- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dekoder 4K Multi, a wzmacniacz WiFi 6 Cudy RE3000
Rozumiem że już nie chodzi ci o dekoder? Bo dekoder wykorzysta jedynie 10-20Mbps, nie więcej. Jakości 8k IP TV na tym dekoderze nie oferuje... A nawet gdyby, to i tak 50Mbps maks na to by przeznaczyli. Nie ten rząd wielkości o jaki walczysz.
Uważam, że nie rozumiesz w czym jest problem, bo on nie leży w przepustowości tylko w stabilności połączenia, na którą nie masz aż takiego wpływu. Wszystkie urządzenia WiFi muszą zostać obsłużone przez WiFi AP, w takiej technologii jaką dysponują. A im starsza technologia tym więcej czasu AP musi przeznaczyć na obsługę takich klientów. Do tego zakłócenia... Na nic Twoje mierzone setki Mbps, jeśli odwiedzi cię ktoś z nie do końca nowoczesnym WiFi w standardzie 802.11a: transmisja w 801.11 ax ucierpi siłą rzeczy (bo AP będzie na nią mógł przeznaczyć mniej czasu). Stabilność połączenia jest dla strumienia UDP absolutnie krytyczna, krótka (pół sekundy) przerwa w transmisji wywoła zakłócenia, nic nie pomoże to, że w kolejnym pół sekundy technicznie możnaby 100 razy więcej danych niż potrzeba przesłać. TV i tak będzie się cięła.
Do tego dochodzi kwestia obsługi protokołu multicast przez konkretny switch, ten wbudowany w AP: niektóre modele po prostu nie radzą sobie z takim rutingiem, i nie ma to nic do rzeczy z przepustowością łącza. Formalnie może mieć przepustowość 1Gbps, a w praktyce pakiety multicast idą w 10Mbps albo i mniej. Nie wiadomo dlaczego dokładnie i które modele tak mają, ale są to informacje sprawdzone. Dociekanie szerokości kanału w takich przypadkach nie ma większego sensu, bo coś jest nie tak w zupełnie innej warstwie sieci.
Ale jeśli TV ci już działa na tym czymkolwiek co tam konfigurujesz, to tylko się cieszyć. Ja i tak pociągnąłbym kabelek.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nareszcie mam konfigurację jaką chciałem. Po wielu próbach stwierdzam ze należało od razu kupić repeater Mercusys ME80X. Skąd moglem wiedzieć jak nawet wsparcie techniczne tp-linka nie potrafiło mi dać sensownej odpowiedzi. Cudy RE3000 nie chciał współpracować z dekoderem na 5G. Mercusys ME70X osiągał trochę za małe prędkości i nie wchodził w szerokość kanału 160 MHz. Tp-link RE605X niby miał to wszystko zapewnić, ale też nie poszerzał kanału do 160 MHz. Strzałem w dziesiątkę okazał się Mercusys ME80X. Po konfiguracji z routerem FB6 automatycznie podjął pracę na szerokim kanale 160 MHz jak router. Prędkość mierzona speed testem na dekoderze 4 K Multi podłączonym przez WiFi ze wzmacniaczem oscyluje w paśmie 5 GHz w granicach 320 Mb/s, wystarczająco. Pingi ok. 9. Telewizja odbiera płynnie. Więc chyba w końcu zakup trafiony. Musiałem metodą prób i błędów przetestować kilka wzmacniaczy żeby trafić na ten właściwy. Kabla ethernet ciągnąc nie mogę bo nie mam jak. Od routera do TV jest około 10 m przez 2 pokoje i korytarz. Po drugie ograniczenia po kablu do 100 Mb/s. Po WiFi mam 320 Mb/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@janio1napisał(-a)Skąd moglem wiedzieć jak nawet wsparcie techniczne tp-linka nie potrafiło mi dać sensownej odpowiedzi. […] Musiałem metodą prób i błędów przetestować kilka wzmacniaczy żeby trafić na ten właściwy.
Wszystkie modele, które testowałeś mają w specyfikacji podane potrzebne informacje, wystarczy czytać, w czytaniu jest siła.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@janio1napisał(-a)...
ograniczenia po kablu do 100 Mb/s. Po WiFi mam 320 Mb/s.
Cieszę się że sobie wreszcie poradziłeś i że jesteś zadowolony z efektu. Ale tego stwierdzenia nie mogę zostawić bez komentarza, bo powtarzasz je z uporem maniaka.
To, że po WiFi łącze z dekoderem ma większą przepustowość niż łącze po kablu, nie ma znaczenia w tej konkretnie sytuacji. Natomiast to, że połączenie po kablu jest stabilniejsze niż po WiFi, ma znaczenie.
Dla dekodera jest dużo lepiej mieć 100Mbps po kablu niż 320Mbps po WiFi.
Nie chcesz/nie możesz pociągnąć 10m skrętki - Twoja sprawa, mnie nic do tego. Działa ci po WiFi: świetnie, tylko się cieszyć. Ale nie sugeruj że "tak jest lepiej", bo nie jest.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick Nie koniecznie wszystkie informacje były miarodajne. Miał tp-link RE605X i Mercusys ME70X wchodzić w kanał o szerokości 160 MHz, a nie wchodziły. Nie wszystko wiadomo czytają specyfikację.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@j131 Oczywiście zawsze łącze przewodowe będzie lepsze od WiFi, ale mam to połączenie już prawie dwa lata i nie miałem problemów ze stabilnością, więc w praktyce się sprawdza. Po kabelku mam połączony komputer i dekoder Google TV Streamer. Tam prędkości są zbliżone do 1Gb/s jak zapewnia łącze światłowodowe. Ciągnąć kabel od pokoju z routerem przez korytarz i drugi pokój nawet nie ma jak, dlatego wybrałem łączność WiFi, która się sprawdziła. Prawda jest taka że dekoder poradził by sobie z łącznością od routera, ale sygnał jest nieco słabszy, dlatego zastosowałem wzmacniacz, który jest 1 m od dekodera i TV, a na balkon jak się wyjdzie to też jest łączność. Mam nadzieję że teraz nareszcie będzie dobrze i po mojemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@janio1 80X, 70X, 605X…
PS Czy mógłbyś przy okazji sprawdzić za pomocą komputera jaka jest szybkość transmisji korzystając z przewodu ethernet podłączonego do 80X w porównaniu do WiFi (czyli w tym samym pomieszczeniu)?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick Podłączyłem kabelek ethernet do wzmacniacza ME80X. Według danych ma on 1 Gb połączenie ethernet. Dokonałem kilka pomiarów. Załączam foto z dwóch. Prędkość speed testem waha się między 880 Mb/s, a 910 Mb/s. Przez WiFi jest o wiele mniejsza. Przy routerze wynosi ponad 400 Mb/s, a 10 m dalej przy dekoderze już ponad 300 Mb/s. Znawcy twierdzą że jest to normalne. Jedyne co trochę mnie dziwi to że jest dobrze ciepły. Wiem że ME70X tez się nagrzewał, ale nie badałem czy pozostałe też się grzały.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@janio1 Dzięki, wyglada na niezły zamiennik dla SWB6.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick Miałem podpięty i SWB6, ale zrezygnowałem na rzecz Mercusys. Nie pamiętam z jakiego powodu. Coś mi nie pasowało.
- « Poprzedni
- Następny »