- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzień dobry,
Posiadam internet pro 2.0 od orange i tv obecnie w canal+ (sat) zastanawiam się nad przejściem do orange iptv. Mam parę pytań. Po rozmowie z konsultantką doszedłem do wniosku że nie idę w dekodery z Androidem. Mam złe wspomnienia po innnych operatorach. Mam wybór: dekoder 4K, dekoder 4K premium. Który z tych będzie lepszy? Czy dekodery posiadają funkcję hdmi CEC (zależy mi właściwie na uruchamianiu jednym pilotem tv i dekodera)? Jak wygląda obsługa. Czy starsza osoba sobie poradzi? Czy menu, które widziałem na yt Orange wyskakuje przy każdym włączeniu dekodera samo znika czy trzeba się przeklikac? Jak wygląda nagrywanie i time shift, działa na wszystkich kanałach czy tylko wybranych? Czy znajdę gdzieś w internecie instrukcje obsługi dekodera? Znalazłem tylko quick start guide. Czy jest opcja ustawienia własnej listy kanałów z własną numeracją? Dodatkowo mam pytanie o ofertę. Jak wygląda oferta z canal plus. Czy w tej ofercie jest dostępna aplikacja canal plus online? Jak wygląda dostęp do aplikacji tv go na tel. Jakiś limit urządzeń czy dostępnych kanałów?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na większość twoich pytań da się odpowiedzieć negatywnie albo "zależy".
Na część dotyczącą oferty nie da się odpowiedzieć - takie informacje tylko od operatora uzyskasz (my jesteśmy klientami, nie mamy wpływu na ofertę).
Mogę napisać z czystym sumieniem co następuje.
Byłem w podobnej sytuacji, zrezygnowałem z TV SAT na rzecz IP TV i nie żałuję.
Czy starsza osoba sobie poradzi? Raczej nie bez pomocy. Trochę łatwiej z dekoderem androidowym, przynajmniej u mnie tak to wygląda (80+ daje radę, z ICU100 nawet 60+ nie do końca). Ale YMMV.
Czy można ustawić swoją listę? Tak. Kolejność można zmienić, numeracji nie.
Czy nagrywanie działa? Tak, ale tylko na dekoderze ICU100 i tylko jeśli kupisz do niego dysk (Orange ich nie sprzedaje i nie jestem pewien czy ten dekoder w ogóle da się uzyskać, bo Orange rezygnuje z tego dekodera). Poza tym jest usługa "multinagrywarki", dostępna na wielu (ale nie na wszystkich) kanałach i na każdym dekoderze. To co prawda nie jest nagrywanie, ale funkcjonalnie bardzo zbliżone.
Funkcja CEC jest, ale czy akurat u ciebie zadziała poprawnie to nie wiadomo. U mnie nie działa poprawnie.
Menu startowe znika po wciśnięciu dowolnego klawisza na pilocie. Samo nie znika nigdy i nie da się go programowo wyłączyć. Podobno klienci je kochają.
Instrukcji obsługi dla wynajmowanych urządzeń Orange nie przygotował. Podobno i tak nikt ich nie czyta, ale zastanawiają się czy może jednak nie byłoby warto. Tak czy owak: nie znajdziesz.
Orange TV GO jest dostępna na urządzeniach mobilnych; nie uruchomisz tego materiału na dużym ekranie (a gdyby ci się udało, to przekonasz się że jakość jest za słaba, bitate jest o ponad połowę słabszy). Są zarówno ograniczenia w liczbie zalogowanych urządzeń, jak i dostępnych w tej technice kanałów, jednak po szczegóły odsyłam na oficjalne strony. Uwaga: zakres kanałów jest różny w różnych ofertach - w tej z dekoderem ICU100 (czyli "po startemu") może być inny niż w tej z dekoderami androidowymi (czyli Start TV/Extra TV).
IMHO umowę na C+ najlepiej zawrzeć osobno z z C+, ale YMMV.
Dodatkowa uwaga: jeśli przypadkiem masz też telefon stacjonarny w VoIP i chcesz go utrzymać, to nie możesz wziąć "nowej" oferty TV, musisz trzymać się swojego planu, Start TV/Extra TV jest niekompatybilna z VoIP.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na większość twoich pytań da się odpowiedzieć negatywnie albo "zależy".
Na część dotyczącą oferty nie da się odpowiedzieć - takie informacje tylko od operatora uzyskasz (my jesteśmy klientami, nie mamy wpływu na ofertę).
Mogę napisać z czystym sumieniem co następuje.
Byłem w podobnej sytuacji, zrezygnowałem z TV SAT na rzecz IP TV i nie żałuję.
Czy starsza osoba sobie poradzi? Raczej nie bez pomocy. Trochę łatwiej z dekoderem androidowym, przynajmniej u mnie tak to wygląda (80+ daje radę, z ICU100 nawet 60+ nie do końca). Ale YMMV.
Czy można ustawić swoją listę? Tak. Kolejność można zmienić, numeracji nie.
Czy nagrywanie działa? Tak, ale tylko na dekoderze ICU100 i tylko jeśli kupisz do niego dysk (Orange ich nie sprzedaje i nie jestem pewien czy ten dekoder w ogóle da się uzyskać, bo Orange rezygnuje z tego dekodera). Poza tym jest usługa "multinagrywarki", dostępna na wielu (ale nie na wszystkich) kanałach i na każdym dekoderze. To co prawda nie jest nagrywanie, ale funkcjonalnie bardzo zbliżone.
Funkcja CEC jest, ale czy akurat u ciebie zadziała poprawnie to nie wiadomo. U mnie nie działa poprawnie.
Menu startowe znika po wciśnięciu dowolnego klawisza na pilocie. Samo nie znika nigdy i nie da się go programowo wyłączyć. Podobno klienci je kochają.
Instrukcji obsługi dla wynajmowanych urządzeń Orange nie przygotował. Podobno i tak nikt ich nie czyta, ale zastanawiają się czy może jednak nie byłoby warto. Tak czy owak: nie znajdziesz.
Orange TV GO jest dostępna na urządzeniach mobilnych; nie uruchomisz tego materiału na dużym ekranie (a gdyby ci się udało, to przekonasz się że jakość jest za słaba, bitate jest o ponad połowę słabszy). Są zarówno ograniczenia w liczbie zalogowanych urządzeń, jak i dostępnych w tej technice kanałów, jednak po szczegóły odsyłam na oficjalne strony. Uwaga: zakres kanałów jest różny w różnych ofertach - w tej z dekoderem ICU100 (czyli "po startemu") może być inny niż w tej z dekoderami androidowymi (czyli Start TV/Extra TV).
IMHO umowę na C+ najlepiej zawrzeć osobno z z C+, ale YMMV.
Dodatkowa uwaga: jeśli przypadkiem masz też telefon stacjonarny w VoIP i chcesz go utrzymać, to nie możesz wziąć "nowej" oferty TV, musisz trzymać się swojego planu, Start TV/Extra TV jest niekompatybilna z VoIP.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jaki dekoder wybrać? Pytania o funkcjonalności dekoderów.
Ogółem na Extra TV (te 206 kanałów) nie można jak wiem wybrać dekoder IWU (4K) i ICU (4K Premium) - IWU tylko w multiroomie. Więc na to sprawdź uwagę. W androidowym dekoderze nie da się wyłączyć mozaikę - na IWU da się, więc na pewno IWU i ICU będzie lepszy dla starszej osoby. Nagrywanie na dysku działa wyłącznie na ICU, więc możesz wszystko nagrywać. Na innych dekoderach masz multinagrywarkę co działa w chmurze - więc zależy od praw licencyjnych. W omniboku znajdziesz instrukcję obsługi. Własna lista kanałów chyba jest - ale nie mam pewności. C+ Online jest tylko jak bierzesz pakiet C+ Super Sport lub Seriale i filmy - a tu lepiej brać od razu od C+. W C+ masz teraz promocję 6 miesiecy za darmo przy zakupie światłowodu Orange. W dodatku wprowadzili IPTV z Orange. A do TV Go max 3 urządzenia - nie wliczamy dekoderów. A i jeszcze - na samsungach masz coś takiego jak uniwersalny pilot - może bez CECa przełączać kanały.