Po zmianie TV, gorsza jakość telewizji.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 100
  • 288
  • 3

Witam. Po latach zmieniłem telewizor 46 calowy full HD , na qled 55 cali 4k. Posiadam dekoder 4k multi. Na tv full HD, programy w HD jak i w SD były w naprawdę fajniej jakości. Na tv 4k, te same programy że tak powiem odbiegają od tego co było wcześniej, tzn obraz jest jakby mniej ostry i więcej widać tak jakby pixelozy w scenach z ruchem. Konsola, jak i netflix itp działają bardzo dobrze, widać spora różnice. Sprawdzałem na innych kablach, innych hdmi w TV ale to samo. Poszperałam trochę w necie, i wyczytałem że możliwe pogorszenie obrazu w telewizji, może być spowodowane tym że sama jakość nadawanych programów od Orange, nie jest najlepszej jakości plus do tego dochodzi większy rozmiar tv i 4k. Macie może podobne spostrzeżenia? 

13 ODPOW. 13

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5933
  • 57

@Mychal  dobrze masz dostosowaną rozdzielczość?

• 100
  • 288
  • 3

Taką mam zaznaczoną w ustawieniach dekodera. 

IMG20251012181903.jpg

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

HD 1080 na większym telewizorze rozciągasz teraz na większą powierzchnię. Zobacz w ustawieniach opcje obrazu dotyczące wygładzania krawędzi, upsscalingu, trybu kina, reality creation. Wyświetlając na 100 calach HD z satelity czy DVB-T2 nie widzę pogorszenia jakości które "kole w oczy". 

• 431
  • 1557
  • 4

A spróbuj podłączyć antenę DVB-t2 do telewizora i tam sprawdź jakość. I podaj model bo mam podobny problem 😉

• 100
  • 288
  • 3

Tzn dekoder 4k multi, jest podłączony do telewizora przez hdmi. Tylko mam nadzieję hdmi do łączenia. 

• 431
  • 1557
  • 4

Podaj model telewizora, bo ja mam podobny problem z Samsungiem kupionym ostatnio (choć u mnie to głównie problem z tragicznym dekoderem na Android TV niż telewizorem, bo ładny obraz wyświetla na DVB-T2, ale mój stary telewizor i telewizora Hisense sąsiada też daje słaby obraz na tym dekoderze)

• 100
  • 288
  • 3

SHARP 55GM6141E

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

Sprawdź jakość 1080 na YouTube na przykład. 

Przedstawiaj opcje trybu obrazu, zobacz na standardowym i trybie film. Poszukaj ręcznie balansu ustawiając ostrość i kontrast. Wyłącz/włącz opcje które w sofcie poprawiają jakość. 

Jeszcze upewnij że że masz 1080p a nie 720p które też bardzo możliwe że może mieć ikonkę "HD". 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2844
  • 12106
  • 74

@Mychalnapisał(-a)

SHARP 55GM6141E

Na TV takiej klasy lepiej nie będzie. Jeżeli zapłaciłeś 1500zl, to po prostu godzisz się na obraz niskiej jakości. Tak to działa....