Po aktualizacji 4K Multi dekoder sam się wyłącza, gdy włączę go mając HDMI-CEC

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 132
  • 496
  • 2

Po tej aktualizacji mam problemy po włączeniu dekodera z TV (HDMI-CEC).

Dekoder po chwili sam się wyłącza. I tak kilka razy.

Za którymś razem działa OK.

Włączanie i wyłączanie przyciskiem TV (gdzieś była porada aby z niego korzystać) włącza tylko TV.

Dekoder ani soundbar nie włączają się. 

*Post wydzieliłem z tematu "Zmieniła się w dekoderze 4K Multi funkcja przycisku w prawo na pilocie" - moderator Wojciech.

8 ODPOW. 8

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2696
  • 12676
  • 78

@JinX  spróbuj wyłączyć "oszczędzanie energii".

• 132
  • 496
  • 2

Z informacji uzyskanych z Orange wynika, iż aktualnie ma miejsce globalna usterka TV 😱 

Czyli jest nadzieja 😎

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10181
  • 42881
  • 354

@JinXnapisał(-a)

Z informacji uzyskanych z Orange wynika, iż aktualnie ma miejsce globalna usterka TV 😱 

Czyli jest nadzieja 😎

A to skoro "globalna" to ja jestem na innym globie, bo u mnie działa wszystko bez najmniejszych zakłóceń. Nie było żadnej przerwy (a w każdym razie dłuższej przerwy). Może to usterka oprogramowania tego dekodera, i stąd "globalna" że rozesłana do wszystkich bez wystarczającego sprawdzenia, ale na pewno nie globalna usterka usługi TV.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 375
  • 1380
  • 8

@JinX  Nic się nie stanie jak zrestartujesz go, a może to pomóc na różne bóle. Wyciągnij wtyczkę od dekodera z sieci na kilka minut. Następnie włącz. W ustawieniach, zasilanie i energia ''nigdy" Jeszcze jedno. Może to nie dekoder przygasa tylko telewizor. W telewizorze też w ustawieniach zasilania należy wyłączyć różne opcje ograniczeń czasowych. U mnie HDMI-CEC jest włączony. Uruchamiam jednym pilotem ( obojętnie dekodera czy telewizora) wszystkie urządzenia. Jedyna wada to jak opisywałem w innych miejscach jest że zanim się obraz ustabilizuje to kilkakrotnie na TV gaśnie ekran. Gdy wyłączyłem HDMI-CEC i osobnymi pilotami załączam dekoder  i TV taki objaw nie występuje. Gdy odłączę soundbar też tego objawu nie ma.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 61
  • 161
  • 0

Po tej aktualizacji mam problemy po włączeniu dekodera z TV (HDMI-CEC).

Dekoder po chwili sam się wyłącza. I tak kilka razy.

Po aktualizacji mam to samo, dekoder włacza tv, soundbar właczony, po chwili dekoder sie wylacza - to chyba jakis blad w nowym sofcie, wczesciej działało ok.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 375
  • 1380
  • 8

@kamet68  Dlatego radziłem. Po aktualizacjach najlepiej zrobić restart według rady jak wyżej. Nie zaszkodzi, a może pomóc. Można zrobić to samo z routerem.

• 132
  • 496
  • 2

@janio1 - robiłem reset prądowy i dekodera i TV z odłączaniem kabla HDMI. Nic nie pomagało.

Wcześniej przez wiele miesięcy wszystko działało bez problemu. Sprzętu nie zmieniałem, ustawień również. 

@j131 - tak mi przekazano w BOK. Jako globalną awarię TV, która ma zostać naprawiona do końca dnia. 😎

Poziom 39, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10181
  • 42881
  • 354

Globalne skopanie oprogramowania dekodera to tez awaria. Sama usługa działa cały czas bez żadnych zakłóceń a BOK, jak to często bywa, jest mocno nieprecyzyjny.