- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jaki laptop do mojego lacza 8 Gb/s
W tym ćwiczeniu o które ci chodzi problemem był bardziej algorytm niż sprzęt: żeby cały ruch szyfrowany na 8Gbps rozszyfrować i ponownie zaszyfrować jest używany tylko jeden rdzeń jednego procesora. Nie wiem jak szybki musiałby być ten procesor, żeby faktycznie nadążyć, ale podejrzewam że byłoby trudno taki znaleźć. Gdyby systemowy proces separujący ten ruch mógł normalnie zadania podzielić na wiele rdzeni "problemu" pewnie by nie było. To raczej taka "windowsowa" przypadłość niż niewydolność sprzętu jako takiego. Inne elementy systemu raczej się do tego dziwnego efektu nie przyczyniły.
A systemowy antywirus po prostu tego nie robi (jak widać nie bez kozery), dlatego wyrabia.
Na twoim miejscu na pewno nie inwestowałbym w sprzęt tylko z tego powodu - to byłoby zupełnie irracjonalne. No bo właściwie co chcesz osiągnąć? Gigantyczne prędkości dld przy jednoczesnej kontroli każdego ściąganego bajta? Ale do czego? Praktycznie nigdy takich prędkości nie osiągniesz - co najwyżej speedtesty ją pokażą. Chcesz się chronić przed wirusami w speedtestach? Można żyć bezpiecznie zarówno bez tego skanowania ruchu szyfrowanego, jak i ze skanowaniem ale kosztem spadku maksymalnej szybkości. Oba rozwiązania są sensowniejsze niż kupowanie mocniejszego procesora. Oczywiście nikt ci nie zabroni, jeśli masz taką ekstrawagancję, żeby mimo wszystko spróbować, to wolny kraj.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak naprawdę, pomijając sam interfejs sieciowy, drugą rzeczą na jaką bym zwrócił uwagę przy szybkich transferach to wartość IOPS dysku. Nie chcę robić reklamy konkretnej sztuki, ale takie parametry, jak na screenie wg mnie są całkiem oK
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Podbijam to co piszę koledzy: wspomniałem o dyskach też nie zupełnie "z czapy" bo przy takich prędkościach gdzieś tę powódź danych trzeba lokować i dysk lokalny zaczyna być potencjalnie następnym ciasnym gardłem (a nie karta sieciowa). Jeśli karta sieciowa będzie "szybsza" od lokalnego dysku, to wzrasta znaczenie buforowania, ale z kolei jeśli przesyłane są naprawdę duże dane to buforu nie zawsze wystarczy.
Tylko że takie rzeczy to maja znaczenie (i to całkiem wymierne) w LAN, jeśli korzystasz z NAS, albo jeśli faktycznie profesjonalnie ciągniesz z sieci regularnie jakieś ogromne zestawy danych po naprawdę szybkim łączu (są tu np. tacy koledzy w potrzebie regularnego przeglądania wyników technik obrazowania medycznego, ale nie chcę bez potrzeby ich wywoływać do tablicy) - wtedy odpowiednio dobierając sprzęt możesz zyskać trochę czasu i większy komfort pracy. Dla gier nie ma to żadnego znaczenia, nie ta skala.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »