Jaki laptop do mojego lacza 8 Gb/s

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 45
  • 117
  • 0

Takie pytanie może ktoś coś zasugeruje, bo moze i zmienie laptopa choc ten jest szybki i ma duzo ramu jak i dysków ssd. Co kupic nie chodzi mi o marke bardziej o parametry, zeby lacze przede wszystkim nie dławilo sie przy zainstalowaniu jakiegokolwiek antywirusa. No lapka z Thunderbolt 4 raczej nie kupie bo bym majatek stracil - bo tu podlaczenie tez nie jest takie proste. Bardzo prosze o Wasze sugestie.

5 ODPOW. 5

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2639
  • 12446
  • 76

@kamet68  IMHO  daj sobie spokuj z tymi "antywirusami". Szkoda nerwów i pieniędzy.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 45
  • 117
  • 0

Może i masz rację jadę na Windows Defenderze - strony odwiedzam bardzo różne i nic nie łapię szkodliwego. Wyglada troche na to, że producenci "antywirusów" bardziej je tworzą dla kasy niż dla rzeczywistej potrzeby.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2639
  • 12446
  • 76

@kamet68napisał(-a)

Wyglada troche na to, że producenci "antywirusów" bardziej je tworzą dla kasy niż dla rzeczywistej potrzeby.

@kamet68  zawsze tak było.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4494
  • 22567
  • 104

@Glut  Ma rację. W warunkach domowych, systemowy antywirus jest ok. Zwróć uwagę tylko na samą kartę sieciową. Musisz mieć kartę 10GbE w lapku lub stacji dokującej.   Chyba że zmierzasz używać go na Wi-fi to raczej coś z obsługą wi-fi 7 (BE) z MLO. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 10034
  • 42248
  • 344

@atlas_cudownapisał(-a)

... Musisz mieć kartę 10GbE w lapku lub stacji dokującej.   Chyba że zmierzasz używać go na Wi-fi to raczej coś z obsługą wi-fi 7 (BE) z MLO. 

Najlepiej i jedno i drugie. I bardzo dużo RAM - im więcej tym lepiej. No i dyski - żeby nie limitowały, to nie mogą być jakieś antyczne SATA SSD, musi być coś szybszego - M.2 NVMe na przykład.

A tak całkiem serio, to chyba masz za dużo kasy @kamet68