ustawieniach karty sieciowej mam tylko ipv4. ipv6 jest puste.

Dzisiaj znowu to samo, uruchomił się PC, sprawdziłem czy jest połączenie z siecią (u ustawieniach karty - internet połączono i wysyła i odbiera pakiety). Wchodzę na przeglądarkę, wpisuje adres i brak reakcji - co dziwne po wpisaniu np strony onet wyskoczył komunikat przy pasku adresu że strona nie jest bezpieczna (brak certyfikatu). Po 15-20 sekundach zaczyna działać. To samo na chrome i edge.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

no to pora na zamknięcie się w laboratorium. Zacznij od odłączenia wszystkiego po stronie domowej, poza jednym jedynym komputerem, podłączonym bezpośrednio do FB, koniecznie kabelkiem. Z tego komputera prowadź swoje testy, w przypadku powodzenia podłącz jedno urządzenie, powtórz testy, itd.

• 8676
  • 35090
  • 293

@inax86napisał(-a)

Śmieszna sprawa, ale nie mam jak zalogować się na router. Na naklejce pod urządzeniem mam nazwę i hasło do wifi, mam adres dostępu do routera 192.168.1.1 ale nie mam w ogóle hasła do routera.

...

U mnie jest wyraźnie napisane jakie jest hasło dostępowe do rutera. Ale jest to osiem pierwszych znaków domyślnego klucza WiFi (co jak piszesz widzisz na nalepce). Konto chyba zawsze to samo, niezmienne (admin).

@inax86napisał(-a)
...

W ustawieniach karty sieciowej mam tylko ipv4. ipv6 jest puste.

...

Jeśli ruter przełączył się w tryb ipv6, to może najprostszym rozwiązaniem byłoby jednak włączenie ipv6 na karcie sieciowej?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 882
  • 3819
  • 6

U mnie też czasem kiedy szybko włączę przeglądarkę przez ułamek sekundy pokazuje się komunikat "brak internetu" ale to dlatego że system operacyjny czasem szybciej uruchomi przeglądarkę niż połączenie wifi jeśli takie rzeczy dzieją się po kablu to warto przejrzeć i zmienić ustawienia Funbox'a.
Pierwsze dwie rzeczy jakie bym zrobił to zmiana protokołu z ipv6 na ipv4 i sprawdzenie czy poziom zapory sieciowej ustawionej w modemie nie jest za wysoki.
Jeśli to nie to, pozostają testy każdego urządzenia po kolei zgodnie z tym co zostało już napisane nieco wyżej 🙂

• 8676
  • 35090
  • 293

@inax86napisał(-a)

...

Po 15-20 sekundach zaczyna działać. To samo na chrome i edge.

To nie jest normalne. Serwery DNS Operatora odpowiadają bardzo szybko, dobrze poniżej 10ms. Coś musi być nie tak w LAN. Testy, testy i jeszcze raz testy. W domyślnej konfiguracji FunBoxy same z siebie nie dają takich objawów. 

• 7
  • 15
  • 0

Więc tak - 8 pierwszymi cyframi hasła wifi faktycznie udało mi się zalogować do routera.

Wymusiłem ipv4 - nic to nie dało.

Od wczoraj w ogóle za każdym uruchomieniem PC dostaje pytanie z windowsa czy chce aby mój komputer dało się odnaleźć w sieci prywatnej/publicznej tak jakbym pierwszy raz podłączał się do tego routera - dziwne.

Nadal problem występuje zwłaszcza po uruchomieniu komputera. Nawet jeśli jakaś strona otworzy się od razu to kolejna się zatnie. Uruchamiam komputer - włączam cmd i wpisuje np "ping www.onet.pl -t" - pinguje cały czas od 7 do 11ms, zero utraty pakietów a strona się nie wczytuje. Dopiero po kilkunastu sekundach działa.

Jakieś dalsze pomysły? W UPC nie zdarzyło mi się to nigdy, w komputerze nic nie zmieniłem. Coś się tutaj musi gryźć ;/

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2593
  • 10063
  • 38

@inax86napisał(-a)

Od wczoraj w ogóle za każdym uruchomieniem PC dostaje pytanie z windowsa czy chce aby mój komputer dało się odnaleźć w sieci prywatnej/publicznej tak jakbym pierwszy raz podłączał się do tego routera - dziwne.

https://chatgpt.com/share/68558957-4b04-8003-b889-c52e36ea167a