- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć,
potrzebuję pomocy z konfiguracją IPTV Orange na własnym routerze z OpenWrt. Internet po światłowodzie działa idealnie, ale telewizja nie chce ruszyć.
1. Usługa i sprzęt
Orange Światłowód 1000/300 + telewizja IPTV
Zewnętrzny ONT od Orange
Dekoder: 4K Multi
VLAN internet: 35 (PPPoE – działa bez problemów)
VLAN TV: 839 (wg informacji o konfiguracji Orange)
2. Mój router i podłączenie w domu
Router: Xiaomi Redmi AX6000 z OpenWrt
Schemat połączeń:
ONT → port WAN AX6000
AX6000 port LAN2 → switch
Switch → punkt dostępowy Mercusys (tryb AP, robi Wi‑Fi dla domu)
Dekoder 4K Multi łączy się po Wi‑Fi z Mercusysem (czyli: dekoder → Wi‑Fi Mercusys → switch → LAN2 AX6000).
Internet na wszystkich urządzeniach (LAN + Wi‑Fi przez Mercusys) działa poprawnie.
3. Co już kiedyś działało
W którymś momencie taka konfiguracja działała – dekoder po Wi‑Fi przez Mercusys normalnie odtwarzał kanały TV.
Korzystałem wtedy z ustawień iptv/igmpproxy/firewall, które znalazłem w wątkach na Nasz Orange (IPTV na VLAN 839 przy własnym routerze).
Po kilku próbach „dopieścić” konfigurację coś zepsułem – od tego czasu nie udaje mi się wrócić do poprzedniego, działającego stanu.
4. Co jest teraz zrobione (wysoki poziom)
Internet:
PPPoE na VLAN 35 (wan.35) – stabilny, bez problemów.
IPTV:
mam wydzielony VLAN 839 na porcie WAN (wan.839),
jest osobny interfejs iptv i strefa firewall iptv,
działa igmpproxy (iptv jako „upstream”, lan jako „downstream”),
próbowałem też mostowania VLAN 839 na osobny port LAN i podpinania dekodera po kablu – dekoder widzi sieć, ale TV nadal czarna.
5. Objaw problemu
Dekoder widzi sieć (Ethernet/Wi‑Fi), przechodzi konfigurację,
ale na kanałach TV mam czarny ekran / komunikaty o braku dostępu.
Internet na pozostałych urządzeniach działa cały czas normalnie.
6. Prośba
Czy ktoś z Was ma:
Orange FTTH + IPTV (VLAN 839),
własny router z OpenWrt (najlepiej Xiaomi AX6000 lub podobny),
dekoder 4K Multi (szczególnie gdy idzie po Wi‑Fi przez osobny AP/switch),
i mógłby w prosty sposób opisać:
jak macie ustawiony VLAN 839 (na WAN i ewentualnie na LAN/AP),
czy korzystacie z igmpproxy czy z czystego bridge’a,
jak wygląda ogólna logika firewall’a (strefa iptv → lan/wan itd.).
Jeśli będą potrzebne konkretne fragmenty /etc/config/network, /etc/config/firewall czy /etc/config/igmpproxy, to oczywiście doślę – na razie nie chcę zaśmiecać wątku całymi plikami.
Z góry dzięki za każdą merytoryczną podpowiedź i wskazanie, w którym kierunku iść z tą konfiguracją.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeśli miałbym koniecznie doradzać po omacku to po pierwsze zrestartowałbym ruter, po drugie wyłączył całkowicie FW na iptv od strony WAN (wszystkie polityki na ACCEPT dla vlan839). Jeśli to magicznie nie odblokuje sygnału, to mimo wszytko spróbowałbym diagnostyki z poziomu komputera. Mam jakieś skrypty do tego, jest też ten wspomniany tvheadend, możliwości testowania trochę jest. Ale to wymaga czasu, cierpliwości i konsekwencji. Niekoniecznie to co tygryski lubią najbardziej.
Więc lepiej pokaż konfigurację, zaraz się pewnie koledzy lepiej znający OpenWRT zaczną produkować.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange FTTH 1000/300 + OpenWrt (Xiaomi AX6000) – IPTV VLAN 839, dekoder 4K Multi nie startuje
https://nasz.orange.pl/t5/Gry-online/Problem-z-bufferbloat-i-utrata-pakiet%C3%B3w/m-p/455912#M9044
Ale po WiFi OP już nie chciał drążyć, stąd pytanie: sprawdziłeś czy działa choć po kablu?
W tym co piszesz brakło mi informacji o egress prio na interfejsie iptv - musi być 4. FW generalnie nie jest na tym interfejsie w zasadzie potrzebny - tamtędy nic nie "lata" - więc przynajmniej na testy można bezpiecznie z niego zrezygnować.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Orange FTTH 1000/300 + OpenWrt (Xiaomi AX6000) – IPTV VLAN 839, dekoder 4K Multi nie startuje
Cześć, dziękuję za odpowiedź, robiłem zgodnie z tym wątkiem, bo już w lutym odpowiedziałeś komuś podsyłając ten link,
Tak, docelowo właśnie chciałbym na kablu żeby to w pełni działało, router jest obok dekodera to nie ma problemu, wifi połączyłem się w sumie przypadkowo do mojego mercusysa i o dziwo z niego tv działało, dziś znów chciałem po kablu zobaczyć i coś tak ustawiłem że na wifi już nie chcę działać. Kabel mam wpięty do lan3 w routerze, nie wiem czy to może być problem tak że ta konfiguracja wymaga indywidualnego dostrojenia, bo zgodnie z tym wątkiem powinno mi działać a nie działa. Prio jest zrobione na 4
0:4,1:4,2:4,3:4,4:4,5:4,6:4,7:4
Jak będziesz potrzebował co mam obecnie to wrzucę w SSH co mam teraz. Dziękuję za odpowiedź jeszcze raz mam nadzieję że będzie to działało za nie długo, ojciec już wkurzony chodzi 🙈
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ani po wifi ani po kablu, pokazują się miniaturki kanałów ale po wejściu na kanał kręci kręci i błąd o braku połączenia
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie mam, czy PC + laptop oba po kablu do routera będą okej?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oba, Windows 11 pro
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Protocol:Static address
Carrier:Present
Uptime:1h 54m 50s
MAC:A4:A9:30:1E:6D:D7
RX:10.39 GB (7654387 Pkts.)
TX:63.74 KB (1376 Pkts.)
IPv4:192.168.1.10/24
tak wygląda obecnie interface iptv, odbiera bardzo duzo ale nic nie wysyła
- « Poprzedni
-
- 1
- 2