Nie można wyświetlić tego widżeta.

Dekoder zakłóca inne urzadzenia

ROZWIĄZANE

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 40
  • 0

Witam, posiadam Dekoder 4K Multi (DIW377) od pół roku. Jakiś miesiąc temu przestał mi działać soundbar (LG SN4), tzn. telewizor przestał przesyłać do niego dźwięk. Po krótkim dochodzeniu okazało się, że winny temu jest wspomniany dekoder. Gdy jest podłączony, to soundbar przestaje działać. Telewizor na początku go wykrywa, jednak po chwili wywala błąd że urządzenie nie jest podłączone do HDMI ARC. Co ważne, po Bluetooth działa poprawnie, jednak po wyłączeniu TV i włączeniu ponownie - znów nic nie działa, trzeba parować na nowo. Zmieniałem kable HDMI, zmieniałem wejścia HDMI. Wymieniłem również dekoder w salonie Orange na taki sam, wtedy jeden dzień wszystko było poprawnie, natomiast na następny dzień problem wrócił i trwa do teraz. Na czacie Pan konsultant polecił mi zadać tutaj pytanie i zasugerował że może to być wina ustawień routera(?) - ale nie bardzo wiem jaki to ma związek.

Proszę o pomoc

Pozdrawiam 

Krzysztof 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6965
  • 28592
  • 228

@radioaktywnyy 

IMHO chodzi o CEC. Ten (i inne dekodery) ostatnio dostały obsługę CEC i to spowodowało całe mnóstwo podobnych problemów. Wyłącz to w dekoderze, i może pomoże.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

14 ODPOW. 14

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2750
  • 14592
  • 72

Połączyć dekoder kablem z zestawu, lub dłuższym, wyłączyć Wi-Fi, niestety są takie problemy i trudno to obejść 😎

• 9
  • 40
  • 0

Jest podłączony kablem z zestawu. 

Jak wyłączyć Wi-Fi. Dekoder powoduje problem to ja mam wifi w domu wyłączyć? 🤔

• 2750
  • 14592
  • 72

Nie wiem co ci zakłócenia robi, trzeba by to sprawdzić, za mało informacji na konkretną pomoc 😎

soundbar (LG SN4), można chyba spiąć z TV kablem optycznym 😎

• 9
  • 40
  • 0

No dekoder, jest podłączony do telewizora to problem występuje. Wystarczy że odłącze HDMI dekodera od TV i problem znika.

• 2750
  • 14592
  • 72

HDMI nie zakłóca sygnału, takich herezji nie propaguj 🫤

Jak masz kabel HDMI za kilka złotych, to go wymienić na lepszych 😎

• 9
  • 40
  • 0

Nie wiem czy Pan nie czyta ze zrozumieniem czy gdzie leży problem, aczkolwiek napisałem w 1 poście że wymieniałem kable HDMI. Używałem zarówno tego z zestawu, jak i innych. Uprzedzam odpowiedź - nie używam kabli za "kilka złotych". 

Nic nie propaguje, opisuje problem tak jak występuje. Po odłączeniu HDMI dekodera od TV, soundbar odbiera poprawnie sygnał z telewizora.

Czytając inne tematy, rozumiem że ten dekoder to techniczny bubel i powinienem go wymienić na inny?

• 2750
  • 14592
  • 72

Mam trochę wiedzy i niemożliwe by ekranowany kabel HDMI zakłócał cokolwiek, mam 6 kabli HDMI i spięte są z resztą kabli, wi-fi i BT działa, ale nie mam sprzętu od Orange, być może w sprzęcie u ciebie problem i😎
Skoro to sprzęt od Orange, to reklamacja i wymiana 😎
Tak na marginesie, spotkałem się z przypadkiem, że kot uszkodził okablowanie, klient upierał się przy usterce sprzętu, inna sprawa że BT można zakłócić wifi 2,4 GHz 😎

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 384
  • 1507
  • 6

@radioaktywnyy  sprawdzić sobie wifi analizerem, czy Ci się coś dziać wzajemne nie zagłusza.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2435
  • 11632
  • 99

@radioaktywnyy Nie zmieniałeś, przed wystąpieniem problemów, sposobu zasilania urządzeń spiętych przewodami AV? Są zasilane z jednego obwodu?