- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy ktoś ma podłączony dekoder do telewizora przez amplituner? Ja próbowałem to zrobić i dostaję komunikat o niezgodności TV ze standardem HDCP 2.2. Telewizor nie jest zgodny, gdyż jest to Panasonic plazma. Nie mam problemów z takim ustawieniem z dekoderem NC+. Podłączenie bezpośrednio do telewizora działa. Samsung jakoś nie przewidział używania kina domowego i nie zaimplementował poprawnie HDCP.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No i problem rozwiązany. Podłączyłem ICU do telewizora do HDMI1, przełączyłem amplituner do HDMI2 telewizora. Na tym HDMI jest wsparcie dla ARC i CEC. Na aplitunerze ustawiłem na HDMI CEC i ARC. Następnie na telwizorze wybrałem Viera Link i dla głośników ustawiłem Kino domowe zamiast TV. I tym sposobem video i audio z dekodera są przesyłane do HDMI1 telewizora, a ten kanałem zwrotnym ARC wysyła dźwięk przez HDMI2 do amplitunera. Mimo to nadal twierdzę, że Samsung powinien poprawić tak firmware, aby można było podłączyć dekoder bezpośrednio do telewizora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
ICU 100 podłączony do telewirora przez amplituner (komuniakt o niezgodności)
Maxwell napisał(-a):
Czy ktoś ma podłączony dekoder do telewizora przez amplituner? Ja próbowałem to zrobić i dostaję komunikat o niezgodności TV ze standardem HDCP 2.2. Telewizor nie jest zgodny, gdyż jest to Panasonic plazma. Nie mam problemów z takim ustawieniem z dekoderem NC+. Podłączenie bezpośrednio do telewizora działa. Samsung jakoś nie przewidział używania kina domowego i nie zaimplementował poprawnie HDCP.
@MaxwellTak są tu użytkownicy na forum którzy maja podłączone przez ampli tuner tylko inny TV LCD nie plazma ale nie maja takiego problemu.
Edit na temat HDCP 2.2
l
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przeprowadziłem w tej sprawie rozmowę z konsultantem i dowiedziałem się, że Orange wspiera tylko podłączenie bepośrednio do telewizora a przez amplituner nie. No i działa tylko nie do końca. Przykładowo Discovery HD nie ma dźwięku. A dlaczego? Proste gdyż jest to prawdopodobnie format AC3, którego telewizor nie odtwarza. Podłączam znowu do amplitunera i dźwięk jest a nie ma obrazu. Konsultantka proponowała mi podłączenie do telewizora po analogu. Przecież to już w ogóle nie ma sensu. Mają ambicje nadawać 4K stąd to HDCP 2.2 a mam się cofnąć o kilkanaście lat do tyłu. Z tyłu na obudowie w pobliżu złącza HDMI jest nawet napis Dolby Digital. Tylko po co. Jak urządzenie, które powinno to odtwarzać czyli amplituner nie jest wspierany, chociaż jest zgodny z HDCP 2.2. Mogę jeszcze podłączyć dźwięk po SPDIF. Ale zadałem sobie pytanie po co. A co by było jakbym miał telewizor bez SPDIF, to jakbym odtwarzał Discovery HD? Jestem totalnie rozczarowany.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MaxwellNic nie napisałeś jaki masz sprzęt z taki działa bez problemu Yamaha RX-V483 sprawdzałem u klienta
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Już piszę. Mam Yamaha RX-A660 z najnowszą wersją firmware. W/g producenta ma on być zgodny z HDCP 2.2. Od strony amplitunera nie można praktycznie nic ustawić z wyjątkiem wsparcia dla CEC lub ARC. Niestety mój telewizor TX-P42G30E nie wspiera ARC. W moim przypadku nie ma to zastosowania, gdyż nie korzystam z aplikacji w telewizorze. 2 dni temu zaktualizowałem również firmware telewizora do najnowszej wersji.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MaxwellDodam że TV jest to Samsung UE55JS8000 z 4K.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czyli z tego wynika, że ICU100 pracuje poprawnie z amplitunerem i telewizorem zgodnym z HDCP 2.2. Powinien również współpracować z moim telewizorem niezgodnym z 2.2 tylko powinien dostarczać treść 1080i a nie 4K. Połączenie bezpośrednie negocjuje poprawnie a przez amplituner nie. Zgodnie ze standardem HDCP 2.2 wszystkie urządzenia przez które przechodzi sygnał muszą być zgodne 2.2. Jeżeli któreś urządzenie nie jest zgodne - mój telewizor, to nie będzie przesyłana treść 4K, ale powinna być dostępna 1080i. Tak więc Samsung nie zaimplementował tego poprawnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@MaxwellKiedyś tez był problem z dekoderem ADB-5800S.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No i problem rozwiązany. Podłączyłem ICU do telewizora do HDMI1, przełączyłem amplituner do HDMI2 telewizora. Na tym HDMI jest wsparcie dla ARC i CEC. Na aplitunerze ustawiłem na HDMI CEC i ARC. Następnie na telwizorze wybrałem Viera Link i dla głośników ustawiłem Kino domowe zamiast TV. I tym sposobem video i audio z dekodera są przesyłane do HDMI1 telewizora, a ten kanałem zwrotnym ARC wysyła dźwięk przez HDMI2 do amplitunera. Mimo to nadal twierdzę, że Samsung powinien poprawić tak firmware, aby można było podłączyć dekoder bezpośrednio do telewizora.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Pozdrawiam
Maciej
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »