Nasz Orange
anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

IPTV przez system mesh?

j131
Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny

IPTV przez system mesh?

@Anonim 

Dyskusja zeszła z tematu, to fakt. Ale będę się upierał, że to nie chodzi o VLAN. Mam na to konkretny dowód w postaci pakietów danych przesyłanych między dekoderem a FB. Widzę jednoznacznie że FB i dekoder nie używają żadnego tagowania ruchu, żadnych VLANów.

Na jakiej podstawie zarzucasz mi błąd? Masz jakieś konkretne dowody że jest inaczej i faktycznie VLANy są używane w komunikacji między FB a dekoderem? Intryguje mnie to, że powtarzasz tę tezę przy każdej okazji, może masz po temu jakiś powód. Rad byłbym go poznać.

radekrp90
Poziom 18, Badacz Przestworzy

IPTV przez system mesh?

Po kilku tygodniach testów wybrałem najtańszą opcję (może nie najlepszą z punktu widzenia potencjalnej wydajności choć, w moim odczuciu wcale nie wolną).

Tenda MW12 - odesłana. Transfery osiągane to maksymalnie 300 Mb ani bajta więcej (zarówno do Sieci jak w iperf dla WLAN-LAN).

Kolejny wybór to Linksys Velop 6600, IPTV nie działa, kłopoty z konfiguracją aby adresację narzucał Funbox. Prędkości około 100-150 Mb do Sieci, 220-260 w iperf (WLAN-LAN).

Zamówiłem Mercusys H50G (czyli taki tańszy TP-Link) i.... działa od strzała.

IPTV - działa. Prędkość do Sieci 300-320 Mb (dla łącza 300 Mb), iperf 280-400 Mb, realna prędkość kopiowania plików około 30-40 MB. Jak dla mnie wystarczająco, szczególnie że to wersja DualBand, a same "stacje" obsługują kablowy backhaul, więc jest opcja na przyszłość.

Testowane na karcie AX210, Killer AC1550 i LAN 2.5G Realteka.

Anonim
Nie dotyczy

IPTV przez system mesh?

@j131  wcześniej nie zwróciłem uwagi... Jak ty podglądasz ruch pomiędzy FunBox a dekoderem, akcent na VLAN 

j131

IPTV przez system mesh?

Wiadomość zawiera hiperłącze

@Anonim 

Między dekoderem a FB jest komputer z kilkoma kartami sieciowymi, na nim ubuntu. Dekoder i ubuntu są skonfigurowane tak, że IP TV działa normalnie. FB oczywiście nie wie, że pakiety nie trafiają bezpośrednio do dekodera. Na ubuntu mogę dowolnym programem do podglądania ruch śledzić.

https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-routery/Dzia%C5%82anie-dekodera-IPTV-w-podsieci/m-p/258337#M20182

Anonim
Nie dotyczy

IPTV przez system mesh?

@j131  trzeba było tak od razu napisać

Nie czytam wszystkiego na forum, bo bum musiał tu siedzieć 12 godzin dziennie 

j131

IPTV przez system mesh?

@Anonimnapisał(-a)

@j131  trzeba było tak od razu napisać

Nie czytam wszystkiego na forum, bo bum musiał tu siedzieć 12 godzin dziennie 

Ostatnio chyba jednak przeczytałeś całe forum od deski do deski...